Stoppen met roken

Wellicht een gevoelig punt, maar als je net als ik eerder wilt stoppen met werken, zal er bespaard moeten worden. Stoppen met roken is daar een van de manieren van. Maar wat levert stoppen met roken nou daadwerkelijk op?

De prijs van een pakje
Een pakje sigaretten is in Nederland aardig aan de prijs. €6,70 wel te verstaan. Dat is vrij prijzig en zitten zo’n 20 sigaretten in. De Nederlandse overheid verdient veel geld door het heffen van accijnzen. Aan de ene kant om de staatskas te spekken, maar aan de andere kant om het ook onaantrekkelijk te maken om te (gaan) roken. Langzaam maar zeker laat de overheid de prijs dan ook stijgen. Komend jaar (1 april 2018) wordt een pakje gemiddeld €0,17 duurder. €6,87 dus.  Tot aan 2021 gaat de prijs van een pakje sigaretten stijgen tot een +€0,49. In 2021 kost een pakje dus minimaal €7,19

De jaarlijkse kosten
Stel, je rookt een pakje per dag. Dat is dus 365 x €6,70 = €2.445,50. Bijna tweeënhalfduizend euro per jaar!!. Zelfs al is het maar een half pakje per dag kost dat €1.250 op jaarbasis! Rook je volgend jaar exact hetzelfde, kost je dat zelfs €2.507,55. Rook je in 2021 nog steeds een pakje per dag, ben je zo’n €2624 kwijt. De komende vier jaar kost een pakje per dag dus ruim €10.000 totaal!

Belasting en accijnzen
Die €6,70 bestaat dan weer vooral uit belasting en accijnzen. Die stijgen jaarlijks een klein beetje om het steeds iets minder aantrekkelijk te maken om te roken. Waarom dan niet direct veel duurder maken? Tja… De overheid verdient er ook een hoop geld mee en daarmee zou er een inkomstenpost wegvallen. Dus uit eigen belang verhoogt de overheid het dus maar met een klein beetje per jaar.
In andere landen hebben overheden wel de accijnzen enorm opgeschroefd. In Australië betaal je €16 voor een pakje. In 2020 gaat dat zelfs omhoog naar €29! Ook in Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk liggen de prijzen boven de €10.

Er zijn twee opties!
Wil je nou toch minder kwijt zijn aan roken, dan zijn er twee opties:
1. Ga ergens wonen waar tabak niet zo duur is. In Egypte (€1,50) en Oekraïne (€0,90) zijn de prijzen vele malen lager en betaal je met een pakje per dag ‘slechts’ €545,70 en €328,50 op jaarbasis.

2. Stop met roken. Dat klinkt natuurlijk veel simpeler dan het is, maar het is zeker het overwegen waard! Als je nu moeite hebt om rond te komen, maar je rookt wel een half pakje per dag, heb je opeens €100 per maand meer te besteden. Dat is €25 per week! Bij een heel pakje per dag is dat zelfs €50 per week! Kan je wel prima rondkomen, dan is het misschien een optie om het geld te sparen. Spaar het geld dat je anders zou uitgeven aan tabak voor iets duurs dat je graag wilt hebben of doen (een racefiets, fotocamera, motor) of spaar het bijvoorbeeld voor je ouwe dag of je kinderen. Geef het geld in ieder geval een ander doel. Dat geeft een extra positieve motivatie om daadwerkelijk te stoppen!

De echte winnaar
De echte winnaar als je stopt met roken is natuurlijk je lichaam. Als je net als ik wilt stoppen met werken voor je vijftigste of een vergelijkbaar doel hebt, is het wel zo fijn als je nog steeds gezond bent als je eenmaal bent gestopt. Stoppen met roken is zo goed voor je lichaam. Je voelt je fitter, ruikt niet meer naar die rook (want stiekem stinkt het best wel) en zo zijn er tal van andere voordelen die je lichaam ervaart. Ook al is stoptober net voorbij, 1 januari is ook een hele mooie datum om te gaan stoppen!

Wat zou jij doen met die €2500 die je overhoudt als je stopt?

 

2 gedachten over “Stoppen met roken”

  1. Ben je jong begonnen met roken bijv. op je 14 e dan heb je medicatie van de huisarts nodig om er af te komen. De hersenen zijn bij het starten met het roken nog niet volgroeid. Dit heeft veel invloed op de hersenen. Na volgroeien van de hersenen begonnen met roken betekend dat hier makkelijker mee te stoppen is.
    Het is een hardnekkige verslaving en het is dan ook niet vreemd dat hierbij hulp nodig is.
    Naast dat stoppen goed voor je gezondheid is betekend het ook dat erveel meer geld in de portomonnee blijft. Wat is het roken toch duur, zoals je hierboven kunt lezen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.