8 redenen waarom lijstjes helpen bij financiële onafhankelijkheid

Hulpmiddelen die helpen om financieel onafhankelijk te worden zijn altijd erg welkom. Hoe doen anderen dat? Hoe zijn zij begonnen en hoe houden ze het vol? Voor mij en vele anderen zijn lijstjes een goed hulpmiddel. Waarom? Hieronder volgen 8 redenen:

1. Het wordt er met de paplepel ingegoten
Hoe reageerde je moeder vroeger als er iets op was? Zet het maar op het boodschappen lijstje. Je bent dus niet anders gewend dat er lijstjes gemaakt worden. Het zit bijna in onze genen. Juist omdat ook jij het al zo lang doet, is het een heel handig hulpmiddel.

2. Het zet concrete wensen en doelen op papier
Als iets op papier staat, ga je er meer voor. Vroeger maakte je voor sinterklaas ook een verlanglijstje. Was je extra braaf? Dan kreeg je vast wel iets van je lijstje op 5 december. Je zette je wens concreet op papier en deed er extra je best voor. Door concreet op papier te zetten dat je financieel onafhankelijk wilt worden, ga je hier ook extra aan werken. Net zo lang tot je het af kan strepen. Neem dan wel puntje 3 in gedachten:

3. Het streept zo lekker weg
Mijn to-do lijstjes bevatten vaak erg veel punten. Geen grote dingen zoals ‘huis schoonmaken en opruimen’, maar kleine dingen:
– Vuilnis buiten zetten
– Afwas doen
– Was vouwen
– Stofzuigen
– Eettafel leegruimen
Ik heb dan 5x het YES gevoel dat ik een puntje weg kan strepen, terwijl er in totaal precies hetzelfde is gedaan en in beide gevallen mijn doel is bereikt. Zet dus kleine stapjes op papier op weg naar financiële onafhankelijkheid.

4. Je moet ergens (klein) beginnen
Dat grote doel is allemaal leuk en aardig en wellicht heb je nog veel meer wensen en doelen in het leven. Maar door alles op te breken en op te schrijven, kan je er ook concreet aan beginnen. Wereldvrede is de wens van iedereen, maar waar begin je? “Hallo zeggen tegen de buurman” is net zo goed een betere wereld maken, maar een stuk makkelijker uitvoerbaar. Heb je die onder de knie, ga je naar het volgende ding op het lijstje.

5. Overzicht is belangrijk
Op jouw pad naar financiële onafhankelijkheid is overzicht één van de kritieke punten. Vooral financieel overzicht. Wat komt er binnen en wat gaat er uit per maand. Dat kan je heel erg gedetailleerd neerzetten, maar een eenvoudig lijstje met uitgaven en inkomsten is het perfecte begin. Kijk er eens goed naar. Wat is het totaal van de inkomsten en wat het totaal van de uitgaven. Staan ze in balans, of moet er toch nog wat veranderen?

6. Uitstelgedrag is soms ook goed!
Zoals ik bij punt 1 al aangaf: het boodschappenlijstje. Heb je nu ergens trek in, maar is het niet in huis? Zet het op het lijstje. Ren niet meteen naar de winkel, maar stel het uit tot de volgende keer boodschappen doen. Dan loop je in de winkel en is de kans groot dat je helemaal geen behoefte meer hebt aan dat pak koekjes. Je hoeft het dus helemaal niet meer te kopen. Ook met grote aankopen zoals een nieuw fototoestel werkt dit. Maak een wishlist. Koop het niet impulsief, maar stel het uit. Door het op te schrijven vergeet je het niet, maar is ook de drang om het direct te kopen weg. Op mijn lijstje staan al zeker twee jaar een racefiets en een spiegelreflex camera. Ik wil ze (ooit) graag hebben, maar voorlopig doen mijn telefoon en stadsfiets precies hetzelfde en ben ik daar tevreden mee.

7. Dit is een test
Geen zorgen! Mijn blog is helemaal af en dit is niet een regel die per ongeluk is blijven staan uit mijn concept. Deze blog is namelijk ook een echte test. Het is mij namelijk opgevallen dat de wat grotere bloggers en vloggers die ik volg steeds meer lijstjes gebruiken. Kijk maar naar mijn abonement op de vlogs van Daniel Ally:

Ik ben hem ooit gaan volgen omdat hij twee of drie goede presentaties had. Onder andere via een TED talk. Maar… Hij wordt steeds meer als de rest. Zoals je kan zien heeft hij in de afgelopen vier maanden 20 filmpjes online gezet. Vijftien daarvan zijn lijstjes, de anderen een vraag die hij gaat beantwoorden. Dat is nogal wat anders dan een goede TED talk. Ook bij andere blogs valt het mij steeds vaker op dat lijstjes erg populair zijn om te publiceren en na wat zoekwerk blijken deze blogs beter gelezen te worden, hoger in Google resultaten te komen en vooral meer aanzien te geven bij de blogger. Dat wilde ik dus ook wel eens testen. Bij mijn volgende maandoverzicht volgen natuurlijk de testresultaten en ik ben ook erg benieuwd of deze blog beter wordt gelezen dan de rest.
Gelukkig heb ik voor deze test wel een leuk onderwerp gekozen en is er ook een daadwerkelijk achtste reden waarom lijstjes daadwerkelijk helpen om financieel onafhankelijk te worden.

8. Maak meer van lijstjes
Ik heb precies op een rijtje wat er per maand inkomt en uitgaat.  Keurig netjes in lijstjes. En uit de lijstjes kan ik een overzicht maken. Totalen per maand, potje, jaar en ga zo maar verder. Met al die lijstjes kan je statistieken en gemiddelden berekenen. Zo weet ik dat ik dit jaar meer heb uitgegeven in vergelijking met de vorige jaren. Dat is weer te verklaren door mijn verhuizing in februari. Heel simpel, maar ook wel goed om het terug te zien in je financiën. Op die manier kan je ook in een vroeg stadium signaleren dat je opeens meer uitgeeft dan voorheen. Als de oorzaak verklaarbaar is, is er natuurlijk niets aan de hand. Als er wat mis is, ben jij er als de kippen bij en is de schade beperkt. Die schade beperken is essentieel voor financiële onafhankelijkheid!

6 gedachten over “8 redenen waarom lijstjes helpen bij financiële onafhankelijkheid”

 1. Lijstjes zijn fijn. Ik maak ook gebruik van to do lists bij bijvoorbeeld het poetsen, streept zo lekker weg! Op werk vind ik dit ook handig, zo hou je overzicht op de grote en kleine dingen die je moet doen.

  Beantwoorden
 2. De blogs die gebruik maken van alle truuks om meer lezers te trekken (waaronder lijstjes, tussenkopjes, een wervende inleiding, een pppervlakkige persoonlijke ervaring of voorbeeld en een korte conclusies een knipoog) vallen me altijd meteen op. Ook herkenbaar aan relatief weinig reacties omdat ze de vluchtige, consumerende lezer trekken….

  Het is natuurlijk helemaal persoonlijk…. Maar ik lees toch echt liever blogs die meer eigenheid hebben!

  Beantwoorden
  • Nu ben ik wel heel benieuwd hoe je dan over mijn blog denkt? Ik heb namelijk regelmatig tussenkopjes, probeer een wervende inleiding te schrijven en sluit soms af met conclusies met een knipoog. Maar dat doe ik niet om meer lezers te trekken, maar omdat ik zelf van die schrijfstijl hou. Toch denk ik dat er genoeg eigenheid in mijn blog zit 🙂 Wil je het mij laten weten? Mag eventueel ook over de e-mail naar svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl

   Beantwoorden
 3. Je slaat de spijker op z’n kop. Vooral met punt 2, want door het op te schrijven creëer je commitment. Ook punt 6 is goed, dat heeft mij al een paar keren “gered” van het impulsief een grote aankoop doen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.