Mijlpaal

Van de eerste naar mijn honderdtweeëntachtigste blog.
Van de eerste tot de vijfhonderdnegentigste reactie.
Van de eerste tot aan de twaalfduizend vierhonderdvijfenzestigste bezoeker.
Van de eerste tot aan de eenenzeventigduizend negenhonderdzevenenvijftigste pageview.
En van de meest dramatische tot aan meest succesvolle blog.
Hoe dan ook: Morgen is het precies één jaar geleden dat ik mijn eerste blog online zette. Tijd voor een feestje, party, terugblik, maar vooral trots en blijheid. Trots dat er na een jaar nog steeds een leuke blog bestaat, blijheid om jullie mijn lezers. Ik vind het namelijk super tof dat jullie na een jaar nog steeds terugkomen en mijn blogjes lezen.
Daarom vandaag: Het stoppen voor mijn vijftigste jaaroverzicht:

Het initiële plan
Van mijn eerste plan is er nooit wat terecht gekomen. Ik wilde een kennisbank online zetten. Waar kan je welk voordeel behalen. Maar omdat die informatie regelmatig wijzigt en je op zich na één bezoek niet meer terug hoefde te komen, is dat plan geschrapt. Ik wilde namelijk geld gaan verdienen met mijn blog. Zoals jullie dat weten vind ik ondertussen het bloggen veel leuker en belangrijker dan die paar centen en haal ik net de onkosten eruit. Maakt verder allemaal niet uit, maar dit is wel een les die ik heb geleerd: plannen kunnen wijzigen!

Steeds langer
Mijn eerste posts probeerde ik zo rond de 500 woorden te houden. Een kort stukje met inhoud. Ik vind het zelf onprettig om ellenlange posts te lezen en ik denk al regelmatig “TLTR” (Too Long To Read, te lang om te lezen). Echter in de loop van het jaar werden posts langer. De verdieping kostte iets meer woorden om goed op papier te zetten. Ik denk echter wel dat de kwaliteit van de blogs daarmee op pijl is gebleven. Nog steeds is het doel om na zo’n 600 woorden klaar te zijn. Ik vind het tenslotte ook leuk/belangrijk dat jullie in korte tijd iets extra’s te weten zijn gekomen. Niet dat jullie zo lang mogelijk een blog aan het lezen zijn.

Trots
Een van mijn eerste gevoelens bij mijn blog is trots. Ik vind het heel leuk om voor jullie een leuk stukje op papier te zetten en ik ben dan ook echt trots op mijn blog. Daarbij komen er steeds weer nieuwe dingen op mijn pad. Ik ben al bij twee crowdfundingplatformen op bezoek geweest (Samen in Geld en Funding Circle), heb een interview gegeven, heb contact met medebloggers en ik leer nog regelmatig nieuwe dingen. Zo bereik ik steeds meer en dat maakt mij trots!

Ik word blij van jullie!
Waar ik verder heel blij van wordt zijn jullie: mijn lezers. In het afgelopen jaar zijn er bijna 3000 mensen die meer dan eens mijn blog hebben bezocht. Ik word er erg blij van dat jullie terugkomen naar mijn blog om die te lezen. Samen met het nastreven van mijn doel is dat toch wel het belangrijkste om überhaupt te bloggen.

De beste en de slechtste
Na een jaar waarin ruim 180 blogs zijn verschenen, is het goed om eens te bekijken welke blogs nu goed en niet goed zijn gelezen.
De top 5 van minst gelezen blogs is als volgt:
5: Fiction science; een stukje over toekomst en hoe eventueel de toekomstige belasting er uit zou kunnen zien
4: Maak slimmer reclame; Hoe adverteerders en mailings aangepast zouden moeten worden naar aanleiding van aankopen
3: Een sterk wachtwoord; Hoe maak je nou een goed wachtwoord dat je eenvoudig kan onthouden, voor elke site anders is en ook nog eens erg sterk
2: Valentijnsdag, commercie ten top; waarom ik valentijnsdag gewoon een hele nare dag vind
1: Een gratis fiets voor Amsterdamse studenten en goedkoper autorijden; Rij rond met reclame en krijg geld toe!

De top 5 best gelezen blogs zijn voornamelijk blogs die het via zoekmachines goed gedaan hebben:
1: Picnic is helemaal niet zo goedkoop
2: Overuren en belasting
3: Echt of Nep
4: Haal het meeste uit je airmiles
5: Hoe ver ben ik in het halen van mijn doel.

De toekomst
Als ik de toekomst nu al zou weten, had ik al rijk geweest. Maar omdat ik de toekomst nou eenmaal niet kan voorspellen, toch maar een toekomstbeeld waar ik graag naar toe wil. Stilstand is tenslotte achteruitgang en ik wil nog steeds graag verder met Stoppen voor mijn vijftigste. Continuïteit, blijven proberen en evalueren zullen toch wel de drie pijlers blijven van mijn blog. Ik vind het heel prettig om met regelmaat een blog te posten. Met om de dag maak ik hier meteen hoge regelmaat van, want eens per jaar is tenslotte ook regelmaat. Ik denk dat het in dit tempo gewoon goed gaat. Daarbij is het in dit tempo ook voor mij vol te houden. Wel zo fijn 🙂

Blijven proberen slaat zowel op financiële mogelijkheden als op bloggen. Laatst probeerde ik een van de meest toegepaste blogtechnieken. De resultaten waren niet meer dan gemiddeld en riep bij zowel mij als jullie ook gewoon irritatie op. Een leuk probeersel, maar het heeft gefaald. Ik vond echter de knipoog achter de uiteindelijk wel serieuze blog wel erg leuk om te verwerken (het was tenslotte een lijstje over lijstjes). Een optie waar ik op dit moment nog over aan het nadenken ben is het publiceren van gastblogs. En niet zoals alle andere blogs om een andere blogger aan het woord te laten, maar jullie: “de lezers”! Ik had vroeger namelijk al vaker eens het idee van: “over dat onderwerp kan ik ook best een geinig stukje schrijven”. Het bleef echter dan altijd bij één stukje en niet de moeite om een hele blog bij te maken. Maar waarom zou stoppen voor mijn vijftigste dan niet een platform kunnen zijn om zo’n blog te publiceren? Ach, gewoon een hersenspinsel. Ben je enthousiast? Neem gerust contact op met svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl.
Andere (financiële) probeersels gaan komend jaar de trackers worden. Het heeft erg veel vertraging opgeleverd en ik heb er al het nodige over geblogd. Het is er alleen helaas nog nooit van gekomen. Angst, het onbekende en tijdgebrek zijn daar toch wel de grootste oorzaken van. Maar het staat zeker op de planning.

Evaluatie is de laatste van de drie pijlers. Regelmatig geef ik mijn mening over van alles en nog wat. Dat kan zijn over een bezoek of een crowdfunding project, maar ook over iets allerdaags of bijvoorbeeld mijn ervaring met linked in. Zelf na blijven denken en mijn eigen weg gaan vind ik erg belangrijk. Dat wil ik dan ook vooral vol blijven houden. Ook probeersels moeten geëvalueerd worden. Ik hoop daarmee zelf wat te leren en jullie kennis te laten maken met mogelijk andere inzichten. Een win-win situatie al zeg ik het zelf 🙂

Financieel
Het is al een lange blog, maar het hoort er toch een beetje bij (geen zorgen, dit is de laatste). Hoe was afgelopen jaar financieel. In het afgelopen blogjaar zijn er zes crowdfunding projecten in default geraakt, maar heb ik ook in ruim 100 nieuwe projecten geïnvesteerd. Ik zit na een jaar bijna weer op mijn oude spaarbedrag, wat na de verhuizing afgelopen februari toch best wel een knappe prestatie is. En verder heb ik op financieel gebied ook heel veel geleerd! Ik heb mij ingelezen op de beurs en de verschillende producten, ik leer veel trucjes van jullie reacties en andere bloggers en op die manier was een heel hectisch jaar financieel toch erg stabiel. Wat wil je nog meer 🙂

Al met al kijk ik dus vol vreugde terug op mijn afgelopen blogjaar. Ik had niet verwacht dat ik het ZO leuk zou vinden en had niet durven dromen dat het na een jaar zo goed zou gaan. Op naar de volgende mijlpaal!

3 gedachten over “Mijlpaal”

  1. Een mooi blogjaar dus! Leuk om zo terug te blikken, en dat je nog steeds veel plezier hebt in het bloggen. Dat is toch het belangrijkste 🙂

    Beantwoorden
  2. Leuk dat je zo enthousiast kan worden over iets waar je geen weet van had. Ik ervaar hetzelfde. Ik vind het ook echt leuk om de site te onderhouden en nieuwe blogberichten te maken. Succes met het voor jou nieuwe blogjaar.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.