Heftig

Een van de organisaties die ik volg, is schuldhulpmaatje Nederland. In mijn eigen gemeente ben ik betrokken bij de organisatie en daarvoor is het fijn op de hoogte te blijven. Met regelmaat worden er artikelen gedeeld. Over schulden, over sparen en over het er weer bovenop komen. Nu was er een artikel die scenario’s beschreef die redelijk uitzichtloos waren. Degenen die gewoon fulltime werken en toch geld tekort hebben.

Schulden

Ik vind dat schulden altijd afhankelijk zijn van de situatie, maar dat je de situatie niet altijd de schuld mag geven. Denk bijvoorbeeld aan iemand die parttime werkt, maar gewoon teveel uitgeeft. Dan komt de schuld door de situatie dat die persoon geen full-time job heeft, maar ondertussen wordt er ook gewoon teveel uitgegeven. Dan zijn er twee oplossingen: meer werken en/of minder uitgeven. Vrij simpel. En zo kom ik bij heel veel personen die een schuld hebben, toch echt bij de persoon zelf uit die naar mijn idee te weinig doet of heeft gedaan om er echt uit te willen komen. Toch zijn er ook situaties die ervoor zorgen dat je in de schulden komt. Situaties waar alle zeilen bijgezet worden, maar dat dat zelfs niet genoeg is.

Vier monden, één inkomen

Een van de meest aansprekende voorbeelden vind ik toch wel die van
Khadija Hyati. Een moeder van 49. Zij werkt full-time in de schoonmaak. De kinderen krijgen ongezond eten, omdat dat nou eenmaal goedkoper is dan gezond eten. Waarom… Aan het einde van het geld is de maand nog niet voorbij. Khadija haar man raakte 6 jaar geleden ziek en werkeloos. Het gezin van vier moet nu rondkomen van alleen haar inkomen: netto €1.500 per maand. Veel voor iemand die in de schoonmaak met haar functie werkt. Veel te weinig voor haar gezinssamenstelling

Anderen springen bij

De twee inwonende kinderen (12 en 15) krijgen kleding van hun oudere broers en zussen. Simpelweg omdat hun moeder het niet kan betalen. En ze is niet de enige die dit nodig heeft. Ook andere collega’s in de directe omgeving krijgen eten toebedeeld om het einde van de maand te overleven. Dat vind ik dan toch heel heftig om te lezen.

Armoede voorbeelden zijn er genoeg

Helaas zijn er in Nederland meer van deze voorbeelden. Zo’n 704.000 mensen leven in Nederland onder de armoede grens, waarvan er toch een groot deel werkt. Dat houdt dus niet in dat je aan het einde van de maand niet rond kan komen, maar dat er simpelweg te weinig geld binnenkomt. Te weinig geld, waardoor men volgens de richtlijnen onder de armoedegrens valt. Daarmee is het eerder regel dan uitzondering dat je aan het einde van de maand geen geld meer hebt om eten te kopen. Voor een echtpaar als dat van Khadija is de armoedegrens €1922. €422 boven haar werkelijke inkomen…

Het artikel

In het artikel worden nog twee personen genoemd die niet meer rond kunnen komen van hun inkomen. De een kan gewoon niet genoeg uren krijgen, de ander is voor 50% wegbezuinigd. Hoewel het nog steeds hele schrijnende gevallen zijn, heb ik hier dan wel weer het idee dat er teveel naar de situatie wordt gekeken. Als je echt meer wilt verdienen en je baas kan je dat niet bieden, dan moet je toch maar op zoek naar een baas die je wel de uren kan geven. Iets meer op je strepen staan. Want op het moment dat je zelfs de kachel uit gaat zetten, omdat stoken te duur is, dan heb je een probleem waar je zo snel mogelijk uit moet.

Gratis hulp bij financiële problemen

Herken je dit? Zit jij ook in zo’n situatie? Kijk dan vooral eens om je heen. Er zijn heel veel organisaties die je namelijk maar al te graag willen helpen. Gratis! Schuldhulpmaatje is daar bijvoorbeeld één van. Een organisatie waarin je wekelijks met jouw maatje naar de oorzaak van jouw geldproblemen gaat kijken. Want misschien is er wel een uitweg, maar heb jij die alleen nog niet gezien. Ga vooral eens bij de gemeente informeren of er dergelijke organisaties zijn in jouw woonplaats. Want als je constructief geld tekort hebt per maand, zal dit alleen maar van kwaad tot erger gaan.

Wat vind jij ervan? Of zit jij in eenzelfde nijpende situatie? Laat het hieronder vooral weten.
Meer lezen? Hier vind je het gehele artikel terug.

3 gedachten over “Heftig”

 1. Hoi, Heeft iemand met 1500 euro netto in de maand geen recht op toeslagen? Huur, zorg en kindgebindenbudget, zit de kinderbijslag bij de 1500 euro in? En komt ze niet in aanmerking voor de voedselbank? Sorry voor alle vragen.. Maar als ze dat niet heeft is ze in de bijstand met toeslagen dan niet beter af…

  Beantwoorden
  • Er zal zeker een recht zijn op toeslagen, maar dat is vaak ook weer afhankelijk van verschillende factoren. Hoe hoog is bijvoorbeeld de huurprijs? Als die te hoog is, heb je dikke pech en krijg je niks.
   Hoe de situatie precies is, durf ik niet te zeggen. Dat staat ook niet op dat detailniveau in het artikel. Daarom ook aan het einde van de blog aan iedereen in dezelfde situatie het advies om contact op te nemen met een instantie als schuldhulpmaatje. Zij kunnen met een andere blik naar jouw situatie kijken en wellicht met andere oplossingen komen die je nog niet hebt geprobeerd. Daarnaast kan je in de bijstand misschien wel beter af zijn, maar het is ook nog een stukje mentaliteit. Als je wil en kan werken, vind ik ook wel dat je het op die manier moet proberen.

   Beantwoorden
   • Ben ik met je eens qua werken, maar veel mensen vallen tussen wal en schip en als bijstand zoveel meer is… Soms moet je ook je trots om het zelf te willen rooien inslikken om beter af te zijn. 1500 incl. Toeslagen is veel te weinig. Jammer dat het er niet op detail niveau staat. Want juist dan kun je kijken waar nog mogelijkheden zitten op niet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.