Mijn specialisme

Ken je dat? De schilder is nooit tevreden met de Flexa verf van de Gamma… Een timmerman zal je nooit de schroevendraaiers van de Action aanbevelen en een autodealer zal je alleen in een Ford Ka zien rijden als er niets anders beschikbaar was. Ieder z’n specialiteit en daarmee ieder z’n voorkeuren. En zo heb ik ook mijn wensen en voorkeuren. De vraag is dan alleen: loont het?

Mijn studie
Al voor mijn studie wist ik het. Ik wilde iets met computers gaan doen. Ik was gefascineerd door die dingen, wilde ze zelf al graag open maken en kijken hoe de ventilatoren draaiden en ga zo maar door. Toen ik in 2005 (vlak voordat ik klaar was met de middelbare school) mijn eigen computer kocht, was me er dat eentje. Kosten nog moeite werden gespaard en ik had een flink beest te pakken. Samengesteld uit losse onderdelen en gekocht bij de winkel die mij uitleg gaf wat iets deed en waar het voor was. Kortom, de winkel die mijn hard sneller deed kloppen.
Uiteindelijk heb ik een MBO informatica opleiding gedaan en vervolgens succesvol doorgestroomd naar het HBO. En nog steeds werk ik actief met computers in combinatie met schroevendraaiers, kabeltjes en ingewikkelde apparatuur. Mijn jongenshart blijft dus flink kloppen.

Dure aanschaf
Toen ik dus mijn computer kocht in 2005 was dat zo’n twee jaar krantengeld bij elkaar sparen. Enorm! Eind 2010 raakte hij toch wel aan z’n eind en werd het tijd voor wat nieuws. Ik heb een paar maanden vergelijkingen gemaakt en ben uiteindelijk in februari 2011 gaan bestellen. Ik was ondertussen gedreven genoeg om de machine zelf in elkaar te zetten en heb zo’n €1400 aan die nieuwe pc besteed. En daarmee had ik weer een beest van een machine. De nieuwste hexacore processor, flink werkgeheugen, een goede SSD, twee monitoren en een luxe muis en toetsenbord (zie afbeelding). Wederom een flinke hap uit mijn budget, maar zeker het geld waard vond ik toen. Effectief waren de twee schermen, muis en toetsenbord zo’n €400, dus voor de kast had ik een €1000 neergelegd. Flink veel meer dan wanneer je een standaard pc van zo’n €500 tot €600 zou kopen en dan zat er niet eens arbeidsloon, software of iets dergelijks bij.

Trager worden
Maar dat is daarmee ook direct een voordeel dat zich uitbetaald. Computers raken tenslotte vol, hun power kwijt en worden daarmee trager. Veel trager. Ik ben tijdens mijn studie dan ook langs heel wat huishoudens geweest om computers op te lappen en te repareren. Hier en daar wat hardware erbij, want dat maakte het weer werkbaar. Maar niet bij mijn pc. Ondertussen voer ik af en toe wel wat updates uit en maak ik hem schoon. Maar de enige keer dat ik iets nieuws moest aanschaffen, was nadat mijn SSD (de harde schijf) net buiten de garantie de geest had gegeven. Verder werkt die machine nog als een zonnetje. En dan spreken we over welgeteld 7 jaar later… Op dit moment ben ik ook zeker nog niet van plan om iets anders neer te gaan zetten.

Als ik anderen hoor
En als ik dan anderen hoor dat de harde schijf vol is, of dat hij zo traag is, dan gaan mijn handen wel jeuken. Maar stiekem heb ik er helemaal niet zoveel tijd meer voor. Hoewel ik dan wel nog steeds denk: voor een paar tientjes heb je een extra harde schijf. Of laat hem een keer nakijken door iemand die er handig mee is. Daar weet ik gewoon dat als ik er geld instop, ik er weer heel veel plezier van kan hebben. Dat blijkt nu ook maar na zeven jaar dat mijn PC het al als een zonnetje doet.

Luisteren naar de specialist
Daarmee wil ik ook maar benadrukken hoe belangrijk het is om naar een specialist te luisteren. Zeker niet naar de verkoper (want ja, die duurdere auto is toch echt vele malen beter), maar de monteur. Of een student die er z’n passie in stopt. Vaak kan je met zo’n (minimale) investering zoveel meer geluk behalen. Juist zij hebben het verstand ervan en zullen je iets aanbevelen of afraden. En juist die mensen die geen winst op de materialen maken, maakt het uiteindelijk ook helemaal niets uit wat je koopt. Zolang jij er maar gebaad bij bent en er gelukkiger van wordt!

Wat voor specialist laat jij af en toe komen om de boel op te knappen?

2 gedachten over “Mijn specialisme”

 1. Ik ben een beetje handig met computers maar ik bouw ze niet zelf. Manlief kan dat wel.
  Qua andere specialisten: ik ga naar de fietsenmaker voor groot onderhoud van mijn fiets.
  Mijn 40 jaar oude naaimachine (toen nieuw gekocht) heeft in zijn leven nog maar één keer een specialist gezien voor een noodzakelijke reparatie, onderhoud doe ik zelf.
  Het is jammer dat veel mensen de (bijna onverwoestbare) kwaliteit van vroeger niet meer waarderen; bij elke nieuwe modegril moet weer een aangepaste versie (lees: goedkoop en slechte kwaliteit) van wat dan ook aanschaft worden.

  Beantwoorden
 2. Ik bouw mijn pc’s ook zelf.
  Aangezien ik vooral een Office en internetgebruiker ben, hoeft het geen extreem zware machine te zijn. Zeker wanneer je naar de rekenkracht van de huidige generatie hardware kijkt.
  Verder heb ik eigenlijk geen specialisten nodig, buiten de dokter en de tandarts 😉

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.