Korting op de BTW kan helemaal niet!

Die grote rode electronicareus stunt er regelmatig mee: “BTW weg ermee!” Ook andere winkels geven je korting op de btw. Want waarom zou je nou belasting willen betalen. Maar hoe werkt BTW nou en hoe werkt zo’n korting dan?

BTW
Allereerst maar even wat duidelijkheid over de BTW. “Belasting over de Toegevoegde Waarde”. BTW wordt in 131 landen geheven en we kennen het in Nederland sinds 1969. Daarvoor was er een andere vorm van omzetbelasting actief. Die omzetbelasting werd in 1934 ingevoerd om de gevolgen van de crisis tegen te gaan en voorbereid te zijn op een toekomstige crisis. Daarbij werd er door de regering aangegeven dat het om een tijdelijke belastingverzwaring ging. Echter waren de opbrengsten zo hoog, dat de overheid heeft besloten de BTW tot op de dag van vandaag te handhaven.

Waarover betaal je BTW
BTW wordt eigenlijk overal over betaald. Het is een omzet belasting die uiteindelijk door de consument of eindgebruiker wordt betaald. Op sommige zaken betaal je geen BTW. Bijvoorbeeld onderwijs, medicijnen op doktersrecept en medische zorg, een aantal bankproducten en verhuur van onroerend goed. Over de rest betalen we BTW.

Hoog en laag tarief
Dat BTW tarief dat we moeten betalen kan een hoog of laag tarief zijn. Waar men in 1969 begon met een laag tarief van 4% en een hoog tarief van 12% zijn de tarieven op 1 oktober 2012 voor het laagst verhoogd naar 6% en 21%.
Het lage tarief betaal je bijvoorbeeld over voedingsmiddelen, water, kunst en agrarische goederen. Voornamelijk de zaken waar je zonder niet kan. Ook een aantal diensten gaan tegen het lage tarief. Denk bijvoorbeeld aan de kapper, de fietsenmaker, het vervoer van personen, sport, werkzaamheden aan de woning en ga zo maar door. Het hoge tarief betaal je op al het andere. Dat kan van schoonmaakmiddel tot een nieuwe TV zijn. Maar ook de advocaat en glazenwasser komen tegen 21% BTW.

De berekening
Je bent dus verplicht overal BTW over te betalen. Zelfs op aanbiedingen waarop de winkel aangeeft dat je korting krijgt op de BTW.
Stel: in de aanbieding kost die TV €1.210. Om de prijs zonder BTW te berekenen delen we dit door 1,21. €1.210 / 1,21 = €1.000. Je krijgt dus €210 korting, wat neerkomt op 17,36% (210/1.210 = 0,1736)
Die €1.000 was de oude prijs exclusief BTW en wordt de nieuwe prijs inclusief BTW. Uiteindelijk zal er alsnog BTW over betaald en afgedragen moeten worden aan de belastingdienst. De nieuwe exclusief BTW prijs wordt €1.000 / 1,21 = €826,45. Er wordt dus alsnog €173,55 BTW betaald.

Korting op de BTW!!
Dan kan dus helemaal niet! Het is een verkoop truc waarbij je het bedrag dat je normaal aan BTW betaald in totaal aan korting krijgt. Dat wil echter niet zeggen dat het slechte aanbiedingen zijn. Vaak wordt er wel degelijk een leuke korting gegeven en kan je het zeker overwegen om een dergelijke aanbieding af te wachten of te gebruiken. Maar de BTW zal je, net als bij alle andere winkels, gewoon moeten betalen.

2 gedachten over “Korting op de BTW kan helemaal niet!”

  1. ik dacht altijd al t zelfde bij die acties;) je hebt gewoon een korting van 6 of toen nog 19, nu idd 21 %.. soms ook leuk idd. maar korting op de btw kan niet omdat een bedrijf dat gewoon moet afdragen… :p
    Gelukkig ben ik als gastouder vrijgesteld van de btw, scheelt veel administratie bij mn zakelijke aankopen (vooral omdat die vaak tegelijk gaan met prive aankopen.. scheelt veel rekenen dus 😉 )

    Dertigermetkids

    Beantwoorden
  2. Ik mag hopen dat mensen doorhebben dat je niet zomaar mag weigeren om BTW te betalen. Je andere puntje vind ik inderdaad wel een waarschuwing waard: veel mensen denken dat ze bij zulke actie 21% korting krijgen, maar in werkelijkheid i shet dus maar 17,36%. Dit vind ik wel misleidend.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.