Een weekend op een eiland

De groeten van Texel. Het eerste eiland uit de welbekende TV tas. We zijn een weekendje er tussenuit. Maar met zo’n weekend in een compleet andere omgeving kom je ook direct compleet andere indrukken tegen. Slimmigheden en merkwaardigheden. Genoeg om een hele blog mee te vullen!

Vakantie op een eiland

Texel, je zit er zo. Met het wegennet dat wij in Nederland hebben is niks mis en hoewel we tegenwoordig nog maar 100 kilometer per uur mogen rijden, is de route naar Texel nog steeds een heerlijk stuk. Vanaf Alkmaar is het een groot gedeelte zelfs maar 80 kilometer per uur. Eenmaal in Den Helder de boot op en een klein half uurtje later rij je het eiland op. Hoewel het nog steeds 100% Nederland is, merk je toch wel dat het een heel andere omgeving is. Zeker voor mij als randstedeling, is het toch wel even wennen aan alle ruimte, rustige wegen en prachtige natuur.

Je betaalt alleen voor de heenreis

Ik had daar dus echt nog nooit over nagedacht. De kans dat je op dezelfde manier aankomt op het eiland als dat je er weer weggaat, is gigantisch groot. Natuurlijk zijn er meerdere manieren om op het eiland te komen(veerboot, zeilboot en zelfs vliegtuig), maar de kans dat je dezelfde route terugneemt is nogal logisch. Daarom koop je bij Den Helder standaard een retourticket voor de veerboot. Een enkele reis is niet mogelijk en van Texel naar Den Helder is er ook geen kaartcontrole meer. Natuurlijk, er zal wel eens iemand zijn die alleen de terugweg neemt. Maarja, om daarvoor nou een heel kaartcontrole systeem neer te zetten en te moeten onderhouden… De kans is miniem en de kosten als het een keer gebeurt wegen niet op tegen de kosten die je moet maken voor 100% kaart controle. Eigenlijk gewoon heel slim om op deze manier te besparen.

Toeristje pesten?

Ik maak er geen geheim van: ik heb een hekel aan parkeergeld betalen. Maargoed, dan ben je een weekendje weg en je wilt gewoon de auto kunnen parkeren. En op Texel hebben ze daar wat op gevonden. Eigenlijk is het op alle plekken waar je je auto neer zou willen zetten, betaald parkeren. Per uur betaal je €2,50, voor een dag €10 en voor 8 dagen €20. Een prima deal op zich. Maar voor degenen die er het hele jaar willen (kunnen) parkeren, is het wel een stuk voordeliger. Voor het hele jaar betaal je namelijk €30. Dat voelt dan wel als toeristje pesten. Die zijn er toch maar een week, laat hen dan maar betalen ook. De inkomsten uit al die parkeergelden wordt gebruikt voor het onderhoud aan wegen, wandelpaden en fietsroutes. Het wordt dus ook wel degelijk goed gebruikt, maar ik vind er wel een heel klein verschil zitten tussen 8 dagen en een jaar parkeergeld.

Het eilandleven

Waar ik ook nooit zo bij stil heb gestaan: waar leeft zo’n eiland van. Er moet altijd wel een toegevoegde waarde zijn, want hoe zou je anders op zo’n eiland kunnen leven. Natuurlijk, de veerpont brengt je zo naar de overkant, maar dat doet niet iedereen op dagelijkse basis. Er zal dus toch werk verricht moeten worden op het eiland. En na al het winkelpersoneel, bouwvakkers en ambtenaren hou je nog best wel wat mensen over. Waar ik in de randstad niet zo aan zou denken (want er is altijd wel een baan voor iemand), is dat op zo’n eiland wel een stuk beperkter. Dan zie je pas goed waar zo’n gebied economisch op draait. Op Texel komt duidelijk naar voren dat dit op twee factoren draait: toerisme en landbouw. Het land is er erg geschikt voor en volledig op ingericht. Juist omdat verschillende gebieden op het ‘vasteland’ zo vloeiend in elkaar overloopt, is het wel interessant om te zien hoe dat op zo’n eiland toch wel heel duidelijk zichtbaar wordt.

Nog twee dagen genieten

Ondertussen zijn we hier twee dagen en we hebben nog twee dagen te gaan. De eerste wilde zeehond is al gespot, het rondje over het eiland is gedaan en we hebben gewoon nog twee hele dagen ontspanning en rust in het vooruitzicht. Zo dichtbij en er toch zo tussenuit. Wat zo’n eiland al niet met je gemoedsrust kan doen.

3 gedachten over “Een weekend op een eiland”

 1. Wat heerlijk! Geniet er lekker van. De eilanden zijn prachtig. Ik denk dat het parkeertarief vooral een ontmoedigingsbeleid is. Want je wil ook geen eiland vol auto’s hebben 🙂

  Beantwoorden
 2. Ik ben dol op Texel! Sterker nog, als ik ooit zou verhuizen uit mijn huidige stad is het hiernaartoe. Ik ga er ook meerdere keren per jaar heen. Vorig jaar de zomervakantie, laatst in januari nog een keer, en dit jaar gaan we oud en nieuw vieren op het eiland.
  Juist de combinatie van toerisme en landbouw spreekt me aan. Op de kleinere eilanden zoals Vlieland is er eigenlijk alleen toerisme, de rest van het jaar is het er wel saai. Op Texel niet, daar wordt er ook op cultureel gebied nog veel beleefd. Er is een bioscoop, theater, etc. En omdat er landbouw is, is het niet uitgestorven in het laagseizoen.
  Vroeger was het betaald parkeren maar op twee plekken, maar nu op heel veel. Logisch, dit is een trend die je meer ziet. En 30 euro voor een jaar is inderdaad om de toeristen relatief veel te laten betalen. Beetje zoals je ook wel met tolvignetten ziet in de landen om ons heen.
  Nou, ik kan er wel een boek over schrijven, maar ik hou het hier even bij.
  Texel is top!!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.