Eigen consumpties

Je ziet wel eens van die bordjes hangen: “consumptie verplicht”. Op terrassen en in restaurants moet je dan perse iets nuttigen. Je mag er niet zomaar even zitten. Maar ook op andere plaatsen is het vaak verplicht consumpties af te nemen. Waar waarom zou je dit nou doen? Er zijn toch ook genoeg andere alternatieven?

De klant eet je arm, maar drinkt je rijk
Het is een gezegde uit de horecawereld. En daarmee heb je meteen de essentie te pakken. Op eten wordt niet zo heel veel verdient. De inkoop is wat duurder, voedsel bederft sneller, wordt klaargemaakt door duurder personeel en kost meer tijd om te bereiden. Allemaal zaken die vergeleken met het inschenken van een drankje veel meer kosten. Hoewel het eten wel degelijk meer omzet genereert, zijn de winstmarges op een drankje vele malen hoger.

Absurd
En dat die drankjes het meeste opleveren zie je overal terug. Waar ik in mijn tienerjaren nog €1,80 voor een biertje betaalde is dat tegenwoordig al snel €2,30. Hier en daar een uitschieter naar €2,80 / €2,90 op gratis festivals. Maar zelfs de €3,00 heb ik ook voor een normaal biertje al voorbij zien komen. Tja sorry, maar dan snap ik ook steeds beter dat mensen wegblijven uit de horeca. Het wordt ook gewoon te duur.

Goedkope locaties zijn populair
Hoe voor de hand liggend het ook is: goedkope locaties zijn populair. Het cafeetje in de wijk vraagt nog gewoon €2,00 voor een biertje. Een oud bruin café waar de barman nog iedereen kent. En jawel: altijd als ik er langs rij zit het er vol. Stamgasten die dat cafe zien als tweede huiskamer. Ik denk daarmee ook daadwerkelijk dat die man het moet hebben van die lagere prijzen, anders is iedereen zo weg.
Ook verhuurlocaties moeten op prijs concurreren. Natuurlijk kan je een toplocatie hebben en daar alles uit willen slepen wat inkomsten betreft. Maar in hoeverre krijg je dan de mond-tot-mond reclame op gang? Ja het was er zo leuk! Flink prijzig, maar het was heel gezellig…
Tja… Heel gezellig kan het in een kaal zaaltje ook zijn… (zolang de mensen maar leuk zijn toch?)

Feestje organiseren: Kijk naar de consumptievoorwaarden
Zo hadden wij afgelopen weekend de familiereünie. Jaarlijks komen wij bij elkaar rond het weekend dat oma jarig geweest zou zijn. Het is altijd heel gezellig. Wij hoeven dus ook echt niet de toplocaties te hebben. Sterker nog: we willen het voor iedereen betaalbaar houden. Er wordt dus altijd gekeken naar een locatie waar de drankjes zijn inbegrepen of waar je voor eigen consumpties mag zorgen. Wat laten we eerlijk zijn. Zelf een krat bier halen in de supermarkt of €2,00 per biertje afrekenen. De kostprijs voor zo’n reünie SCHIET omhoog!
En goedkoop hoeft zeker niet vervelend te zijn. Stiekem vonden we het allen een toplocatie! Het molenaarshuis was afgehuurd van de lokale molen. We konden zowel binnen als buiten zitten, meubilair en servies was aanwezig (net zoals een vaatwasser) en het moest veegschoon weer opgeleverd worden. Verder mochten we alles zelf regelen. Natuurlijk was de middag ook inclusief een rondleiding door de molen door de vrijwillige molenaar. En stiekem is dat toch gewoon een perfect uitje? Er is wat te doen, het is een hele leuke locatie en doordat je zelf catering kan regelen, is het ook nog eens betaalbaar.

Kijk dus altijd naar de consumptie prijs en voorwaarden
De drankjes maken het duur! Of je nu zelf ergens een hapje gaat eten of iets voor een groep gaat organiseren, de grote kosten post zal drankjes blijven. Kijk dus vooral hoe het anders kan. Neem zelf iets mee, regel een zaaltje waar je zelf iets mee mag nemen of ga voor een iets minder centraal gelegen locaties. Uiteindelijk kunnen we ons geld tenslotte maar 1x uitgeven. Dan liever 2 koppen koffie van €1,00 dan 1 kop koffie van €2,00.

Waar heb jij wel eens een feestje gehad wat super leuk was, maar verhoudingsgewijs erg goedkoop?

4 gedachten over “Eigen consumpties”

  1. Een deel van mijn familie doet het altijd zo. Vaak Nivon-huizen, maar die molen van jou herken ik ook. Was het in NH? Maar misschien zijn er meerdere molens die zo wat inkomsten genereren.
    Ik vind het helemaal prima. Erg relaxed ook. Misschien niet voor de neefjes en nichtjes die in worden gezet als bediening, maar ze schijnen het niet erg te vinden.

    Beantwoorden
    • Mijn familie probeert het altijd zo te doen, maar dat is nog wel eens lastig. Het is tenslotte leuker om elk jaar een andere locatie te bezoeken. Het was niet in NH. Ik vermoed zomaar dat inderdaad wel meer molens dit doen. Bij ons was catering wel uitbesteed. Dit is mogelijk omdat de groep behoorlijk groot is. Verder zijn neefjes en nichtjes altijd erg welkom in de bediening 🙂

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.