Crowdfundstrategie: De ijsjesmethode

Het klinkt wat onbenullig, maar mijn strategie bij investeren zou ik de ijsjesmethode noemen. De term heb ik niet helemaal zelf bedacht, maar komt regelmatig voor van fora waar ik actief ben. En op die manier heb je ook de bierkrat methode,  de boekmethode en de boodschappenmethode. Oke… die laatste drie heb ik tijdens dit schrijven spontaan verzonnen, maar ze klinken leuk en kloppen bij het principe… 

Hoeveel investeer je?
Het gaat bij deze woordkeuzes namelijk om hoeveel je investeert in een project. Nou kan je niet een ijsje investeren of die €2 investeren die een ijsje kost. Maar het gaat er meer om hoeveel je maandelijks terug krijgt met die bepaalde investeringsgrootte. En inderdaad! Regelmatig krijg ik ‘maar’ €2 euro per maand terug. Dat is een beetje het gemiddelde bedrag bij een 5-jarige investering met een inleg van €100. En als je die dan doortrekt is de bierkrat investering ongeveer €500 (waarbij je maandelijks €10 uitgekeerd krijgt), en boekmethode €1000 (€20 euro per maand uitbetaling) en de boodschappen €2500 (€50 per maand uitbetaling).

SPAM!
Door al die kleine investeringen ontvang ik heel veel betalingen… Ik krijg maandelijks meer betalingen dan spam. Gelukkig heb ik de administratie daarin redelijk geautomatiseerd, maar af en toe wordt je er inderdaad wel gek van. Iedere keer weer een bedrag van €2. Gelukkig zijn er ook platformen die alle betalingen aan het begin van de maand of aan het eind van de maand doen of zelfs in 1x overmaken. Dat heeft allemaal voor en nadelen. Ik accepteer het maar gewoon, want dit zijn niet de belangrijkste dingen in het leven.

Hoe bepaal ik mijn investeringsbedrag?
Zoals ik al eerder heb aangegeven, investeer ik in elk project een vast bedrag. €200 per project. in een uitzonderlijk geval minder, omdat ik het project wel iets gun, maar ik het risico erg hoog vind. Maar ik investeer in ieder geval niet meer. Maar hoe kom ik nou op die €200? In de eerste 3 jaar heb ik bedragen variërend van €100 tot €1000 geïnvesteerd. Dat ging goed, totdat er betaalproblemen kwamen. Ik ontving in die tijd al een aardig bedrag aan maandelijkse rente, dus als er een project van €100 omviel, had ik nog een positief rendement aan het einde van de maand. Maar, als het een project was waar ik €1000 in had geïnvesteerd, was het rendement opeens zwaar negatief. Omdat ik hier erg van baalde, heb ik besloten dat er maximaal één project per maand in default mocht raken en ik dan nog steeds een positief rendement wilde hebben. Omdat daarbij de ervaring leert dat een project het eerste jaar vrijwel geen problemen oplevert, heb ik toen besloten om te gaan voor een investeringsbedrag van €200. Mocht zo’n project stoppen met betalen, is de invloed die dit heeft op het rendement van die maand weliswaar groot, maar heeft maar een beperkte impact op het rendement dat jaar.

Genoeg projecten vinden
Nu komt het volgende probleem: genoeg geschikte projecten vinden! Bij de aanpassing van mijn investeringsstrategie ben ik ook breder gaan oriënteren op de verschillende platformen. Gelukkig waren er op dat moment dus projecten genoeg. Echter wordt dat ondertussen steeds lastiger. Waarschijnlijk ga ik dus ook binnenkort, zodra het maandelijks rentebedrag dat ik ontvang boven de €250 komt, het investeringsbedrag verhogen naar €300. Mocht een project dan na een jaar in de problemen komen, is het schadebedrag namelijk ongeveer €250 en is mijn rendement die maand dus nog steeds positief.

Kortom
Ik bepaal het bedrag wat ik investeer aan de hand van het bedrag wat ik maandelijks aan rente ontvang. Op die manier probeer ik het vol te houden om in ieder geval maandelijks een positief rendement te behalen met daarbij een marge van één project dat in de problemen kan komen per maand. In het begin was dat de ijsjesmethode, omdat er nog niet heel veel rente binnenkwam, maar zo langzaamaan ga ik steeds verder naar de bierkrat methode.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.