Gratis manieren om te ontspannen

Momenteel is het op het werk enorm druk. Avondwerk is dagelijks aan de orde en zelfs in de afgelopen twee weekenden heb ik mijn laptop er nog bijgepakt. Een aantal nieuwe projecten worden opgestart, wat altijd wel wat stress geeft. Daarbij zijn er een paar collega’s ziek, werken in het buitenland of zijn met vakantie. Een kleiner team voor een wat drukkere periode dus. Daarnaast ook een nieuwe collega die ik mag inwerken en problemen met de software die we gebruiken. Kortom: andere werkzaamheden dan normaal, meer werkzaamheden dan normaal en strakke deadlines die we moeten halen. En dan komt bij mij stress om de hoek zetten.

Stress
Stress is normaal heel goed. Een beetje druk voelen geeft je een drijfveer om werkzaamheden op te pakken. Een motivatie die je in beweging zet. Eenmaal het doel behaald krijg je daar een goed gevoel over. Maar teveel stress is ongezond. Het kan zowel psychische als lichamelijke klachten veroorzaken. En daar moet je naar luisteren. Want een keertje stress ervaren is niet erg, maar continue onder grote druk staan is heel ongezond. Zie het als een elastiek. Hem aanspannen is niet erg. Ver uitrekken kan hij ook nog wel hebben. Maar als hij continue heel strak is getrokken, rekt hij op den duur niet meer terug. De rek is eruit. En die situatie moet je bij jezelf voorkomen!

Ontspannen
De manier om weer even terug te rekken is ontspanning. Een dagje naar een pretpark of dierentuin, sauna of de wellness. Allemaal manieren om even helemaal uit de dagelijkse sleur te raken en daarmee te ontspannen. Maar heb je wel eens gezien wat zo’n dagje kost !?! Voor een dagje dierentuin ben je al snel €20 per persoon kwijt aan alleen al de entree. En nu zeg ik niet dat je niet naar de dierentuin of wellness moet gaan. Maar wil je echt even ontspannen kan dat ook zeker gratis!

Maak een wandeling
Het is eigenlijk heel simpel. Doe je schoenen en jas aan en ga de hort op. Lekker wandelen. Daarvoor hoef je helemaal niet naar een bos of het strand, hoewel dat natuurlijk wel erg lekker is! Gewoon je eigen woonwijk uitlopen is vaak al meer dan voldoende. Wanneer je langer dan een half uur loopt, bereik je daadwerkelijk een stukje ontspanning. Na een rondje van een uur kom je al veel meer ontspannen thuis dan dat je wegging.

Niet zo’n wandelaar?
Stap op de fiets! Zeker als je aan de rand van een stad of dorp woont is dat ideaal. Met een beetje geluk heb je op een paar minuten afstand heerlijke gebieden waar je tussen de weilanden door kan fietsen. Ook hier geldt: zorg dat je langer dan een half uur weg bent. En dan kan gewoon in je eigen tempo. Rustig of heel snel. Zowel bij het lopen als bij het fietsen gaat het erom dat je de focus legt op wat anders dan datgene wat de stress veroorzaakt. Een belangrijk onderdeel is dat je ook je telefoon wegdoet. Even afgezonderd van de rest van de digitale wereld helpt enorm ontspannen.

Binnen ontspannen
Natuurlijk zijn er ook manieren om binnenshuis te ontspannen. Een uur in bad gaan zitten of een boek lezen kunnen al erg goed werken. Een compleet andere manier zijn ontspanningsoefeningen of meditatie. Ze staan er met bosjes op Youtube en ook Google kan je voldoende helpen aan de nodige geluidsfragmenten om te ontspannen. Ga na een tien of vijftien minuten mediteren dan niet meteen weer aan het werk. Neem nog even een kop thee en blijf nog even een paar minuten zitten. Laat jouw ontspannen toestand nog even z’n werk doen voordat jij weer in de sleur van alle dag verder gaat.

Alleen of samen
Vaak herkennen mensen hun eigen stress maar gedeeltelijk. Ze hebben het druk en zijn wat eerder moe, maar zien vaak niet dat ze ook wat korter af zijn en meer vermoeid dan ze daadwerkelijk erkennen en dus eigenlijk erg ongezond bezig zijn. Om iemand dan eropuit te sturen van : “ga jij maar even ontspannen!” helpt zeker niet. Maar als je voorstelt: “Zullen we een rondje gaan wandelen?”, wordt die uitnodiging al veel eerder geaccepteerd. En naast dat het goed is om te ontspannen, heb je meteen ook een stukje quality time samen. Heeft je partner of iemand uit je omgeving dus erg veel last van stress, ga dan samen die wandeling maken of dat stukje fietsen. Daar wordt je allebei beter van 🙂

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.