Maar hij doet het nog prima hoor

Ik kom nog uit de tijd dat computers een turbo knop hadden. Toen ze allemaal lelijk wit waren, met monitoren met een grote toeter en zonder internet. De jaren ’90 waarin de computer zo langzaam aan steeds meer ‘normaal werd’ om thuis te hebben. Ik kom dus ook uit de tijd dat de laptop opkwam. Zo’n groot log ding, die steeds meer kon, kracht had, lichter werd en ga zo maar verder. Een ontwikkeling die jaren heeft geduurd. Eentje die voorlopig nog niet stil zal staan, maar waar ik wel een mening over heb. En waar ik graag een vergelijking mee wil maken. Want ik zie iets gebeuren. Iets ‘nieuws’, wat toch wel heel veel wegheeft van wat we ooit met laptops hebben doorgemaakt.

Computeronderhoud

Wat de meesten van jullie ondertussen al weten, is dat ik vroeger nogal wat computers heb onderhouden. Tijdens mijn studie bij mensen thuis mijn eigen zakcentje verdienen. Ik heb dat jaren gedaan, tot ik uiteindelijk klaar was met studeren en hier helemaal geen tijd meer voor had. Maar tijdens die periode viel mij één ding vaak op. De computer werd niet zo snel vervangen. Die dingen werden wat trager, maar dat vond men op zich wel prima. Dan na een paar keer zo’n machine een boost gegeven te hebben, ging men dan toch wel weer over op een nieuwe pc. Of misschien zelfs wel een laptop. Want die computer nam nogal wat ruimte in beslag en zo’n laptop was lekker klein en compact.

Een nieuwe laptop

Bij het vervangen van de computer kwam er wel eens een laptop voor in de plaats. Maarja, na een aantal jaren was ook deze laptop wel aan vervanging toe. En waar men vooral de laptop kocht voor het kleine apparaat, was er één ding dat standaard als eerste aan vervanging toe was: de accu. Die batterijen waren echt nog niet zo goed als dat ze tegenwoordig zijn. Ze waren groot, zwaar en hadden maar een heel beperkt aantal laadcyclussen. Daarna ging zo’n accu al snel achteruit. Maar werd de laptop dan vervangen? Nee, dat hoefde nog niet. Hij doet het tenslotte nog prima. Wat ikzelf nog wel eens gedaan heb, is een nieuwe accu bestellen voor mijn laptop. Door een paar tientjes had mijn laptop de laptopfunctionaliteit weer terug. Ik kon er weer mee doen wat ik wilde. En bij mij was die mobiliteit dan ook echt een belangrijke factor. Tijdens college was er tenslotte niet altijd een stopcontact beschikbaar.

De laptops van nu

Ja, en waar we vroeger die laptop vooral als kleine computer gebruikten en niet afhankelijk waren van de accu, is dat tegenwoordig wel anders. Want ga maar eens na. Hoe vaak gebruik jij jouw laptop, terwijl hij echt aan het stroom zit? Of nog een stapje verder: jouw tablet en telefoon. Apparaten die steeds meer rekenkracht hebben en waar we steeds meer mee doen. Gelukkig zijn de accu’s al een stuk beter geworden, maar het is nog steeds een zwakke schakel. En waar ik ooit nog eens de eis had dat ik zelf mijn accu kon vervangen van mijn laptop of telefoon (gewoon voor het geval dat) zitten ze tegenwoordig ver weg ingebouwd. Van mijn laptop en telefoon kan ik de accu dus niet meer zelf vervangen. Dus aan het einde van het leven van de accu, is dan toch ook wel het einde van mijn apparaat aangekomen. Zelfs als hij het verder nog prima doet.

Ik zie overeenkomsten

Want die auto is ondertussen wel 20 jaar oud. Hij verbruikt wat meer benzine dan gemiddeld dus is slechter voor het milieu. “Ja, maar hij doet het toch nog prima”. Een reden die velen gebruiken om de aanschaf van de nieuwe auto uit te stellen. En terecht, want waarom zou je iets goeds vervangen. Als een auto altijd z’n onderhoud heeft gehad en dus inderdaad nog prima aan de eisen voldoet, is een beetje ouderdom niet zo heel erg. Maar dan hebben we tegenwoordig de elektrische auto. Een auto op een batterij. De overeenkomst met m’n telefoon: je kan de batterij bijna niet vervangen.

€35.000 voor een nieuwe accu…

En dan lees je een artikel over het vervangen van die accu. Een Tesla die 9 jaar prima heeft gefunctioneerd, is toch ondertussen wel toe aan een nieuwe accu. Die doet het namelijk helemaal niet meer. Met 111.000 KM op de teller en 9 jaar oud, is dat ook wel te begrijpen. Maarja, dan die nieuwe accu. Die kost minstens €35.000. Moet de computer ervan vervangen worden, komt er nog €10.000 bij. Daar heb je ook een nieuwe auto voor…

De overeenkomsten met alle andere mobiele devices

Want een nieuwe accu, betekent vaak een nieuw apparaat. Natuurlijk is het goedkoper om de accu te vervangen, maar vervolgens heb je voor slechts een klein beetje extra geld ook direct het nieuwste apparaat. Eentje die sneller is, de nieuwste technologieën heeft en nog geen enkele vorm van slijtage vertoont. Gaan we dan massaal alle electrische auto’s straks vervangen? Want ja, zo’n geintje van minstens €35.000 zou mij wel aan het denken zetten. Misschien dan toch maar een andere auto…

De nieuwste generatie accu’s

Ik ben heel benieuwd naar de nieuwste accu’s die komen gaan. Volgens onderzoekers gaan ze zo’n 6000 laadcycli mee. Dat is bij dagelijks volledig op- en ontladen ruim 16 jaar. Zou dat dan inderdaad gaan betekenen dat een accu makkelijk de 1 miljoen kilometer moet kunnen halen? Volgens Tesla zouden die auto’s dus gedurende 20 jaar mee moeten kunnen gaan. Dan zou de voor nu grootste uitdaging voorlopig toch wel overwonnen zijn. Maken ze de accu’s dan ook nog eens eenvoudig te monteren, dan moet het toch veel eenvoudiger en goedkoper worden om je elektrische auto nieuw leven in te blazen. Want waar je laptop, tablet en telefoon na een paar jaar toch echt wel in zijn gehaald door de nieuwe technische ontwikkelingen, blijft een auto volgens mij toch gewoon een auto. Die wil ik niet over een paar jaar al moeten vervangen.

1 gedachte over “Maar hij doet het nog prima hoor”

  1. Ik vind het ook qua verspilling van grondstoffen belangrijk dat spullen zo lang mogelijk mee gaan. Ik heb nu een zuinige benzine-auto die als het goed is nog wel een hele tijd mee kan. Daarna kijk ik wel weer verder, hoe het er dan voor staat.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.