Een sobere levensstijl: een offer of een doel op zich?

Mijn doel is om eerder te kunnen stoppen met werken. En dat bereik je natuurlijk niet zomaar. Daarvoor zal je iets in je leven moeten veranderen. Op verschillende buitenlandse blogs en in podcasts wordt dat ook wel een ‘frugal lifestyle’ genoemd. Een sobere levensstijl. Maar is die levensstijl wel zo sober? Geef je nou echt dingen op om dat doel te bereiken? 

Financieel onafhankelijk worden

Om niet meer te hoeven werken, moet ik financieel onafhankelijk worden. En dat bereik je door drie zaken in gang te zetten:

  1. Minder uitgeven
  2. Meer verdienen
  3. Het geld dat je overhoud investeren

Vandaag ga ik het vooral hebben over dat eerste punt. Minder uitgeven. Want gaat dat ten koste van jouw levensstijl? Moet ik echt ‘nee’ tegen dingen zeggen om financieel onafhankelijk te worden? Of kan het ook anders?

Slim zijn

Ik denk dat heel veel mensen al heel veel geld kunnen besparen door simpelweg iets langer of beter over dingen na te denken. Er zijn zoveel onnodige kosten die gemaakt worden. Ik ben dus zeker van mening dat je minder kan uitgeven en dus geld overhouden, zonder dat je ook maar een klein beetje erop achteruit gaat in het leven. Daarbij is het vooral belangrijk dat je naar je eigen gedrag kijkt. Wat doe ik en hoeveel geld kost het. Zit je vaak in de auto, dan is de kans groot dat je regelmatig moet betalen voor een parkeerplaats. Maar dat kan ook anders! Ik heb wel eens een blog geschreven over slim parkeren. Zet je auto aan de andere kant van de stad en wandel 5 minuten. Dat scheelt je opeens €15 aan parkeerkosten. Makkelijk bespaard en het kost je vrijwel niets. Op die manier kan je op vele zaken besparen. Het kost je minder dan normaal en je krijgt er hetzelfde voor terug.

Nee zeggen

Nee zeggen vinden we vaak lastig. Want je hebt daardoor iets niet, wat een ander wel heeft. Maar moet jij dat ook perse hebben? Ik hoef persoonlijk niet drie keer per jaar op vakantie. Dat hoeft al helemaal niet drie keer per jaar naar de andere kant van de wereld te zijn. Een ander voorbeeld is de auto. Moet jij perse om de zoveel jaar een andere auto, of doet deze het nog prima? Omdat ik promotie heb gemaakt, mag ik een grotere auto uitkiezen. Heel leuk, een nieuwe auto. Maar laten we eerlijk zijn. Ik heb vorig jaar al een nieuwe auto gekregen omdat mijn vorige leasecontract afliep. Om nu na een jaar al een nieuwe auto te willen is pure onzin. Ik heb hem tenslotte niet nodig. Daarbij: een nieuwe (grotere) auto is duurder en kost mij dus maandelijks meer. Zolang het niet nodig is, blijf ik dus lekker in mijn huidige auto rijden. Zelfs als het contract verloopt, zal ik voorlopig nog niet voor een grotere auto kiezen. Het is niet nodig, dus kost onnodig meer geld.

De combinatie

Uiteindelijk komt het natuurlijk altijd neer op een combinatie van nee zeggen en slim omgaan met de middelen die je hebt. Jezelf eens afvragen of je die aankoop nou daadwerkelijk nodig hebt helpt. Vaak heb je het namelijk helemaal niet nodig. Wordt je dan inderdaad zoveel gelukkiger als je dat aanschaft? Vaak is het antwoord nee. Dus kan je het beter gewoon laten liggen. Voor mij is ook het onderdeel ‘slimmer zijn’ een belangrijke stap. Natuurlijk wil ik ook wel eens een dagje weg. Maar waar kan ik mijn auto goedkoop neerzetten? Hoe kan ik goedkoop aan een entreekaartje komen en is er nog ergens een deal beschikbaar.
Een ander voorbeeld is mijn treinabonnement. Ik heb voor €50 per jaar een abonnement waarmee ik met 40% korting buiten de spits reis. Elk jaar reken ik nog even door of dat inderdaad de moeite waard is. Want je kan wel goedkoper mogen reizen, maar dan moet het totaalplaatje ook wel goedkoper zijn.

Nog meer voorbeelden

Natuurlijk zijn er nog andere voorbeelden waar de combinatie van nee zeggen en slim bezig zijn erg goed uitkomen. Bijvoorbeeld uit eten gaan. In plaats van wekelijks kan je het ook iets speciaals maken en wat minder vaak uit eten gaan. En als mijn vriendin en ik dan uit eten gaan, proberen we zo vaak mogelijk gebruik te maken van een kortingsactie. Bijvoorbeeld de actie van de Albert Heijn (2e 3-gangen menu gratis) maakt uit eten gaan veel aantrekkelijker.
Een ander voorbeeld is de energierekening. Natuurlijk helpt het enorm voor zowel jouw portemonnee als het milieu om de kachel een graad lager te zetten. De (energiezuinige) lampen eerder uit te doen en minder lang te douchen. Maar daarnaast helpt het ook om jaarlijks over te stappen van aanbieder. Dat overstappen kan binnen een half uur geregeld zijn. Echter is het niet heel ongewoon om daar rustig €200 mee te besparen. En daar ga je dus in levensstijl niet op achteruit!
Benieuwd? Check hier het stappenplan om over te stappen van energieleverancier.

Een offer of een doel op zich?

De grote vraag is natuurlijk of zo’n sombere levensstijl nu een offer is, of dat je het meer moet zien als een op zichzelf staand doel. Persoonlijk denk ik dat het een doel is om soberder te leven. Dat klinkt heel zielig en misschien wel extreem zuinig, maar bekijk het eens van de andere kant. Als ik nu elke maand €2.000 uitgeef aan vaste lasten, boodschappen en extraatjes, dan is dat een levensstijl die ik gewend ben. Die levensstijl wil ik dan ook vol blijven houden als ik eenmaal financieel onafhankelijk ben en eerder stop met werken. Om dat te kunnen bekostigen, moet ik zo’n 25 keer mijn jaaruitgaven bij elkaar hebben gespaard. Dat is bij een uitgavepost van €2.000 per maand, zo’n €600.000 in totaal. Heb ik echter genoeg aan €1.500 per maand, heb ik in totaal ‘maar’ €450.000 nodig. Daarbij kan ik ook nog eens elke maand €500 meer opzij leggen en investeren om mijn doel te behalen. Als je het al als offer kan zien, is het zowel een offer als een doel. Je leeft zuiniger om sneller te kunnen sparen. Maar daarmee verlaag je ook direct het benodigde spaarbedrag, waardoor je effectief 2x zo snel het doel bereikt hebt.

Praktijkvoorbeeld

Ik werd nog gewezen op dit filmpje van Gerhard Hormann. Hij is op zijn 55e met pensioen gegaan en blogt daar ook nog eens over op hypotheekvrij.blogspot.com. Zeker leuk om ook eens naar te kijken.