Besparen op luiers

Iedereen met kinderen weet het al en iedereen die graag kinderen wil wordt er mentaal op voorbereid. Kinderen kosten geld. Veel geld. En dat begint al bij de geboorte! Van de medische zorg tot aan het babymelkpoeder en van de kleertjes waar ze direct uitgroeien tot aan de luiers die ze tot hun zindelijkheid moeten dragen. Natuurlijk wil je jouw kinderen niets tekort doen en verdienen ze het beste. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je daar altijd de hoofdprijs voor moet betalen. Eén van die zaken zijn luiers. Kinderen gebruiken gemiddeld zo’n 6000 luiers tot hun zindelijkheid, wat een kostenpost van zo’n €1800 met zich meebrengt. Dat moet goedkoper kunnen!

Aanbieding

Natuurlijk is de eerste besparing die in ons opkomt onze oerhollandse hamstermentaliteit. We wachten de hele goede aanbiedingen af, kopen het schap leeg en vragen vervolgens of er misschien achter nog wat luiers staan. Bewapend met een auto vol nieuwe pampers komen we thuis om er vervolgens achter te komen dat de voorraadkast en schuur toch iets minder groot waren dan gedacht. Maar, we hebben toch zeker weer tientallen euro’s bespaard…

Denken we tenminste… Op het moment dat de kleine dreumes gaat groeien of toch opeens zindelijk is, zit jij met luiers die of niet meer passen of niet meer nodig zijn. Dat blijft toch weer lastig.

Vroeger

Als je even naar vroeger kijkt, waren er ook al luiers. Kinderen zijn er altijd al geweest en zindelijk worden moest ook toen al gebeuren. Zo heb ik zelf ook een hele tijd in katoenen luiers rondgelopen. Dat was vroeger heel normaal. Maarja, zo’n simpele katoenen doek is nou ook weer niet alles. Gelukkig gaat ook dat met z’n tijd mee!

Wasbare luiers

Mijn eerste eigen gedachte bij een wasbare luier was “GATVER!”. M’n ouders hadden ze vroeger ook, maar toch. Het idee…

Gelukkig is daar tegenwoordig al veel beter over nagedacht. Zo kwam ik uit bij de billenboetiek. Opgezet door een Utrechts gezin dat hun kinderen zelf graag in wasbare luiers rond wilden laten lopen. Maar dan wel in de 21e eeuw!

Zo zijn het tegenwoordig gewoon voorgevormde broekjes met klittenband, maak je gebruik van wegwerp inlegvellen voor de ontlasting en hebben ze gave patroontjes. Dat is toch wel even heel anders dan die katoenen doeken en veiligheidsspelden van vroeger 🙂

Een tweede kind en de besparing is compleet

Op de website van de billenboetiek is de lezen dat je met wasbare luiers zo’n €800 bespaart. Wegwerpluiers kosten zo’n €1800 tot zindelijkheid terwijl wasbare luiers zo’n €1000 kosten. En dat is inclusief de aanschaf, waskosten, inlegvellen en alles wat erbij komt kijken. Maar waar veel mensen niet direct bij nadenken, is dat de tweede dreumes ook weer voor €1800 aan wegwerpluiers vol gaat poepen! En dan is de besparing compleet. Je hebt de wasbare luiers tenslotte al. Enkel de kosten van de wegwerpmaterialen en het wassen komen voorbij. Zo’n €250. Waar je bij het eerste kind dus €800 bespaart, bespaar je bij elke volgende dreumes zo’n €1550.

Niet alleen goed voor de portemonnee

Klik op de afbeelding voor het volledige vergelijk tussen wegwerp- en wasbare luiers

Iets wat ik mij niet direct realiseerde, maar wel zeker waar is, is dat er meer nadelen hangen aan wegwerpluiers. Ik als ‘nog lang geen papa’ zie enkel maar een kostenpost voorbij komen. Maar wist je dat één kind voor 1500 kilo aan luiers volpoept! Een belasting voor het milieu die enorm is. Vaak bestaat zo’n ding ook nog eens uit het nodige plastic in combinatie met chemicaliën. Dat is ook nog eens slecht voor het milieu.

Maar buiten al dat is een wasbare luier ook nog eens beter voor je kind! Doordat er natuurlijkere producten als katoen of bamboe worden gebruikt en geen chemicaliën, is dit veel beter voor de huid van jullie kleintje. Ook voelt het kind zelf dat z’n luier vol zit, waardoor dit ook nog eens helpt bij het zindelijk worden. Ze worden gewoon eerder zindelijk!

€1550 op luiers besparen

Hoewel alle aspecten natuurlijk mooi zijn meegenomen, denk ik vooral nog even aan dat voordeel. Op de eerste 44% en op elke volgende gewoon 86% op de luiers besparen. Daar kan geen aanbieding tegenop!

4 gedachten over “Besparen op luiers”

 1. Onze kinderen zijn al tijden uit de luiers. Ik heb nooit nagerekend hoeveel luiers dat zijn geweest, maar aangezien we 4 kinderen hebben, kun je nagaan dat het er in ieder geval HEEL VEEL waren. Wasbaar was in die tijd net weer wat in opkomst, maar nog niet zo eenvoudig verkrijgbaar als tegenwoordig. Gelukkig hebben we inderdaad wel altijd genoeg aanbiedingen voorbij zien komen. Ik denk dat de pakken die we voor de volle prijs ingeslagen hebben, op een hand te tellen zijn.

  Beantwoorden
  • Ik denk dat het inderdaad om erg veel geld zal gaan met 4 kinderen. Ik ben dan wel benieuwd of je het zou overwegen om voor wasbare luiers te gaan als ze makkelijker te krijgen waren?
   De aanbiedingen zijn er inderdaad in overvloed. In jouw situatie de beste oplossing lijkt mij.

   Beantwoorden
 2. Zoon was vanaf 16 maanden overdag zindelijk en toen gebruikten we nog maar een luier (eigenlijk luierbroekje). Ik had veel luiers gescoord toen een lokale supermarkt eruit ging en je veel korting kreeg. De volle prijs heb ik eigenlijk nooit betaald. Tijdens de zwangerschap van dochter won ik bij een wedstrijd een jaar lang luiers. Die kreeg ik per drie maanden bezorgd en ik had nog veel luiers over na het jaar (op het kinderdagverblijf kreeg ze luiers). Ze was wat langer bezig met zindelijk worden maar al met al viel het erg mee. De vuilniszak met luiers leverde ik bij het kdv in en daar kwam een bedrijf voor om het af te voeren.
  Over wasbaar heb ik nooit nagedacht. De neefjes van mijn twee tantes rook je vroeger aankomen. Altijd een vieze ammoniak of pieslucht terwijl ze altijd in bad gingen en schone kleding droegen. Dat was begin jaren 80 dus nu zal het veel beter zijn maar voor mij was het geen reclame.

  Beantwoorden
  • Wat goed dat je de luiers dan apart inleverde. Ik neem aan dat dit milieu technisch beter was?
   Ik snap dat je nare herinneringen hebt aan vroeger. Gelukkig is dat tegenwoordig wel anders, maar nare ervaringen blijven je vaak bij. Zijn dan de luchtjes het enige waardoor je er negatief tegenover staat? Want hoewel ik geen ervaringsdeskundige ben, verwacht ik dat dit in de loop van die 35 jaar zeker veranderd is.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.