Wat is jouw vakantieritme?

Zoals ik al schreef: Het is voor mij vakantie. En zo rond deze tijd van het jaar zullen er meer met mij vrij zijn. Ik vind het dan altijd heel interessant hoe jouw vakantieritme eruit ziet. Slaap je uit? Neem je langer de tijd voor dingen of doe je andere dingen niet? Vandaag wat mogelijkheden op een rijtje en wat nou goed is of niet om te doen

Mijn ritme

Ik heb mijzelf een best wel strak ritme aangewend. 6 uur de wekker, 7.09 de trein, 8.15 op het werk, rond 6 uur weer thuis, eventueel ’s avonds nog iets doen en zo rond half 11 weer in bed liggen. Het werkt voor mij. Ik kom aan genoeg slaap, ben energiek genoeg overdag en ben niet kapot in het weekend. Maar ik moet ook vooral niet teveel van het ritme afwijken. Dan ben ik al vrij snel van slag. Als ik op maandag een uurtje later naar bed ga, merk ik daar de rest van de week wat van. Verder blijft het ritme in de weekenden best wel hangen. Ik word (zonder een wekker) voor half 8 wakker. Ik heb dan heerlijk uitgeslapen, zonder dat ik een gat in de dag slaap. Heerlijk! Maar aan zo’n vakantie als nu, moet ik toch wel even wennen.

Weg ritme

Ik ben vooral rond de Kerst helemaal van de leg. Mijn ritme is gewoon weg. Waar ik normaal zo blij ben met m’n ritme, moet ik rond de Kerst altijd gaan zoeken wat ik nou op een dag ga doen. ‘S ochtends slaap ik opeens een gat in de dag, omdat het de avond ervoor toch best wel weer laat geworden is. Op zich helemaal niet erg, maar ik vind een ritme ook wel fijn. Dat voorkomt dat ik aan het einde van een dag zeg: ik heb helemaal niks gedaan…

De weekenden

Ik heb wel eens een vitaliteitstraining gehad van het werk. Alles over burn-outs en hoe ze te voorkomen. En zij begonnen over het weekend. Want in het weekend moet je gewoon energie hebben om iets te kunnen doen. Natuurlijk kan je een gat in de dag slapen of moet je het hele weekend bijkomen van je zware baan. Maar eigenlijk is dat een slecht teken. Als jij het weekend zo hard nodig hebt om bij te komen, dan zou je eigenlijk eens moeten kijken of jouw werkweek wel in orde is.

Vakanties

En zo zit het ook met vakanties. Want natuurlijk, een vakantie is om weer op te laden, zodat je daarna weer vol nieuwe energie aan het werk kan. Maar als jij in de vakantie alle tijd nodig hebt om echt bij te komen, zonder ook echt iets te kunnen doen, dan denk ik dat er toch iets anders aan de hand is.

Ritme in de vakantie

Maargoed, natuurlijk vinden we allemaal vakantie heerlijk en kan het op een standje rustiger dan we normaal in een werkweek doen. Dus hoe vind je nu een lekker ritme zodat je wel een voldaan gevoel hebt aan het einde van de dag, terwijl je toch de nodige tijd hebt om uit te rusten.

1.Zet je wekker
Hoe lekker het ook is om uit te slapen: zet toch je wekker. Voorkom dat je een gat in de dag gaat slapen. Je hoeft hem niet als in een ‘normale week’ om 6 uur te zetten. Maak er bijvoorbeeld half 8 of 8 uur van. Dan heb je toch uitgeslapen, zonder dat het ten koste van je hele ochtend gaat.

2. Neem de tijd voor dingen
Hoe snel werk jij normaal jouw ontbijt naar binnen? Ik kan het in zo’n 7 minuten. Maar hoe lekker is het om het in de vakantie wat rustiger aan te doen? Neem de tijd ergens voor. Ontbijt wat uitgebreider of doe iets waar je normaal geen tijd voor maakt.

3. Onderneem!
Zoals ik in een eerdere blog al aangaf: ik heb voor elke dag een to-do ding op mijn lijstje staan. Allerlei zaken in huis waar ik normaal geen tijd voor heb of maak, die ik dan toch eens aan wil pakken. Ook heb ik met verschillende vrienden afgesproken. Soms komt het er gewoon niet van en de vakantie is dan het uitgelezen moment om toch weer eens een bakkie te gaan doen.

4. Laat het werk los.
Een puntje dat ik nog wel eens erg moeilijk vind. Hoe vaak kijk jij in de vakantie nog je mail? Het is namelijk in een vakantie wel heel belangrijk dat je het werk ook los durft te laten. Van mijn werk heb ik een mobiele telefoon die ik ook privé mag gebruiken. Dat maakt het nog eens extra moeilijk om er echt niks mee te doen. Echter heb ik bewust ook nog een privé telefoon. Mijn werktelefoon laat ik in de vakantie dan ook zoveel mogelijk met rust. Natuurlijk loop ik af en toe mijn mails even door, maar degene waar direct iets mee moet gebeuren stuur ik door naar m’n collega. Dan kan ik het weer loslaten.

5. Vergeet Loesje niet!
Ik ben fan van Loesje. Ze beurt mij altijd weer op en laat met een knipoog vooral weer zien hoe erg wij onszelf soms aanstellen. Één van mijn favoriete spreuken van haar is:
“Je kunt alleen tijd verspillen,
als je vergeet ervan te genieten”

En zo is het maar net. Soms is het gewoon heerlijk om in een boek te verdwalen of lekker te rommelen in huis. Zeker in een vakantie moet je jezelf dat dan ook vooral gunnen en ervan genieten. Je hebt pas echt vakantietijd verspilt, als je er niet van genoten hebt.

Hoe breng jij jouw vakantie door?

5 gedachten over “Wat is jouw vakantieritme?”

 1. Ik slaap zonder wekker en word iedere ochtend rond half 9 wakker. Voor de vakantie is dat prima! We hebben een paar afspraken met naaste vrienden en familie en verder doen we wat klusjes en spelletjes. Iedere dag wat, maar geen enkele dag druk. Ik heb wel een lijstje met dingen die ik niet moet vergeten, maar maak geen actielijstjes. Verder zorg ik er voor dat ik niet s avonds ga snacken of drinken, want dat ontregelt mijn slaapritme namelijk behoorlijk, heb ik gemerkt. Bijkomend voordeel is, dat ik meestal iets afval in mijn vakanties, want ik krijg meer beweging en eet hetzelfde.

  Beantwoorden
  • Wat lekker! Ik zet meestal wel mijn wekker, maar ben daarvoor al wakker. Goed dat je van jezelf ook weet hoe je jouw slaapritme in stand kan houden!

   Beantwoorden
 2. Ik heb maar een par dagen vrij genomen dus niet echt vakantie. De kids wel dus thuis is t drukker. Ook bso kids zijn er heel de dag ipv alleen voor of na schooltijd.. We doen relaxter. Uitslapen kan niet echt met kids en werk 😉 maar minder op de klok. Heerlijk!

  Beantwoorden
  • Jou reactie doet meteen denken aan iets wat ik zelf altijd doe, maar niet eens genoemd heb! In de weekenden en vakanties draag ik geen horloge. Op de een of andere manier ben ik daardoor zoveel meer ontspannen en is het ECHT weekend 🙂

   Beantwoorden
 3. Wisselend. Op sommige dagen houd ik aan mijn vaste ritme vast, en dat zijn eigenlijk ook de beste dagen. Andere dagen slaap ik uit, en komt er van mijn dagelijks hardlooprondje niets. Dat vind ik toch niet fijn…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.