Gelukkig maar niet blijer

Af en toe hoor je zo’n raadsel: “Heb jij er ooit bij stil gestaan, dat als vrouwen lederen kleding aantrekken, de hartslag van een man begint te stijgen… Hij een droge keel en knikkende knieën krijgt PLUS dat hij irrationeel begint te denken. Heb jij je ooit afgevraagd hoe dat komt?”

“Dat komt omdat ze ruikt naar nieuwe auto.”

Nu is dat natuurlijk met een flinke dosis humor, maar je kan niet ontkennen dat mannen over het algemeen dol zijn op hun nieuwe auto. Dus vandaag vertel ik trots: ik heb een nieuwe auto! Maar of ik er nou blij mee ben…?

Zoals al eerder aangekondigd moest ik helaas afscheid gaan nemen van mijn Fiat Punto uit 2014. Deze had ik als leaseauto en kreeg ik bij mijn eerste contract. Ik was nog nooit in aanraking gekomen met leaseauto’s, dus was dit helemaal nieuw voor mij. Voor een heel laag bedrag per maand een gloed nieuwe auto!

Contract
Bij een leaseauto zit een contract. Vooraf weet je dus al wanneer je hem weer in moet leveren. Omdat ik deze auto via mijn werkgever had, betaalde ik enkel de bijtelling plus een kleine vergoeding voor privé gebruik. Al met al was ik zo’n €110 per maand kwijt. Zeker geen verkeerd bedrag als je bedenkt dat dit inclusief verzekering, wegenbelasting, onderhoud EN brandstof is. Deze heerlijke 1.3 diesel ging ik echter steeds minder gebruiken. Waar ik in het begin nog wekelijks bij de pomp stond, ging ik steeds vaker de trein pakken. Die auto bleef stilstaan en nu hoefde ik nog maar eens per maand de tank te vullen. Dit waren dan ook voornamelijk de privé gereden kilometers. Ondanks dat ik hem dus steeds minder gebruik, heb ik nu aan het einde van mijn contract toch besloten om weer een andere auto te kiezen. Er waren nog wel wat andere opties, maar ik gebruik toch wel met enige regelmaat een auto.

Een nieuwe
En na wat heen en weer gebel, moeite met levering en ‘het kan uiteindelijke wel’ berichtjes kwam daar het verlossende belletje: “Wij komen volgende week uw auto afleveren”. Mijn oude Punto werd meegenomen en een gloednieuwe Ford Fiesta (zie foto) is er voor neergezet. Gloednieuw… nog geen 50 km op de teller, alles erop en eraan en hij ruikt als nieuwe auto! YES! Daar wordt ik als man gewoon erg blij van!

De kosten
Omdat de bijtellingsregels ondertussen wat zwaarder zijn geworden zijn de vaste lasten helaas ook wat omhoog gegaan. Effectief ga ik nu zo’n €190 per maand betalen. Dat is natuurlijk nog steeds niet veel. Voor dat bedrag heb ik de komende drie jaar dus weer een super nieuwe auto en mag ik vele kilometers relatief goedkoop rijden. Maar toch… €190 euro per maand!

Missen…
Het is heel leuk, zo’n nieuwe auto! Maar ondertussen is hij zo’n dikke twee weken in gebruik en kan ik zeker niet zeggen dat ik m’n oude auto niet mis. De verschillen zijn tenslotte ook aanzienlijk. Van een 4 cilinder 1.3 diesel ben ik naar een 3 cilinder 1 liter benzine gegaan. Ik heb er alles behalve verstand van, maar dat is een merkbare achteruitgang. Maargoed, ik heb een gloednieuwe auto met allerlei nieuwe:

Snufjes!
Nog zo’n ding. Waar mannen blij van worden bij auto’s, word ik nog eens extra blij van alle technische snufjes. Maar, ondertussen maak ik al twee weken gebruik van mijn 8″ scherm met Apple Carplay en Android Auto. Allemaal super fancy snufjes die ik maar al te graag wilde gaan uitproberen. Hoe gaaf is het tenslotte dat je navigatie die normaal op je telefoon zit, nu op zo’n groot scherm gezet kan worden 🙂

Maarja, mijn Android is eigenlijk al te oud om hierop aan te sluiten en ik moet huilen van mijn iPhone… Apple carplay is een leugen! Het werkt voor geen ene meter. Ik gebruik graag Waze als navigatie, omdat die gewoon heerlijk, snel en up to date werkt. Maar als ik het snoertje aansluit, kan ik enkel maar kiezen voor Apple navigatie. En hoe logisch zou het zijn om je bestemming dan op het scherm in te kunnen voeren. Nee, natuurlijk kan dit alleen op mijn telefoon (volgens mij is het systeem ook stuk, maar dat ter zijde). Dus dan mijn telefoon maar niet aansluiten en de ingebouwde navigatie gebruiker. Niet zo fijn als Waze, zeker niet up to date, maar hij werkt tenminste behoorlijk. Maar ik mis toch mijn Waze (en flitsmelder, maar dat is mijn persoonlijke zwakte…) Wat snufjes betreft heb ik dus toch wel een beetje het gevoel dat ik geen enorme sprongen vooruit ben gegaan. Eerder wat achteruit…

Veel te luxe en nergens voor nodig
En nu twee weken later is het dus gewoon weer mijn auto die ik gebruik om van A naar B te komen. Maar het vertrouwde gevoel mist nog. En zo’n gloednieuwe Fiesta is heel leuk, maar de snufjes vallen toch wel tegen. Als ik nu diep ik mijn hart kijk, mis ik dus mijn oude auto… Ik was er blij mij, hij bracht mij waar ik wezen moest en dat was het. Nu heb ik voor €80 per maand meer eenzelfde klasse auto die vooralsnog niet zo lekker rijdt als mijn vorige en met ‘snufjes’ die ik een aanfluiting noem. Want kom op Apple en Google, stop met ruziën en maak Waze nou eens beschikbaar.

Dus tja, dan ben je verwend met een nieuwe auto. Heb je de luxe dat je na slechts drie jaar al een nieuwe auto mag en heb je al helemaal geen stress over onderhoud etc. Maar wat mij betreft had ik dus net zo lief mijn leasecontract verlengt. Dan was ik net zo tevreden en gelukkig als dat ik nu ben, maar wel €80 euro goedkoper uit per maand.

5 gedachten over “Gelukkig maar niet blijer”

 1. Ik zou er niet te lang bij stil staan als ik jou was. Wij rijden nog geen 30K per jaar en zijn sowieso al meer dan die €190 per maand kwijt aan brandstof. Dan hebben we het verder maar niet over MRB, verzekering en onderhoud…

  Uiteraard wel vervelend dat je de oude mist.

  Beantwoorden
 2. Jammer dat je het gevoel hebt dat je je oude auto mist. Ik zou er niet te lang over nadenken, want dan blijft het een nare bijsmaak hebben. Genieten van de nieuwe auto!

  Beantwoorden
 3. Mijn schoonpa heeft ook apple carplay en die voert zijn bestemming in door er gezellig tegen te keuvelen 😉 De beste optie i.m.o. want je hoeft niks meer met de handjes te doen,kun je moi naar het wegdek blijven kijken 🙂

  Beantwoorden
  • Dat werkt bij mij dus al niet prettig. Ik ben dus nog erg zoekende naar een goede oplossing, maar ik heb er alle vertrouwen in dat die er gaan komen

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.