Ritme

Zoals ik eergisteren al schreef heb ik een week in het buitenland gezeten. Dat is heel anders dan een weekje in Nederland op kantoor zitten en m’n hele ritme is uit z’n doen. Ik reis op andere momenten, werk andere tijden en heb een andere tijdbesteding. En zoals je al gemerkt hebt, is mijn blogmoment dus ook opeens anders. Ik ben helemaal uit m’n ritme!
Vast ritme
Mijn leven is af en toe een chaos. In mijn werk kan het gebeuren dat ik morgen opens met een spoedklus bezig ben, in het buitenland zit of ga zo maar door. Je kan naar die onzekerheid gaan leven, maar dat is niet helemaal mijn ding. Ik hou van ritme. In mijn leven heb ik het dus ook ingericht dat dat mogelijk is. Ik hou ervan om op een vaste tijd op te staan, elke dag te ontbijten, dezelfde trein naar het werk te nemen en ga zo maar door. Dat klinkt heel saai, maar ik hou er gewoon van. In het leven van de vele onzekerheden toch wat vastigheid. En nu met het werken in het buitenland ben ik dus van slag.

Geen vast moment meer
In mijn ‘normale’ dagelijkse leven reis ik met de trein. 45 minuten heen, 45 minuten terug. Heerlijk. Even rustig zitten, laptop op schoot en een blog eruit knallen. Maar, nu ik in het buitenland zit is dat bijna geen doen. Ik zit op een kwartiertje van de klant af, ’s avonds ga je al snel uit eten en ben je blij als je op je hotelkamer weer even uit kan rusten. Het komt er dus op neer dat ik een moment moet maken om m’n blog te schrijven. En dat is nog best lastig. Er even voor gaan zitten, terwijl je eigenlijk moe bent en gewoon even niks wilt.

Andere doelen
En nu is mijn doel om een blog te schrijven wat van de leg, maar ik denk dat een vast ritme ook bij het behalen van andere doelen helemaal niet zo slecht is. Bijvoorbeeld financieel onafhankelijk worden. Een ritme van op hetzelfde moment in de week boodschappen doen, je financiën bijhouden en uitgaven plannen is een heel goed middel om grip te krijgen op inkomsten en uitgaven. Iets wat essentieel is om financieel onafhankelijk te worden. Afvallen is ook zo’n ding. Als je een goed ritme hebt, kan je ook plannen om te ontbijten, sporten of bewust ergens mee omgaan.

Ritme aanbrengen
Ben je dus bezig om een doel te behalen, kijk dan eens naar je ritme. Zou het helpen om een vast(er) ritme te creëren? Bijvoorbeeld om een vaste tijd opstaan. Ontbijten, op een vast moment naar bed gaan. Alleen op vrijdag avond de boodschappen doen. Dinsdag avond sporten. Het moeten gewoontes worden, die ondersteunen bij een doel. Want, doordat iets of een onderdeel naar het behalen van je doel een gewoonte wordt, ben je dus eigenlijk in je dagelijks ritme al elke dag onderweg om je doel te behalen. Het aanbrengen van een ritme duurt zo’n 30 dagen tot 2 maanden. Je bent er dus wel even mee bezig, maar op het moment dat het ‘er eenmaal inzit’ voelt het ook als erg prettig en vertrouwd. En zodra je weg naar het halen van je doel als prettig en vertrouwd voelt, is het halen van dat doel ook opeens een stuk eenvoudiger.

Aanpassen
Het nadeel van een ritme is dan wel weer dat het wat lastiger is om je aan te passen. Morgen naar Schiphol dus toch maar even het blogritme volgen en komende week goed voor een blogje gaan zitten. Want uiteindelijk maakt mijn blog het veel leuker om te werken naar mijn eigen doel: financiële onafhankelijkheid.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.