Artikelen op internet: Soms om eng van te worden

Het internet staat er vol mee. Je kunt de onderwerpen niet gek genoeg verzinnen of ze bestaan: artikelen. Ik lees er de nodige met vooral de focus op financiën. De goede deel ik op mijn Facebook, de slechte klik ik snel weer weg. Maar afgelopen week kwam ik er een tegen waar ik oprecht van schrok. Dat men dat überhaupt publiceerde vond ik al eigenaardig. Daarom wil ik vandaag ook graag even refereren naar dat artikel. Hier kunnen we allemaal het slechte voorbeeld uithalen. 

Delen
Ik deel toch met regelmaat wel wat van internet. Zij het naar mijn familie, mijn vriendin of ik plaats een linkje op mijn Facebook. Mocht je dus ook willen weten wat ik interessant of goede artikelen vind, volg mij dan ook vooral via Facebook.

Rood staan
Het artikel gaat over een 38 jarige IT beheerder die graag rood staat. Beter gezegd: standaard rood staat. Als zijn salaris gestort werd, stond hij weer even €400 in de plus. Dat met een netto salaris van zo’n €2500 betekend dat er een tekort was van €2100. Het is een bewuste keuze van hem. Voor een tientje per maand heeft hij de beschikking over die €2000, dus daar ligt hij niet wakker van. Ook heeft hij een doorlopend krediet. Bij de bank was het nogal duur, dus verhoogde hij z’n limiet bij een andere vertrekker tot wel €18.000. Daarmee kon hij drie motoren kopen (zijn ECHTE hobby en een auto. Ook zijn creditcard heeft standaard een negatief saldo, maar dat probeert hij te voorkomen omdat de rente daar toch best hoog aan het worden is.
Nu hij werkloos is geworden, moet hij zijn uitgavenpatroon toch maar even bijstellen. Roodstaan zal hij wel blijven doen, maar het krediet moet afgelost worden en z’n motoren gaat hij weer verkopen. Helaas wel op een slecht moment (het artikel komt uit 2013, dus het was crisis en de winter kwam eraan), dus moest hij z’n best gaan doen. Toch proberen de maanden te overleven en z’n motoren met winst te verkopen. Anders toch maar z’n verlies pakken op de motoren.

Verbazing…
Mijn mond viel open tijdens het lezen. Wat voor een bord voor je kop kan je hebben. Voor een tientje per maand tweeduizend euro roodstaan, een creditcard maximaal gebruiken en een doorlopend krediet om extra zaken aan te schaffen voor je hobby… Slik…
Waar moet ik nu gaan beginnen aan de echte blog?

Rood staan
Ik heb ook de mogelijkheid om rood te staan. Als echt vangnet. Ik gebruik het nooit en als ik toevallig op 1 dag echt rood sta, zorg ik dat het direct weer aangevuld wordt. Rood staan in mijn geval levert zelfs geld op. Daarover kan je meer lezen in deze blog. Maar, ik ben zeker geen voorstander van rood staan. Je betaald namelijk ruim 16%. Op zijn €2100 roodstand betaal je dus zo’n €25. En dat elke maand weer.

Creditcard
Ook heb je die creditcard weer. Ik heb er ook een, maar aan het einde van elke maand moet die volledig afbetaald worden. Daarmee betaal je geen rente over dat bedrag. Maar, het is toch ook voor deze man wel een zorgenpost. Eigenlijk is het net zo duur als rood staan, maar dan op een ander pasje.

Doorlopend krediet
Ik kan mij situaties voorstellen dat er acuut geld nodig is en men daarvoor een krediet afsluit. Bijvoorbeeld wanneer de auto kapot gaat en die auto echt nodig is voor bijvoorbeeld werk. Of dat er iets essentieels in huis de geest geeft. Zeker als je een aantal tegenvallers tegelijk hebt, kan dit een probleem zijn. Daarom raad ik ook altijd aan om een buffer te hebben in de vorm van een spaarrekening. Maar om een krediet te nemen om extra aanschaffen te kunnen doen voor je hobby gaat mij veel te ver. Hij had op zich al genoeg, maar was nog steeds niet tevreden. Effectief betaald hij ruim €2000 aan rente. Geld dat hij anders had gehad en in z’n hobby had kunnen steken. POEF! Weg…

Geld lenen
Dit artikel ging dus duidelijk over iemand die alles financieel rond kon breien, maar nog nooit van sparen had gehoord. Echter, zijn uitgavenpatroon kwam ongeveer wel overeen met zijn inkomsten. Na een tijdje kan je tenslotte niks meer extra lenen. Het heeft dus ook totaal geen zin om te lenen. Je geeft geld uit wat je in de toekomst gaat verdienen. Daar betaal je voor, dus effectief heb je minder te besteden. Deze man moet z’n kredieten aflossen en dan nog eens kijken hoeveel geld hij overhoud. Het zal hem verbazen.

Ondertussen benieuwd naar het artikel? Die kan je hier vinden.

2 gedachten over “Artikelen op internet: Soms om eng van te worden”

  1. Bizar! In plaats van roodstand als vangnet zou ik ook een liquide buffer op een spaarrekening adviseren. En dan, ik ben niet vies van geld lenen, maar om consumerende uitgaven van te doen? Nope, dat is het slechtste dat je kunt doen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.