Positieve reclame maken

Gisteren kwam het droevige bericht van postbode Bertus. Na bijna 50 jaar ging hij met pensioen. Bijna 50 jaar… Dat was een belangrijk onderdeel van dit bericht. Doordat hij de 50 jaar niet heeft gehaald was er geen afscheidsbonus, mocht zijn vrouw niet mee tijdens het etentje en was het afscheidscadeau veel kleiner. Maarja, hij had die 50 jaar niet volgemaakt. Of beter gezegd: Hij mocht de 50 jaar niet volmaken…

Niet vol mogen maken
Want daar kwam het op neer. Bertus wilde helemaal nog niet persé met pensioen. Maar zijn werkgever, PostNL, vond het wel  hoog tijd voor hem om met pensioen te gaan. En ja, jammer joh, dat was net voordat hij de 50 dienstjaren op z’n naam had.

Groot nieuws
Het was toch wel redelijk groots opgezet. Het interview dat Bertus gaf en gister werd gepubliceerd in de Telegraaf. Zijn afscheid was namelijk niet meer dan wat cake bij de koffie (die betaald werd uit het budget voor het etentje waar zijn vrouw niet eens bij mocht zijn) en een plakkaat met een velletje postzegels. Nou zal ik eerlijk zijn: die plakkaat is nog best mooi. Maar na 50 dienstjaren zo’n afscheid is toch inderdaad heel karig. Zeker aangezien Bertus maar al te graag zijn 50 dienstjaren vol wilde maken, maar het niet mocht van PostNL.

Benieuwd naar het hele artikel? Lees hem hier.

De deurbel gaat
Ook het AD had gister een interview met “Postbode Bertus, the day after”. De deurbel gaat. Niet de eerste keer vandaag. Weer een anonieme bos bloemen. De meest geliefde pensionaris wordt dus alsnog 100% in het zonnetje gezet. Grotendeels anoniem, maar zeker ook gericht.

Bedrijven staan te springen
Het klinkt misschien wat raar, maar bedrijven staan bijna te springen om Bertus zijn gewenste feestje cadeau te doen. De uitbater van “het Postkantoor”  in Heerenveen biedt een volledig verzorgd dinner en overnachting aan in zijn postkantoor. Camping Zonneweelde in Zeeuws Vlaanderen biedt een weekendje weg aan, Petra de Boevere heeft geld verzameld om lekkere flessen drank op te kunnen sturen en ook De Verzekeringsshop doet mee door een reisverzekering aan te bieden.

Reclame
En waar deze man dus zijn welverdiende pensioen afscheid krijgt, is het voor deze bedrijven stiekem toch ook reclame maken. Goedkope reclame weliswaar. Ik ben tenslotte minstens de tweede die de naam van deze bedrijven noemt op het internet. Heel interessant om dat te zien gebeuren. Waar PostNL toch even door het stof gaat omdat ze de situatie totaal verkeerd in hebben geschat, zien bedrijven kansen om erg positief in het nieuws te komen. En stiekem vind ik dit ook wel hele mooie reclame. In plaats van enorm schreeuwerig op TV komen, heel rustig je naam laten noemen terwijl je iets goeds hebt gedaan. Daar wordt toch iedereen beter van 🙂

En PostNL
In de eerste reactie stelde PostNL dat er inderdaad een budget is voor mensen die met pensioen gaan en dat het budget afhangt van het aantal dienstjaren. In hun ogen is er niets fout gegaan, omdat het cadeau toch netjes binnen het budget viel. Ondertussen zien ze toch (gelukkig) ook wel dat er iets mis is gegaan. Vandaag zal één van de directeuren dan ook langsgaan bij postbode Bertus. Nu maar hopen dat dat de pijn verzacht voor Bertus. Persoonlijk vind ik het nog steeds een karig gebaar om de schade te beperken. Die man verdiend toch eigenlijk op z’n minst een groots etentje waar zijn vrouw gewoon bij mag zijn!

3 gedachten over “Positieve reclame maken”

 1. Toch echt een managementblunder. Iemand heeft daar alleen de regeltjes gevolgd en niet nagedacht. Het is niet heel sociaal om zo met je oud-personeel om te gaan. Ee nu kost het nog meer. Voordat deze negatieve beeldvorming over post NL weer is weggenomen..

  Beantwoorden
 2. Tekenend voor de manier waarop wij als werknemer worden gewaardeerd in een corporate omgeving. Menselijkheid is niet meer van belang. Alleen maar kille resultaten en in dit geval damage control door PostNL.

  Wederom een goede motivatie om te blijven streven naar financiële onafhankelijkheid!.

  Beantwoorden
 3. Ik ben net 8 jaar in dienst geweest bij 1 werkgever. Nu ben ik bij mijn tweede werkgever. Dat red ik niet meer 50 jaar in dienst bij 1 werkgever.

  Gelukkig voor hem dat hij nu allerlei leuke cadeaus krijgt aangeboden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.