8 dingen die je kan doen met geld

Normaal doe ik niet zoveel aan lijstjes, maar ik kwam er nu een tegen die ik grappig vond om te delen. 8 dingen die je kan doen met geld. Juist omdat mijn hele blog over geld en financiële onafhankelijkheid gaat, vind ik deze hier wel thuishoren. Op deze manier had ik er zelf nog niet eerder bij stilgestaan in ieder geval1. Gokken
Geld kan je vergokken. Je zet het in om er een groter bedrag mee terug te winnen. Helaas is de kans dat je meer terugkrijgt natuurlijk miniem. Degene die het organiseert verdient er altijd meer aan dan jijzelf en de kans dat je wint is erg klein. Daarom vind ik gokken de minste van de acht. Niet dat ik helemaal nooit gok, maar als ik een gokje waag is het vaak bij een loterij die ook meteen de lokale sportclub of kerk ondersteunt. Mocht ik dan niets winnen, hebben zij er in ieder geval nog wat aan.

2. Lenen
Iets wat ik liever niet doe. Geld lenen. Eigenlijk geef je op dat moment geld uit wat je in de toekomst pas gaat verdienen. Het moet terugbetaald worden, dus verlaag je eigenlijk jouw maandelijks te besteden bedrag van de toekomst. De enige lening die ikzelf heb is mijn hypotheek. Een forse lening, maar doordat er een onderpand is (namelijk mijn appartement) is dit een lening die betaalbaar is met een reëel risico. Verder hou ik mij het liefste weg van verdere leningen.

3. Aflossen
De tegenhanger van lenen is natuurlijk aflossen. Mocht je al leningen hebben, is het wellicht goed om deze eerder af te lossen. Je bespaart op de rente die je over het geleende bedrag moet betalen en je maakt jezelf onafhankelijker. Je hebt anderen hun geld tenslotte niet nodig!

4. Verdienen
Alles draait om geld. Maar, je moet het wel eerst verdienen voordat je er iets mee kan doen. Daarom precies op de middelste plaats het verdienen van geld. Jij levert arbeid, tijd en kennis aan iemand die daarvoor betaald. Voor velen van ons de grootste inkomstenbron. Het verdienen van geld is dus enorm belangrijk.

5. Uitgeven
Want, eenmaal verdiend geld kan je uitgeven. Je koopt er goederen of diensten voor. Bijvoorbeeld je eten of het internetabonnement. Aan geld uitgeven ontkom je niet. Je hebt eten nodig. Ook een dak boven je hoofd, kleding en stromend water maken het leven wat aangenamer. Dat kost allemaal geld. Het moet dus uitgegeven worden. De kunst is natuurlijk altijd om minder uit te geven dan dat je verdient.

6. Sparen
Dat brengt ons bij sparen. Geef je minder geld uit dan dat je verdient, dan hou je het over. Eén van de dingen die je ermee zou kunnen doen is sparen. Het apart zetten en bewaren voor later. Voor op het moment dat je bijvoorbeeld even niet genoeg verdient om in levensonderhoud te voorzien. Ook kan het spaarpotje handig zijn bij grote uitgaven. Doordat je hebt gespaard, hoef je namelijk geen lening af te sluiten voor een nieuwe auto, maar kan je die volledig zelf betalen.

7. Weggeven
Mocht je nu geld overhouden, dan kan je er ook voor kiezen om het weg te geven. Of als je gewoon vindt dat het erbij hoort. Aan mensen die het meer nodig hebben dan jij of aan een goed doel. In vroegere tijden was het gebruikelijk jouw tienden te geven in de kerk. 10% van je inkomsten naar de kerk, die op haar beurt weer zorgde voor de armen. Tegenwoordig gebeurt dit bijna niet meer. Vaak noemt men als indicatie 1% van je inkomsten. Of dit nou bruto of netto inkomsten zijn moet je dan maar zelf weten. Een voorbeeld is de 1% club. Zij suggereren om 1% van jouw inkomsten in hun projecten te stoppen. Ikzelf zit ergens rond de 2%. Gewoon omdat ik het belangrijk vind om ook iets van mijn geld weg te geven.

8. Investeren
Natuurlijk als laatste, waar een groot deel van mijn blog over gaat, investeren. Dat kan in bedrijven, projecten of op de beurs. Het is bijna een combinatie van al het hier bovenstaande. Bij een investering is het tenslotte een soort gok. Je weet nooit 100% zeker dat je geld terugkomt. Je verdient er geld mee, terwijl anderen jouw geld lenen. Ook kan het als een soort spaarpot voor later dienen. Wanneer je eenmaal meer verdient dan je uitgeeft, je leningen hebt afgebetaald en genoeg spaargeld hebt, is het wellicht tijd om te gaan investeren. Op die manier maak je de verdiensten groter en beland je in een positieve spiraal. Investeren is meer geld verdienen, meer geld verdienen is meer kunnen investeren etc. Voor iedereen is investeren het laatste begrip waar zijzelf aan toekomen. Maar persoonlijk denk ik wel dat het de leukste is!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.