Besparen op een nieuwe computer

Waarschijnlijk een trap tegen het zere been van elke computer liefhebber. Hoe kan je nu besparen op een nieuwe computer? Ook ik dacht daar vroeger zo over. Zorgvuldig was ik vele uren bezig om alle componenten stuk voor stuk uit te kiezen en daarmee de perfecte machine samen te stellen. Zeker niet de goedkoopste optie, maar wat een beest van een computer stond er dan. Mijn eerste computer heeft het 6 jaar erg goed uitgehouden en mijn vorige computer zelfs 7,5 jaar. Maar helaas. Die laatste begon opeens zodanige fouten te geven dat ook ik als IT-er mijn computer niet meer vertrouwde. Tijd voor een nieuwe. In mijn doel om financieel onafhankelijk te worden, probeer ik op veel dingen te besparen. Ga ik dan ook besparen op een nieuwe computer?

Losse componenten

Mijn eerste ingeving op zoek naar een andere computer ging inderdaad naar een website waar ik alle componenten los kon kopen. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen. De beste processoren en videokaarten zag ik voorbij komen. Maar daarmee ook de hoogste prijzen en meest ingewikkelde constructies. Omdat ik al schrok van de prijs van een enkele processor of videokaart (elk rustig €500) deed ik het rustig aan. Een goed model kiezen, maar het hoefde niet het duurste, beste of nieuwste te zijn. Daarnaast wil het oog ook wat, dus een mooie kast eromheen en klaar.
Kosten:  ruim €1500!
Auw… Dat vindt mijn budget niet heel leuk. Natuurlijk heb ik een tijd lang geld apart gelegd om ooit een keer een nieuwe computer te kopen, maar dit is wel heel veel. En dan heb ik pas enkel de computerkast.

Wat heb je nodig?

In het verleden heb ik veel adviezen gegeven over computers aanschaffen. Dat heb ik nu ook maar eens op mijzelf toegepast. Wat heb ik nou echt nodig? Wat ga ik op die computer doen? Dan moet ik opeens bekennen dat ik helemaal niet zoveel meer met een computer doe als vroeger. Natuurlijk wil ik een snelle machine die niet over 2 jaar al traag is. Maar ik game niet en ook draai ik geen machines meer virtueel (iets dat ik vroeger wel deed om te testen). Wel koop ik een losse computer om inderdaad wat rekenkracht te gebruiken. Ik heb een Chromebook waarmee ik door heel het huis iets kan opzoeken of even wat uitwerken, maar het echte werken doe ik nog steeds het liefste achter een computer met meerdere beeldschermen. Oké, voor mij is het lijstje helder. Een goede computer die snel is, voldoende rekenkracht heeft om wat zwaardere dingen te doen en toekomst bestendig is.

Waarom kocht ik vroeger losse componenten

Een tweede toelichting die ik graag wil maken is de uitleg waarom ik vroeger onderdelen zelf kocht. Mijn computer wilde ik ruim 7 jaar geleden ook heel snel hebben. Toen was de SSD nog redelijk in opkomst. Als ik de componenten los kocht, kon ik een SSD als primaire harde schijf gebruiken en een tweede traditionele schijf gebruiken voor de dataopslag. Voor toen erg uniek. Tegenwoordig bij de iets duurdere systemen gewoon standaard. Misschien hoef ik dan toch niet alle moeite te stoppen in het zelf samenstellen van een computer. Lang leve de technologische vooruitgang!

De voordelen van een kant en klare computer

Dan komen er ook nog eens voordelen bij een ‘kant-en-klare’ computer. Hij zit al in elkaar. Dat klinkt meer dan logisch, maar dat voorkomt ook risico’s. Als iets nu niet goed gemonteerd is, valt het onder garantie. Dat kan met een zelfgebouwde computer niet zo makkelijk. Ook zit bijvoorbeeld een Windows licentie al bij de pc. Die moet ik anders los kopen. Vaak is het los kopen een veel duurdere optie.
Als laatste voordeel is er de tijdwinst. Losse onderdelen zijn (zolang ze op voorraad zijn) ook morgen in huis. Alleen dan begint het bouwen nog. Daar ben je ook wel even mee bezig. Een kant en klare computer hoef ik alleen maar aan te sluiten. Hij doet het dan direct.

Verder besparen

Oke, ik heb dus al bespaard door te kiezen voor een computer ‘van de plank’. Die machine is prima en is gewoon goedkoper dan wanneer ik zelf iets ga samenstellen. Maar je kan nog een stap verder besparen. Ik ben namelijk achter het HP renew programma gekomen. Slechts een beperkt aantal webshops verkopen deze machines. Dit zijn machines die vaak in een grote partij zijn aangekocht door een bedrijf of winkel. Blijven er één of twee machines over in de voorraad, dan koopt HP deze terug, controleert ze en zet ze opnieuw in de markt. Het gaat dus vaak om nieuwe machines waarvan het model iets ouder is, volledig gecontroleerd en met dezelfde voorwaarden als een nieuwe machine. Je krijgt er dus gewoon een nieuwe garantie op etc.

Hoeveel bespaar je dan?

Ik had mijn selectie beperkt tot twee van deze machines. Elk met hun voor- en nadelen. Het zijn beide wat zwaardere machines, met een SSD als primaire schijf en een gewone harde schijf voor de opslag. Er zit meer dan genoeg werkgeheugen in en de videokaarten waren alsnog redelijk zwaar. De ene kostte €750 en de ander €799. Beide modellen komen van september 2017. Dus ja, het is niet de meest recente hardware. Maar ga ik dat ook echt gebruiken? Sterker nog: het model van €799 wordt ook nog gewoon verkocht! Maakt het dan nog wel uit dat hij uit 2017 komt?
Maar hoeveel bespaar je dan met een model van een jaar oud uit het renew programma? De originele verkoopprijs van het model van €750 staat op €999. Afgerond dus een voordeel van 25%. Het andere model kost op dit moment nog steeds €1099! Daar is het voordeel dus 27%!

Ik ben er tevreden mee!

Dus ja, ik heb bespaard op mijn computer. Dubbel bespaard zelfs! Allereerst door hem niet uit onderdelen op te bouwen, maar ééntje kant-en-klaar te kopen. Daarna heb ik hem ook nog eens uit het HP renew systeem gekocht, waardoor ik een iets ouder model met hoge korting heb kunnen kopen. Voor de echte gamer of extreem zware computer gebruiker zal dit geen goed alternatief zijn. Maar ik ben er enorm tevreden mee! Hij draait als een zonnetje, is merkbaar sneller dan de vorige machine (die zeker nog niet langzaam was!). Ook geeft hij mij de mogelijkheid om alle voordelen te halen uit een computer wat niet met een laptop kan. Ik kan voorlopig weer even vooruit!

Ook besparen?

Het lijkt dat deze manier van besparen alleen mogelijk is op hele dure systemen. Dat is echter niet zo. Zo kan je ook lichtere systemen kopen en ook laptops kan je met voordeel kopen uit het HP renew systeem. Wat mij betreft zeker een aanrader om hier eens naar te googelen als je een nieuwe computer nodig hebt!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.