Is alles al op?

Vrolijk Kerstfeest iedereen! Op Tweede Kerstdag mag dat volgens mij nog prima. Ik heb er gisteren bewust voor gekozen om niet een speciaal “vrolijk Kerstfeest” berichtje te plaatsen. Niet dat ik het jullie niet wens, maar het voegt niet echt iets toe. Ik hoop dan ook dat jullie tot nu toe een heerlijke eerste Kerstdag hebben gehad. Vandaag ga ik even door op dat “bewust zijn”. Is het eten bij jullie al op?

Kerst

Kerst is het feest van de geboorte van Jezus. In combinatie met de nodige tradities van bijvoorbeeld Germaanse komaf, is dat het Kerstfeest zoals wij dat kennen. Veel lichtjes, een kerstboom, samenzijn met je dierbaren en lekker eten.

Commercie

De commercie is daar (natuurlijk) vol ingestapt. Aanbiedingen vliegen om je oren, want met Kerst hoor je elkaar natuurlijk wel cadeaus te geven. Winkels zijn extra lang open, pakketdiensten zitten tot over de oren in het werk en elk jaar is er wel een nieuwe trend waaraan je mee MOET doen. Ook supermarkten spelen nog even in op de behoefte voor al dat lekkere eten. Vele gourmetschotels worden verkocht, want dat is zo lekker makkelijk. Extra luxe etenswaren, goed vlees en de heerlijkste recepten worden aangeboden. Kortom: big business.

Wat mij betreft slaan ze door

Het hoort er allemaal bij hoor. Aanbiedingen, cadeautjes, stunts en alle trends. Maar wat mij betreft slaan ze door in de openingstijden. Natuurlijk is het fijn dat je de week voor Kerst ook ’s avonds wat langer boodschappen kan doen. Maar is het nou echt nodig om op Eerste Kerstdag nog naar de supermarkt te gaan? Of is alles gisteren al opgegeten en halen we vandaag gewoon weer nieuw? Wat mij betreft gaat dat te ver.

De helft is open

De helft van de supermarkten in de randstad was gisteren open. Vandaag op Tweede Kerstdag is zelfs de helft van alle supermarkten open als elke andere dag… DE HELFT!! Tja sorry, wat mij betreft zijn we wat doorgeslagen.

Voor hen is het ook Kerst

Ik snap heus wel dat er beroepen zijn die met Kerst gewoon moeten werken. Denk aan de hulpdiensten, mensen in de zorg, het openbaar vervoer. En voor die beroepen heb ik dan ook heel veel respect.
Maar kom op zeg! Als je nou vergeten bent om de kookroom te kopen, dan neem je toch lekker wat anders. Het is echt niet erg als dat ene kaasje niet op de kaasplank ligt en een tekort aan afbakbroodjes kan je ook prima verhelpen met een boterham. Zijn we nou niet allemaal echt helemaal doorgeslagen. Voor iedereen die in de supermarkt moet werken (omdat we gisteren gewoon teveel hebben gegeten of zijn vergeten het vorige week te halen), is het ook gewoon Kerst.

Ik roep op tot een boycot

Dat de zondagssluiting er niet echt meer is (zeker in de steden) kan ik helemaal begrijpen. In onze maatschappij is dat nou eenmaal niet meer van deze tijd. Maar ik roep toch echt op om met feestdagen als Kerst en Pasen, alle winkels die open zijn te boycotten. Het is toch van de zotte dat anderen moeten werken op zulke feestdagen, omdat wij niet tevreden zijn met de hoeveelheid eten die we al in huis hebben. Laten we nou eens niet naar de winkel gaan om nog meer te kopen, maar gewoon eens kijken in de kast wat we allemaal nog hebben. Want als we echt naar de pure noodzaak gaan kijken, kunnen we die supermarkten best twee dagen missen. Gewoon die paar dagen per jaar dat echt alle winkels dicht zijn. Zodat ook die werknemers gewoon Kerst kunnen vieren.

3 gedachten over “Is alles al op?”

 1. Wij kunnen beiden geen vrij krijgen in nov of dec. Voor is het dus een uitkomst. Wij moeten altijd puzzelen hoe we het met de boodschappen doen. Wij nemen meestal in januari of februari vrij.

  Beantwoorden
 2. Ik bestel de boodschappen. Normaal op maandag dus nu ook. Ideaal. Alleen ff afhalen of laten bezorgen wanneer t ons uitkomt. Idd gewoon alles in huis. Ook al. Voor de lunch met vrienden zaterdag bestel voor een hele week. Ideaal

  Beantwoorden
 3. Een boycott gaat wel ver hoor! We leven in een vrij land, waarin we gelukkig zelf mogen beslissen op welke dag we naar de winkel gaan.

  Of de winkel dan open of dicht is, is aan de eigenaar (als het aan mij ligt). Helaas hebben we dan nog een winkeltijdenwet die daar wat van moet vinden. En als medewerker kies je ervoor om wel of niet met een feestdag te werken. Er zijn mensen die geen kerst vieren, en als die nou gewoon willen werken? Moet kunnen toch. Jij hoeft niet naar de winkel te gaan. Maar iemand anders moet wel de vrijheid hebben om te beslissen of hij of zij de winkel opent of werkt op die dag.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.