De beste rondleidingen zijn gratis

Wat nou als je op citytrip bent, een museum bezoekt of iets wilt leren over een bepaald onderwerp of stad? Er zijn vele bronnen die je kan raadplegen. De aloude reisgids, het internet of dat bordje wat naast dat kunstwerk is geplaatst. Maar er is nog een manier om nieuwe dingen te leren: een rondleiding. Maar voor welke rondleiding moet je nou gaan?
Als toerist ontkom je er niet aan. Rondleidingen en tours. In de wat grotere steden rijden de tourbussen af en aan en nemen je mee langs alle highlights van een stad. Ook in musea of parken kan je kiezen voor een tour. Ik heb het er al eerder over gehad. Musea en andere bezienswaardigheden zouden hun verdienmodel erop aan kunnen passen. Maar waar doe je als bezoeker nou goed aan?

Commercieel
Aan toeristen wordt (heel veel) geld verdiend. En dat merk je terug bij alle tours. Toeristen kopen het vaak toch wel. En daar moet jij als toerist dus voor waken. Want als je eenmaal weet hoe hun verdienmodel in elkaar zit, weet je ook hoe je de beste tour kan selecteren.

Tour 1: De betaalde tour
De ergste van allemaal. De half open bussen en rondvaartboten. Je betaalt voor een ticket om op te mogen stappen en krijgt vervolgens een tocht door de stad of over het water. Leuk en je kan er echt wel wat nieuws van opsteken, maar vooral gemaakt voor de grote massa. Het probleem zit hem eigenlijk al in het feit dat je betaald om mee te mogen. Natuurlijk moet er geld verdiend worden, maar de tour hoeft helemaal niet speciaal te zijn. De gids of het bedrijf heeft z’n geld namelijk op voorhand al. Dat in combinatie met de grote massa maakt deze tour niet zo heel goed

Tour 2: de inbegrepen tour
Bij musea of parken kan je ook een tour of uitleg krijgen. Vaak is deze gratis en wordt door werknemers gegeven. Het grootste voordeel is hier dat ze gratis zijn. Baat het niet, schaadt het niet. Ook werken die werknemers vaak niet voor niks bij zo’n park of museum. Ze hebben er oprechte interesse in, dus is de uitleg of rondleiding ook vaak met een bepaalde gedrevenheid. Daarbij is er ook geen winstoogmerk, wat een tour vooral informatief maakt ipv commercieel. Wel horen deze tours er ‘maar een beetje bij’ en hebben dus ook niet de prioriteit. Ze zijn daarmee ook wat korter en vaak specifiek op één onderwerp. Ik ben zo wel eens een uur lang ingelicht over het gedrag van penguins in de dierentuin. Kortom, heel leuk en leerzaam, maar het kan soms wat tegenvallen.

Tour 3: vrienden en kennissen
Misschien wel de gezelligste tour die je kan hebben. Als je kennissen hebt in een bepaalde stad moet je vooral hen de stad laten zien. Natuurlijk ga je langs de toeristische plekken, maar ook hun favorieten. Je ziet de stad vanaf een andere invalshoek. Dit maakt ze leuk, verrassend en je hebt direct ook weer een leuke middag met die vrienden en kennissen. De tour is heel persoonlijk en hoewel de kwaliteit van de tour an sich niet heel hoog hoeft te zijn, is de kans groot dat je een hele leuke middag hebt.

Tour 4: the city walk
Wist je dat er in bijna elke grote stad wel een citywalk georganiseerd wordt. Vaak door locals. Vol geuren en kleuren vertellen ze over de stad, showen ze de toeristische plekjes, hun favorieten en de plekjes waar de rest niet komt. Na een wandeling van een uur of 2 heb je een heel mooi beeld van de stad gekregen. Daarbij zijn deze wandelingen vaak van hele goede kwaliteit. De mensen die namelijk met jou door de stad lopen, leven hier vaak van. Ze vragen voor de wandeling zelf niks, maar aan het einde gaat de pet rond voor een fooi. Hoe beter hun tour is, hoe hoger de fooi. Ze willen er dus ook echt wel wat van maken. En dat is toch wat je als toerist wilt 😉

Betaal dus niet vooraf!
Zoek dus een wandeling of tocht waar je niet voor hoeft te betalen of waar enkel een fooi wordt gevraagd. Die mensen moeten zich tijdens de tour echt bewijzen en zullen daar dus ook veel meer voor doen. Zoek daarbij gerust eens naar “free walking tour” voor de stad waar je op dat moment bent. Zeker als er meerdere wandelingn zijn kan het nog wel eens nuttig zijn om wat research te doen. Je wilt tenslotte wel een wandeling doen die hoog is aangeschreven.

Begin ermee
Als laatste nog de tip om de tour aan het begin van het bezoek te doen. Je kan altijd nog terugkomen op een bepaalde plek en je leert er gewoon heel veel van. Dat terwijl je de uiteindelijke kosten zelf in de hand kan houden! Helemaal top toch 😉

1 gedachte over “De beste rondleidingen zijn gratis”

  1. Ik loop vaak helemaal zelf rond. Heerlijk om doelloos (of semi-doelloos) te verdwalen in een onbekende stad. Zoals vorige week op zakenreis. Na het werken terug naar de hotelkamer, dan eerst een restaurantje opzoeken (en daar naartoe lopen – onderweg zie je vanalles) en vanaf daar een plek bedenken die je graag zou willen zien (een park of standbeeld of bijzonder gebouw) en daarheen lopen, en met een andere route teruglopen naar je hotel. Door kilometers door zo’n stad te struinen zie je een hoop, ontdek je vanalles en bovenal het is gratis. Heerlijk vind ik dat.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.