De discussie die ik maar niet los kan laten: Vervroegd aflossen bij crowdfunding

Heel vervelend dit. Ik voer regelmatig discussies. En er is er eentje die ik maar niet los kan laten… Vervroegd aflossen. Alle crowdfundplatformen hebben er mee te maken. Een bedrijf is in de financiële positie om vervroegd een lening af te lossen. Maar welke ‘boeterente’ hoort daar nou bij? Wat loop ik mis en wat zijn de verschillende standpunten.

Let op: Geld lenen kost geld
Wie kent de slogan niet. Geld lenen kost geld. Niet alleen privé, maar ook zakelijk. Als een bedrijf dus eerder af kan lossen, kan dat best aantrekkelijk zijn. Het scheelt tenslotte geld. Maar, anders dan in privé, komen daar kosten bij. Bedrijven mogen namelijk niet zomaar hun krediet aflossen. De bank heeft dan namelijk minder rente inkomsten en verdiend dus minder dan verwacht. De bank is daar dus helemaal niet blij mee. En als crowdfunder ben ik er ook niet blij mee… Ik verwacht een bepaalde rente en krijg dus minder rente dan gepland. En dat vind ik vervelend.

Mijn visie
Ik sta er best wel helder in al zeg ik het zelf. Ik zoek een project uit, omdat ik geloof dat dat bedrijf de lening volledig terug zal en kan betalen. Op het moment dat een project vroegtijdig aflost, betekend dat dus dat ik inderdaad een goed project heb uitgezocht. Maar, als daar dan geen compensatie in de vorm van boeterente is, valt dat tegen. Want het geld komt wel terug, maar dat moet ik opnieuw investeren. Opnieuw een keuze maken, opnieuw de afweging maken om te investeren en opnieuw het risico nemen. Dat is op zich niet erg, maar het valt dan zo tegen dat er geen extra rentevergoeding tegenover staat voor de goede keuze die ik eerder gemaakt heb.

De visie van de platformen
Bij SameninGeld hebben ze de ‘boeterente’ verhoogd na feedback van de investeerders, bij Geldvoorelkaar krijg je op de oude projecten de volledige (toekomstige) rente terug. Bij de nieuwere projecten is dit beperkt tot een aantal maanden. Funding Circle geeft geen extra vergoeding bij vervroegde aflossing.

De voors en tegens
Geen boeterente is voor bedrijven erg aantrekkelijk. Ze kunnen eerder aflossen en kiezen daardoor eerder voor crowdfunding dan voor andere financieringsvormen. Daardoor zijn er meer projecten voor mij als investeerder om uit te kiezen. Maar, aan de andere kant loop ik dus wel inkomsten ‘mis’ voor de keuze die ik het gemaakt. Ik word bij een default ook niet gecompenseerd voor te late betalingen. Dat vind ik wel eens erg frustrerend.

Je krijgt de meeste rente aan het begin van de lening…
Dat is een standaard verweer. Maar klopt dat ook wel echt? Ja in euro’s krijg je inderdaad meer rente in de eerste maand dan in de laatste maand. Maar dat staat toch altijd wel in verhouding met het nog uitstaande bedrag?
Ik heb het hieronder eens uitgewerkt. Een 5 jarige lening waar je €1000 in investeert en daar 8% rente over krijgt. In het rechter deel zie je de aflossingen bij een annutaire lening. Bij een lineaire aflossing (de rechter berekening) zie je dat elke maand hetzelfde wordt afgelost en over het nog uitstaande bedrag wordt rente betaald. En inderdaad: in het begin van de lening wordt het meeste aan rente betaald. Na zo’n 20 termijnen heb je al de helft van het te ontvangen rentebedrag ontvangen. Maar, dan is het uitstaande bedrag ook al enorm gezakt. Als laatste heb ik ook het vergelijk gemaakt hoeveel procent van de te ontvangen rente je nou al hebt ontvangen en hoeveel procent van de lening nog uitstaat (helemaal rechts). Wat blijkt: bij een lineaire aflossing heb je altijd al een groter deel van de te ontvangen rente ontvangen, onafhankelijk in werk termijn je zit. Wel ontvang je in euro’s wat minder rente. (klik vooral op de afbeelding om hem vergroot te kunnen zien)

Zoals je kan zien ontvang je inderdaad aan het begin van de lening meer rente dan aan het einde. Na zo’n 7 maanden heb je al 1/3 van de te ontvangen rente ontvangen en na 20 termijnen heb je de helft van de te ontvangen rente op je rekening staan. Daartegenover staat dat er nog zo’n 70% van de lening uitstaat. Het is dus inderdaad rente technisch gezien gunstig om een vervroegde aflossing te krijgen. De meeste rente heb je toch al ontvangen en de rente die je nog moet ontvangen is verhoudingsgewijs minder dan die je al ontvangen hebt.

Maar toch blijft het vervelend aanvoelen
Oke, ik heb nu de platformen gelijk gegeven: vervroegd aflossen zou zomaar eens gunstiger kunnen zijn. Maar, voor m’n gevoel is dat nog niet zo: Nu de discussie nog met mijzelf.
Ik bouw mijn crowdfundingsportefeuille namelijk ook op voor de cashflow. Ik ontvang elke maand een bedrag. Daarmee kan ik nieuwe projecten financieren. Maar tegelijkertijd is dat ook mijn reservepotje. Op het moment dat ik bijvoorbeeld mijn baan verlies, heb ik nog steeds inkomsten. Welliswaar krimpt mijn eigen vermogen, maar ik ontvang wel maandelijks een vooraf berekend bedrag waar ik rond van zou kunnen komen. Wellicht is het dat hele idee. Ik heb verwachtingen en die wijzigen in de tussentijd. Dat vind ik vooral vervelend. Ik heb nu berekend dat het in euro’s inderdaad gunstiger is om een project vervroegd afgelost te krijgen. Het liefste zou ik daar nog wat rente over ontvangen als beloning voor mijn goede beslissing. Dat vind ik nog steeds een sterk argument. Maar effectief gezien kan ik dus beter hebben dat de projecten eerder aflossen en daarmee het grootste deel rente geïncasseerd hebben.

Ik ben blij dat ik dit eens uitgezocht heb. De volgende keer zal ik in ieder geval iets minder hard klagen dat ik geen extra rentevergoeding heb ontvangen. Hoewel dat toch nog steeds erg raar aan blijft voelen…

6 gedachten over “De discussie die ik maar niet los kan laten: Vervroegd aflossen bij crowdfunding”

 1. Ik heb vandaag toevallig ook een bericht over crowdfunding geplaatst. Ik ben er erg enthousiast over. Ik heb nog niet meegemaakt dat een bedrijf er voor gekozen heeft om de lening eerder terug te betalen. Bij het platform waar ik mee werk, ontvang je maandelijks een terugbetaling.

  Beantwoorden
  • Goed om te lezen dat je goede ervaringen heb met crowdfunding. Ik heb ondertussen de positieve en negatieve kanten ervan ervaren. Die kan je hier teruglezen Ik ben in ieder geval blij op je blog te lezen dat jullie crowdfunding projecten vanaf volgende maand winstgevend worden. Een hele mooie mijlpaal 🙂

   Beantwoorden
 2. In principe is de rente natuurlijk ook een vergoeding voor het risico wat je loopt over het uitlenen. Zodra er wordt afgelost heb je dit risico niet meer, dus is het logisch dat niet al dit risicogeld (=rente) uitgekeerd wordt vind ik. En je kan het weer gebruiken voor een nieuwe investering waarbij je de meeste rente weer vangt van het begin. Dus versneld aflossen lijkt mij niet vervelend:). Maar dat is geheel persoonlijk uiteraard!

  Beantwoorden
  • Deze discussie kan inderdaad eeuwig doorgaan in een welles/nietes. Ik ben het ondertussen inderdaad ook met jou eens dat in het begin de meeste rente wordt betaald en zelfs verhoudingsgewijs meer rente dan uitstaande lening betaald wordt. Echter, voor mijn gevoel is het toch een soort van onjuist om eerder af te lossen zonder daar een vergoeding voor te geven. Het heet tenslotte bij banken ook niet voor niks een ‘boeterente’. Ik heb er namelijk wel opeens extra werk aan. Maargoed, het is nou eenmaal zo en ik kan het toch niet veranderen. Ik ben in ieder geval iets milder in mijn mening geworden na het maken van de berekeningen in deze blog. Nu gewoon maar hopen dat alle projecten na 20 termijnen vervroegd af gaan lossen 😉

   Beantwoorden
 3. Ik vraag me af of je nog een bijzonder voordeel hebt ten opzichte van de bank als je (serieus) boeterente gaat rekenen? Althans ik lees uit je tekst dat dat één van de voordelen is van crowdfunding voor bedrijven.

  nb. ikzelf beleg nog niet in Crowdfunding

  Beantwoorden
  • Het verschilt heel erg per platform. Sommige platforms rekenen een boete rente van een x-percentage, andere een x-aantal maanden en anderen weer helemaal niks. Het is ook om te voorkomen dat een bedrijf na een maand alles weer aflost, omdat het ergens anders goedkoper kan. Want dat gebeurt ook.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.