Bijna vakantie!

Ohh, yeah! SVMV hoeft alleen vandaag en morgen nog te werken, en is daarna lekker twee weken vrij. Maar hoe vrij is vrij tegenwoordig? Waar sta jij in het grijze gebied rondom vrij zijn? En haal jij wel het optimale uit jouw vakantiedagen? En hoe ga je nou bewust met je geld om deze dagen? Genoeg stof om over na te denken, zo vlak voor Kerst.

Iedereen is altijd online en bereikbaar

Ik heb een telefoon van de zaak. Een relatief nieuw toestel dat met regelmaat wordt vervangen. Ik mag hem daarnaast ook nog eens privé gebruiken. Daar betaal ik een klein bedrag per maand voor, maar het voorkomt heel veel gezeur. Niet na hoeven denken over je bundel. De keuze hebben om één of twee telefoons te hebben. En altijd een goede telefoon die als hij per ongeluk stuk gaat, gerepareerd of vervangen wordt. Het klinkt allemaal heel fijn en positief, maar er is één nadeel: Je bent er altijd. Je mail komt altijd binnen, als je gebeld wordt, kan je altijd opnemen en op deze manier vervagen de werktijden en privé momenten. Het is een grijze massa geworden. Want wie heeft mij gemaild? Wat is dat ééntje, dat mij als notificatie bericht. En ik ben gebeld, toch maar even terugbellen. Hoe ga je daar mee om?

Afhankelijk van je baan en functie, jezelf regels opleggen

Ik heb heel bewust twee telefoons. Daardoor kan ik in het weekend m’n werk ook eens even wegleggen. Hoef ik niet perse m’n werk bij me te hebben. Het is privé tijd, dus kan ik doen en laten wat ik wil. Dat geldt niet voor iedereen, maar het is wel belangrijk dat je dat voor jezelf bepaald. Wanneer neem je wel of niet je telefoon op? En er zijn verschillende momenten met verschillende toepassingen. Want neem jij onderweg van of naar je werk de telefoon op? Zit je ’s avonds nog even je mail door te lezen? Leg je in het weekend je telefoon weg? En is vakantie wel echt vakantie? Denk er eens over na. Het is niet perse goed of fout, zolang je maar wel voldoende rustmoment voor jezelf inbouwt.

Ik heb een actieve kerstvakantie

Mijn twee weken vrij gaan er vrij actief uitzien. Eindelijk kan ik weer eens mijn privé mailbox opruimen. Er liggen nogal wat klusjes in huis, vrienden en familie worden bezocht en ook deze blog en onze podcast krijgen de nodige aandacht. Natuurlijk is er tijd voor ontspanning en niks doen. Maar er is ook tijd om wat rust in te bouwen door zaken weg te werken, af te handelen en op vooruit te lopen. Van alles wat. Actief, maar met een (heel) relaxt tintje.

Optimaal jouw vakantiedagen gebruiken

Deze twee weken zijn ook het uitgelezen moment om optimaal jouw vakantiedagen te gebruiken. Je hoeft namelijk minder vrije dagen op te nemen voor dezelfde vrije periode. Neem je de week van Kerst vrij, dan hoef je maar 3 vrije dagen op te nemen voor 9 dagen ‘vakantie’. Neem je de week van oud en nieuw daarbij, kost je dat nog eens 4 dagen voor in totaal 16 dagen aaneengesloten vakantie. Dat zijn 7 vrije dagen, waar je er normaal 10 op hadden moeten nemen. Optimaal gebruik maken van je dagen. Dit kan je trouwens ook toepassen rondom Hemelvaart en Pinksteren. Lange weekenden en nationale vrije dagen. Je hebt ze tenslotte toch al vrij, maar door ze te bundelen met je normale vakantie heb je opeens wel langere vakanties.

Goed omgaan met je geld tijdens de Kerst

Kerst is en blijft natuurlijk een duurdere periode. Maar je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Koop je luxe gourmetschotels, zakken vol met vuurwerk en elke dag verse oliebollen, dan gaat het geld behoorlijk hard. Je kan ook gezellig thuis appelflappen gaan bakken als vakantieactiviteit, naar andermans vuurwerk kijken en het met de kerst vooral gezellig met elkaar maken. Het is uiteindelijk niet het geld dat gelukkig maakt, maar de sfeer die er is. En aangezien deze niet één-op-één gekoppeld zijn, hoef je dus zeker niet bakken met geld uit te geven om een fijne Kerst te hebben. Het is tenslotte maar net wat je er zelf van maakt.

5 gedachten over “Bijna vakantie!”

 1. Ook ik heb twee telefoons, en die van mijn werk ligt in de avonden, weekends en vakanties gewoon in mijn werktas te wachten. Mijn leidinggevende heeft mijn privenummer en kan me in noodgevallen altijd bereiken, maar dat is in de praktijk nog nooit gebeurd. Hier nog een dagje aan het werk en dan ruim 2 weken vrij. Alvast fijne feestdagen, SVMV!

  Beantwoorden
 2. Hier ook twee telefoons en die van het werk gaat ook op stil en in de tas als ik vrij ben!
  Als mijn baas wil dat ik in privé tijd ook bereikbaar ben, dan moet hij daar maar voor betalen.
  Wij zijn al vrij, want werken nog maar 50% 😉

  Beantwoorden
 3. Hier ook 2 telefoons, maar mijn werktelefoon laat ik op mijn werk. Ik werk ’s avonds al voldoende, dus wil ik niet ook nog eens afgeleid worden door berichtjes/mailtjes. Die balans vind ik erg belangrijk.

  Op tijd afschakelen en opladen is niet alleen gezond voor jezelf, ook je werk heeft er profijt van.

  Beantwoorden
 4. Jouw berekening bij het opnemen van vrije dagen geldt alleen voor mensen die maandag t/m vrijdag werken, en elk weekend vrij zijn. Dus de hoger opgeleide mensen die een telefoon van het werk hebben, waarvan de kosten door het bedrijf worden betaald. Gewone arbeiders, die voor deze mensen werken, moeten hun eigen telefoon betalen en daarop bereikbaar zijn 24/7 zonder tegemoetkoming, en werken ook gewoon tijdens de feestdagen (zo is het althans in ons bedrijf). Sorry, ik lees je blog graag maar dit is wel een erg yuppenverhaal zeg. Ik herinner me nog goed vorig jaar Kerst, zoveel mensen die in hun chique kleding eventjes bij ons langs kwamen, onderweg van de ene familie naar de andere, en serieus opmerkingen maakten dat ze het be-lache-lijk vonden dat wij moesten werken. Nou, blijf dan weg, zijn wij voortaan ook lekker thuis bij onze gezinnen tijdens Kerst, net als de directeuren!

  Beantwoorden
 5. https://www.cbs.nl/nl-nl/maatwerk/2019/51/bijna-helft-werknemers-bereikbaar-buiten-werktijd
  Het is in het nieuws SVMV!!
  Ik ben vanaf 6 uur ’s ochtends bereikbaar omdat ik ziekmeldingen krijg en daarop de dagroosters van studenten maak. Ik werk tot half 4 en ga dan naar huis. Dan kijk ik rond 18 uur nog even naar mail en daarna is het klaar. Als er dan nog iets is kan ik reageren als ik denk dat het nog zin heeft, maar mijn motto is “wat er na tussen 18 uur en 6 uur gebeurd kan ik niet zoveel mee en kan nooit zo belangrijk zijn dat ik daar mijn privétijd voor gebruik. (sterfgevallen en andere echte calamiteiten zijn natuurlijk een uitzondering!). Mijn werkgever betaalt mijn telefoonrekening. Ik ontvang mail op mijn telefoon en thuis op mijn laptop kan ik ook mijn mail ontvangen. Ik heb mijn werkaccount niet op mijn iPad staan en in vakanties neem ik alleen mijn iPad en telefoon mee. Ik heb maar een paar collega’s die dag en nacht lijken te werken, maar die weten wel dat ik toch niet reageer. Mijn leidinggevende valt mij ook buiten werktijd niet lastig. Wel stuurt ze mail buiten werktijden maar daar hoef ik verder niets mee op dat moment. Kortom: ik houd mijn grenzen wel in de gaten!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.