2019 in met goeie ideeën

Laten we het jaar goed beginnen. Laten we beginnen met goeie ideeën. Iedereen heeft wel zijn of haar tips om dingen net even wat handiger te doen dan de rest. Vandaag deel ik een aantal van die tips die ik toepas. Gewoon, om het net even goedkoper of slimmer te doen!

Niet altijd een oppas hoeven regelen

Deze tip komt niet van mijzelf (wij hebben tenslotte nog geen kinderen), maar van een vriend van ons. Wat mij betreft super slim. Ben je namelijk in het bezit van één of meerdere kinderen, dan zal je wel herkennen dat een avondje ouderwets op date er niet zo meer inzit. Samen lekker uit eten of naar de film zit er niet zo snel meer bij, want de kinderen… Nu kan je natuurlijk wel de vaste oppas elke keer vragen, maar dat maakt het de avond er zeker niet goedkoper op. De tip: gooi het op een dealtje met de buren die ook kinderen hebben. Zij zitten namelijk hoogstwaarschijnlijk met PRECIES hetzelfde probleem. Wat houdt de deal in? Jullie passen eens per maand op hun kinderen, zij doen dat eens per maand voor jullie. Babyfoon aan en gaan laat maar zeggen 🙂 Zo help je elkaar en kan je rustig een avondje uit eten of naar de bioscoop.

Podcasts luisteren

Zoals dinsdag aangekondigd gaan Fire The Boss en ik samen een podcast maken. De Goed Met Geld Podcast. Naast dat wij een podcast opnemen, luisteren wij ook regelmatig naar al die podcasts. Maar om heel eerlijk te zijn, zijn niet alle podcasts even prettig om naar te luisteren. Bijvoorbeeld omdat de hosts veel te snel of (wat vaker voorkomt) te langzaam praten. Gelukkig hebben we daarvoor de app overcast. De app waarmee je onder jouw account op meerdere apparaten podcasts kan volgen. En, voor mij het grootste voordeel, versnelt af kan luisteren. Niet zoals in de standaard app met 1,5x de afspeelsnelheid, maar ook met 1,1x of 1,2x. Zet je hem op slim versnellen, kan hij ook nog eens de stiltes doorspoelen. Ik vind het heel prettig om sommige podcasts op 1,3x af te spelen. Eigenlijk omdat ze anders gewoon te langzaam gaan :).

Online lijstjes en notities

Even snel wat opschrijven? Tegenwoordig heb ik eigenlijk alleen nog maar m’n telefoon bij me. Heel handig, totdat je bedenkt dat je de notitie op je computer nodig hebt (of precies andersom, de notitie van je computer op jouw telefoon). En dat kan ook! Zelf ben ik fan van Google Keep, die als een soort van post-it’s jouw scherm vullen met korte (spraak)notities. Handig, eenvoudig en gratis :). Natuurlijk kan je ook eens kijken naar een iets uitgebreidere notitie-app, zoals Onenote of Evernote. Beiden zijn onder voorwaarden gratis te gebruiken. Wat mij betreft ideaal om net even die ene website op te slaan.
Wil je liever alleen maar lijstjes maken? Kijk dan eens naar Wunderlist. Een app waarmee je volledige lijsten kan maken om van alles en nog wat bij te houden. Daarnaast kan je ook nog eens lijsten met elkaar delen. Zo maken mijn vriendin en ik hier standaard onze boodschappenlijstjes in (en omdat het online is, kunnen we het lijstje ook niet vergeten 🙂 ).

Browserplugins

Wist je dat jouw browser veel meer kan doen dan enkel een webpagina laten zien. Vaak worden daarvoor plugins gebruikt. Zeker in Mozilla Firefox en Google Chrome zijn plugins erg populair. Een plugin waar ik er blij van word is Fireshot. Zeker de gratis variant is voor mij al meer dan voldoende. Wat je ermee kan? Een plaatje maken van een webpagina. Dat klinkt heel simpel en kan met meerdere tools. Maar stel nou dat de webpagina niet op het scherm past en je moet scrollen? Dan doet fireshot dus voor je! Ook kan je enkel een printscreen of een stukje van de website selecteren. Voor mij een app die perse op mijn computer moet staan!

Wat nou “in een mapje stoppen”

Nog iets wat ik graag met jullie wil delen: Google doet het veel slimmer met haar mailoplossing: Gmail. Niet zozeer om het feit of nu alle mail in de cloud staat (en daarmee over al ter wereld op elk apparaat beschikbaar is), maar de manier van opruimen. Mocht je in Gmail namelijk de behoefte krijgen om je mail op te willen ruimen (dat kan, maar hoeft zeker niet), dan kan je het niet in mappen plaatsen. Nee, ze hebben het veel slimmer aangepakt. Je kan namelijk labels aan een bericht hangen. Zo zit er standaard aan elk bericht het label “Inbox”. Verwijder je het bericht, dan verdwijnt het label “Inbox” en komt daar het label “prullenbak” voor in de plaats. Het mooiste is echter, dat je niet één, maar enorm veel labels kan hangen aan een berichtje. Zo heb ik een regel ingesteld dat alle mailtjes gestuurd naar svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl, standaard het label “SVMV” krijgen. Maar ze belanden ook in mijn inbox. En zo kunnen berichten standaard al op de goede plek komen, terwijl ze ook nog in mijn inbox staan. Dat had niet mogelijk geweest als dat mailtje maar in één map kon staan.

Nog veel meer ideeën!

Natuurlijk zijn er buiten deze plug-ins en truc’s nog veel meer slimme dingen waar je 2019 goed mee kan beginnen. Denk bijvoorbeeld aan het delen van jouw Netflix account of het delen van jouw Spotify met de rest van het gezin. Ook besparen op parkeerkosten of meer rente ontvangen op een online spaarrekening vind ik allemaal in dit rijtje thuis horen. Maar wat zou jij graag met de rest van Nederland delen? Welke slimme oplossing pas jij toe? Laat het vooral hieronder achter!

3 gedachten over “2019 in met goeie ideeën”

  1. Babyfoon aan en gaan? Wauw dat kan alleen met baby’s die de laatste fles al om 6 u krijgen oid? Mijn kids slapen iig pas om 20.30…. ze gaan gelukkig naar oma als wij weggaan dus geen dure oppas… Maar zou t nooit doen op die mannier. Wil echt wel iemand in mn huis hebben.. En ook niet pas om 21u weg kunnen… Ik ben verder wel enorm fan van Google keep! Ideaal idd!
    Podcasts heb ik weer niets mee. Kan t niet luisteren met kids om me heen enz. Dus ehm hooguit op woensdagochtend, mn vrije dag haha

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.