2018 in 1199 woorden

Met nog twee dagen te gaan zit 2018 er bijna op. Wat mij betreft een mooi moment om terug te blikken. Vandaag een terugblik op een erg succesvol jaar Stoppen Voor Mijn Vijftigste.

De jaarcijfers

Ik begin direct met de grootste teleurstelling van de hele blog. Ik kan mijn jaarcijfers nog niet publiceren. Hoe graag ik het zou willen doen, we hebben 31 december nog voor de boeg. Een dag dat de banken nog de nodige betalingen zullen verwerken. Daarbij verwacht ik ook nog een grote uitbetaling van Funding Circle.
Toch sluit ik het jaar erg positief af. Gebaseerd op alleen mijn maandsalaris had ik een spaarpercentage van 13,5%. Trek ik daar nog eens alle overige inkomsten bij, kom ik op een spaarpercentage van 34%. Dat houdt in dat ik van elke €1000 aan inkomsten wel €340 heb kunnen sparen.

Eerder stoppen met werken

In één van mijn allereerste berekeningen heb ik berekend dat ik kan stoppen met werken op mijn 50e als ik €600 per maand spaar en investeer. Dit jaar is het mij gelukt om per maand gemiddeld €792 vrij te maken om te investeren. Dat is dus ruim boven het geplande bedrag om vrij te maken en ik kan met een gerust hart zeggen dat ik hier erg tevreden over ben!

Stoppen met crowdfunding

2018 was ook het jaar dat ik tijdelijk gestopt ben met crowdfunding. Er wordt op dit moment door mij veel geïnvesteerd in Funding Circle. Omdat er in 2018 teveel mis ging, heb ik tijdelijk niets via dat platform geïnvesteerd. Dat resulteerde in een overschot aan spaargeld en misgelopen rente-inkomsten. Gelukkig heeft Funding Circle een goede verbeterslag gemaakt. Na een investeerderslunch ben ik uiteindelijk weer actief gaan investeren en lig ik op dit moment weer helemaal op schema.

StoppenVoorMijnVijftigste.nl

In het afgelopen jaar zijn er natuurlijk heel veel momenten geweest die ik graag in deze blog zou willen benoemen. Hele gave momenten en momenten waar ik van geleerd heb. Daarom hieronder een overzicht van mijn leermomenten, hoogtepunten en leuke wetenswaardigheden.

Leerpunten

In het afgelopen jaar ben ik achter een aantal dingen gekomen. Zo heeft een vriendin van mij eens kritisch naar mijn blog gekeken en verteld dat het veel slimmer kon. Google vind namelijk de opmaak in mijn blogs helemaal niet zo goed. Een ander leermoment is dat ik op moet passen met blogs die niet door mij zijn geschreven. Op een gegeven moment kreeg ik onder een gastblog de reactie dat “ik mijn blogziel aan de duivel heb verkocht”. Dat was voor mij wel het moment dat ik veel kritischer ben gaan kijken naar content die op mijn blog komt, zonder dat ik het zelf heb geschreven. Sterker nog: sindsdien heb ik alle inhoud weer 100% zelf geschreven. Iets dat mij erg goed is bevallen.

Hoogtepunten

Eén van de hoogtepunten dit jaar vond ik toch wel dat ik eindelijk durfde te delen wat mijn rendement nou daadwerkelijk was. Voor mij was dit een erg grote stap, maar ik ben zeker heel blij dat ik hem wel heb gezet. Daarnaast was het voor mij een hoogtepunt dat ik in augustus al hetzelfde aantal pageviews had bereikt als in heel 2017.
Iets wat mij erg trots maakt, is dat bedrijven actief contact zoeken om blogs te sponsoren op StoppenVoorMijnVijftigste. Mijn doel van de advertenties op mijn blog, is om uit de kosten te blijven. Ondertussen kan ik toch stiekem gaan dromen dat SVMV wellicht ook werkelijk iets op gaat leveren. Dit zegt het nodige over SVMV en de kwaliteit ervan. Natuurlijk is daar het gevaar dat het veel te commercieel wordt. Iets waar ik echt bang voor ben. Daarom heb ik ook een aantal aanbiedingen afgewezen. Hun product of aanpak was niet de beste. Op dat moment heb ik dus echt gekozen voor de kwaliteit van mijn blog. Een houding die ik in 2019 ook zeker voort wil zetten.
Een laatste hoogtepuntje is dat ik opgemerkt ben door Google. Mijn blog over eerder beginnen met sparen en het rente-op-rente effect is actief aangeboden door Google. Dat resulteerde in bezoekcijfers waar ik alleen maar van kon dromen. In één dag is deze blog bijna 1.700 keer gelezen.

Wist je dat…

… de best gelezen blog in 2018, niet in 2018 is geschreven. Het gaat hier om de blog over de online supermarkt Picnic
…SVMV in 2018 ruim 50.000 bezoekers en bijna 130.000 pageviews had, tegen 20.700 bezoekers en 77.000 pageviews in 2017
… één van mijn collega’s mijn blog al een hele tijd las, zonder te weten dat ik erachter zat.
… om feedback vragen geen zin heeft. Regelmatig zet ik in mijn blogs mijn e-mail adres. Iedereen mag mij mailen met zowel positieve als negatieve feedback. Juist door feedback kan ik leren hoe mijn blog verbeterd kan worden. Echter is het aantal mailtjes dit jaar op één hand te tellen. Helemaal niet erg, maar voor mij wel reden om minder vaak om feedback te gaan vragen.
… SVMV op facebook door 52 en via mail door 50 mensen gevolgd wordt.
… ik naast mijn blogs, ook interessante artikelen deel via mijn Facebook
Ontsladebaas.nl de blog is waar het meest naar door is geklikt in 2018 (ondertussen blogt ODB op firetheboss.eu)
een Russisch e-book het meest populaire product is dat wordt aangeklikt op mijn blog. Het aanvullen van jouw bol.com bestelling tot €20 is daarmee nog steeds erg populair!
… de meeste bezoekers op mijn blog vanaf Google komen. Hypotheekweg is de blog waar de meeste bezoekers vandaan komen.
mijn vriendin ook speciaal voor SVMV een blog heeft geschreven!

Trots

StoppenVoorMijnVijftigste.nl bestaat ondertussen ruim twee jaar. In het afgelopen jaar ben ik alleen maar trotser op deze blog geworden. Met mijn doel om financiële onafhankelijkheid te bereiken, blijft het leuk om elke keer weer een stukje te schrijven over geld, besparen, investeren of mijn visie op de wereld. Met steeds hoger wordende bezoekcijfers lijkt mijn doel ook te slagen: een blog die interessant, leerzaam en leuk is. Steeds meer bezoekers betekent ook dat steeds meer mensen SVMV hebben gevonden. Veel trotser kan je mij niet krijgen.

Niet alles draait om SVMV

Natuurlijk gaat het in mijn leven niet alleen maar om eerder stoppen met werken, financieel onafhankelijk worden en mijn blog. Daarom is het ook goed om privé terug te kijken op 2018. Zo ben ik officieel gaan samenwonen met mijn vriendin! Een van de fijnste beslissingen die ik tot nu toe in mijn leven heb gemaakt 🙂 Daarnaast was 2018 ook een vrij pittig jaar. Hoewel ik dat niet op mijn blog heb gedeeld, zijn er in mijn directe familie best wel wat dingen waar ik mij (veel) zorgen om heb gemaakt. Hoewel deze zorgen voorlopig nog niet weg zullen zijn, ben ik in ieder geval wel heel dankbaar voor de positieve ontwikkelingen die er plaats hebben gevonden. Het heeft mij in ieder geval aan het denken gezet: Wat wil ik, waar wil ik heen en wat is belangrijk. Puntjes die voor mij in 2019 zeker nog aan bod zullen komen.

Vooruitkijken

Met deze blog, zo aan het einde van het jaar, heb ik vooral teruggekeken. Maar natuurlijk moet er ook vooruit gekeken worden. Wat gaat er komen in 2019. Er zijn plannen genoeg en teveel om die ook nog in deze blog erbij te stoppen. Op 1 januari zal mijn blog daarom alle nieuwe plannen en ideeën voor 2019 presenteren.

Voor nu wens ik jullie, al mijn volgers, een geweldige jaarwisseling.
Tot 2019!

7 gedachten over “2018 in 1199 woorden”

 1. Beste SVMV, proficiat met de behaalde successen in 2018. Jouw blogs en die van mr. Fob hebben mijn blik op financiën in de goede richting gezet. Ik zelf ben mede dankzij jou ook bij Funding Circle begonnen afgelopen jaar maar neig nu toch meer naar de aanpak van mr. Fob.
  Fijn om te horen dat jouw vertrouwen in FNC terug is. Ik ga veel kritischer kijken naar de projecten in ieder geval.
  Ik blijf je volgen en wens je een (financieel) gezond 2019 toe!

  Beantwoorden
  • Dankjewel voor het compliment! Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen met FNC. Ik snap ook dat ETF’s misschien wel meer aantrekkelijk zijn. Ik geloof echter in de combinatie van die twee. Later meer daarover!

   Beantwoorden
  • Haha, goed om te horen dat ook jij zo goed bezig bent! Volgens mij mag je ook wel echt trots zijn op jezelf dat het ook jou gelukt is eerder te kunnen stoppen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.