Nooit is iedereen blij

Afgelopen woensdag was ik bij de investeerders meeting van Funding Circle. Een avond die voor het eerst georganiseerd werd om eens in gesprek te gaan met de investeerders en hen het proces uit te leggen. Kort samengevat: het was een hele interessante bijeenkomst.

Op de zesde etage in een van de torens van de Amsterdamse Zuidas werd ik verwelkomd. Keurig lag er een kaartje met mijn naam klaar en werd ik welkom geheten. Er waren heel veel investeerders. Een stuk of 70 die allemaal interesse hadden in crowdfunding, de aanpak van Funding Circle en de borrel achteraf.

Welkom
“Welkom jullie allen in grote getalen”. Het was erg druk en vooral erg warm. Duidelijk was dat de airco deze hoeveelheid mensen niet aankon. Het was erg warm, maar desondanks werden we zeker niet minder welkom geheten. Het eerste woord was aan de CEO van Funding Circle Nederland. Een trots man zo kan ik het wel omschrijven. Jeroen Broekema kon bijna niet stoppen over het vertellen van de successen van Funding Circle.

De overige sprekers
Gelukkig kwam niet alleen Jeroen Broekema spreken. Ook de persoon die, nadat het systeem een beoordeling aan een leningaanvraag heeft gegeven, nog eens met de menselijke kant naar een lening kijkt. Klopt het verhaal wat de ondernemer schetst bij de rest. Een helder verhaal. Er zit veel ervaring in het team wat mij als investeerder gerust stelt. Vervolgens kwam ook recovery aan bod. Wat nou als een lening stopt met betalen. Welke fases doorloopt de lening en de ondernemer en hoe staat Funding Circle daarin. Een helder verhaal! Afhankelijk van hoe de ondernemer erin staat en hoe de financiën zijn, wordt er een passende oplossing gezocht. Nooit zal men het geld kwijtschelden, maar hoe welwillender de ondernemer is, hoe meer kansen die krijgt om inderdaad de lening terug te betalen. Wat mij betreft een goede aanpak. Met crowdfunding wil je tenslotte ook het MKB verder helpen. Dan moet je niet de slecht betalende leners het faillissement indrukken, maar juist helpen er weer bovenop te komen. Juist de kleine bedrijven zijn kwetsbaarder voor bijvoorbeeld persoonlijke omstandigheden die tegenzitten.

De rest van het publiek
Wat ikzelf vooral interessant vond, was de rest van de investeerders. Het verhaal van Funding Circle kende ik al. Maar de mening van de rest nog niet. Er heerste wat onvrede. De informatievoorziening die gebrekkig is, het systeem dat niet altijd goed werkt, de aanpak. Overal was wel iets op aan te merken. Met een aantal punten was ik het zeker eens. Sommige kon ik begrijpen maar deelde ik de mening niet. Zo was er vantevoren actief gevraagd om vragen in te sturen. Velen hadden dat gedaan, waarop er vervolgens ‘slechts’ 15 minuten was voor de vragen. Ja dat is niet genoeg en dat frustreert. Tegelijkertijd waren er ook mensen die het niet eens zijn met de aanpak van Funding Circle. Het actief benaderen van ondernemers om een lening af te sluiten, het niet verplicht stellen om alle jaarcijfers aan te leveren (op dit moment zijn de cijfers van 2017 dus nog niet altijd bekend) en ga zo maar verder. En dan wordt het lastig. Waar prik je door het reclame praatje heen en wanneer praat iemand uit kennis/ervaring of interesse en wanneer uit frustratie. Grote verschillen en voor Funding Circle erg moeilijk om daar in iedereen tevreden te stellen. Dat is dan ook maar deels gelukt.

Voor mij persoonlijk
Ik vond het een leuke bijeenkomst. Wat nieuwe dingen geleerd over Funding Circle en vooral heel veel geleerd over andere investeerders. En dat lukt dan ook alleen op zulke bijeenkomsten. Wat dat betreft ga ik de volgende keer weer!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.