Met de paplepel ingegoten

Oke, nu is het eigenlijk al een verkeerde titel. Ik kwam een filmpje tegen waar deze titel helemaal niet op slaat. Toch wil ik graag naar dit filmpje gaan refereren. Ik vond het namelijk een heel leuk filmpje. Schattig bijna. Jong geleerd, oud gedaan. Of toch wel echt met de paplepel ingegoten?

Kinderen

Kinderen zijn super leuk! Al moeten mijn vriendin en ik er nog even niet aan denken om een kleine koter rond te hebben lopen, toch vinden wij ze super leuk. Sommige acties en blikken zijn gewoon aandoenlijk. Nu zie ik direct alle ouders alweer voor me die denken “je moest eens weten” en “blijf in dromen geloven”. Maar toch: kinderen. Het filmpje ging over kinderen. Geen onhandige situaties waar dingen misgingen en waar je hard om kan lachen. Nee, een bloedserieus filmpje. Kinderen van een jaar of 12 die keihard aan het werk zijn!

Kinderarbeid?

Officieel valt het dan onder kinderarbeid. Het filmpje was afkomstig uit Nederland. Komt kinderarbeid hier dan nog voor? Jazeker! Alleen gaan het hier niet om zielige kindjes die 14 uur per dag zwaar lichamelijk werk moeten doen. Nee, ze vinden het heel leuk om te doen. Ze willen het vooral zelf en zien er super gelukkig uit met wat ze bereiken. Want dat is wat ze doen: ze bereiken iets.

Jong geleerd, oud gedaan

Het filmpje gaat namelijk over een startersdag van de KvK. Niet zomaar voor ondernemers. Nee, voor kinderen met een eigen bedrijf. Een jongen die handig is met muziek en daarmee z’n eigen DJ bedrijf heeft opgezet. Een meisje dat een ijsco kar heeft gekocht en nu ijsjes verkoopt. Simpele ideeën die die kids uitvoeren en er geld mee verdienen. Nu zou je direct zeggen: mag dat wel?
Jazeker! Als een 13 jarige een ijskar koopt en ijsjes gaat verkopen, kan dat gerust gezien worden als een eigen bedrijf hebben. Dan kan je als overheid heel hard gaan roepen dat het kinderen zijn en dat die buiten moeten kunnen spelen, maar vaak werkt dat niet. Als kinderen namelijk iets in hun hoofd hebben, gaan ze het ook gewoon doen. (Ik hoop nu dat alle ouders het dit keer wel met mij eens zijn 😉 ).
En als je iets niet kan verslaan, omarm het dan. Help die kinderen. Hoe kunnen ze het beste de administratie doen. Hoe zit het met verzekeringen en belastingen. Maar bovenal: hoeveel mogen ze werken. Nog steeds gelden er regels. En dat snappen kinderen vaak heel goed. Breng ze dus die regels bij en laat ze zich eraan houden. Zo kom je samen verder.

Met de paplepel ingegoten

En toch kom ik weer terug op die titel. Want hoewel die kinderen zelf heel graag willen, moeten ze toch ergens een voorbeeld vandaan hebben gehaald. Ik zie het dus ook heel goed voor mij dat papa of mama ook al een eigen bedrijfje heeft. Die zien voor het kind de kansen en helpen hem of haar op weg. Iets in mij zegt dat ouders die zelf geen ondernemer zijn, ook niet zo snel hun kroost zullen ondersteunen in het beginnen van een eigen bedrijf. Zij zijn het niet gewend om op die manier de belastingen te moeten doen. Te moeten voldoen aan allerlei regeltjes. En ze zijn al helemaal niet gewend aan een onregelmatig inkomen. Voor de kinderen maakt het niet zo veel uit. Die willen gewoon lekker bezig zijn en geld verdienen. Maar als ouder moet je hier toch wel ondersteunend in zijn. Genoeg ondersteuning om die kids hun eigen toko te laten starten.

Het filmpje

Genoeg erover gepraat. Bekijk hier het filmpje en oordeel zelf.
Het gaat over Jipke(13) die €300 per uur verdiend…

Zou jij jouw kinderen een eigen bedrijf laten starten?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.