Wat is de goedkoopste parkeerapp?

Parkeerkosten. Een kostenpost waar de meeste mensen niet zo over na zullen denken. Het hoort er nou eenmaal bij. Voor mij is de uitdaging des te groter om het zo goedkoop mogelijk te willen doen. Dat begint al bij de website prettigparkeren.nl. Daar kan op basis van je bestemming zoeken waar de dichtstbijzijnde gratis parkeerplaats is. In deze blog heb ik daar meer over toegelicht.
Maar wat nou als er geen gratis parkeerplaats beschikbaar is? Dan is vaak betalen via een app het voordeligst. Maar welke aanbieder doet dat het goedkoopst?

Waarom zou je?

Parkeergeld betalen kan op verschillende manieren. De oudste is de parkeerpaal. Je gooit wat geld erin en bepaald de eindtijd. Dat is ook meteen het nadeel van zulke parkeermeters. Je wilt er namelijk nooit te weinig ingooien. Dan riskeer je een boete. Je kan beter een half uur meer betalen dan een half uur te weinig. Met een app hoeft dat niet. Je betaalt namelijk per seconde. Op het moment dat je wegrijd, stop je in de app de parkeeractie. Je betaalt dus nooit teveel voor het parkeren. Wel zijn er kosten verbonden aan al die apps. Zij moeten tenslotte ook winst maken.

Verschillende parkeerapps en abonnementsvormen

Er zijn verschillende apps en twee varianten die bijna elke app aanbiedt. Je kan wat apps betreft kiezen tussen acht verschillende spelers waaronder Parkline, Parkmobile en Yellowbrick.
De varianten zijn eigenlijk net zo simpel. Je kan betalen per parkeeractie of een vast bedrag per week of maand betalen. Dan is het een soort abonnementsvorm. Verder betaal je altijd per seconde. Het enige verschil zijn dus de variabele kosten.

Aanmelden voor een parkeerapp

Het aanmelden is helaas niet altijd gratis. Hieronder zie je een overzicht van de kosten:

Parkline:                 €5,00
Parkmobile:          Gratis
Yellowbrick:          €10, maar gratis als je ANWB lid bent
App-Parking:        €5,00 (plus eventuele creditcardfee van 3,5%)
ANWB:                     Gratis (samenwerking met Yellowbrick)
Stadsparkeren:    Gratis
Easypark:               Gratis
On The Go:            Gratis

En wat krijg je daar dan voor? Nou, eigenlijk alleen een account. Niet zo heel veel dus. Voor mij vallen hier de betaalde apps af.

Af en toe betaald parkeren

Als je maar af en toe op een betaalde parkeerplaats staat, dan is dit zeker de voordeligste optie. Je betaalt hier per parkeertransactie. Hieronder een overzicht wat je betaalt per parkeeractie:

Parkline:                 €0,50
Parkmobile:          €0,27
Yellowbrick:          €0,34, als je ANWB lid bent betaal je €0,28
App-Parking:        €0,30
ANWB:                     €0,28
Stadsparkeren:    €0,27
Easypark:               €0,19 per gestart uur
On The Go:            €0,22

Hier zien we de nodige concurrentie ontstaan. Het scheelt vaak net die ene cent. Dat zie je dan wel weer terug in de service, gebruiksgemak van de app etc.
In dit geval vallen voor mij wel Easypark en Parkline af. Parkline is buitensporig duur. Easypark is vooral interessant als je steeds ergens anders maar heel kort parkeert. Sta je ergens langer dan een uur, is het al duurder dan de rest.

Vaak betaald parkeren

Ook is er vaak een abonnementsvorm beschikbaar. Je betaalt een vast bedrag per maand, waarmee je dus de parkeerkosten per keer ‘afkoopt’. Hieronder zie je het overzicht wat je per maand betaalt. Het komt er gemiddeld genomen op neer dat dit goedkoper is als je meer dan 2x per week / 9 keer per maand op een betaalde parkeerplaats staat:

Parkline:                 €2,50 (plus €0,15 per transactie)
Parkmobile:          €2,50
Yellowbrick:          €3,00 (€0,75 per week, als ANWB lid €0,55 per week)
App-Parking:        €1,85 (plus €0,16 per transactie)
ANWB:                     €2,20 (je betaald €0,55 per week)
Stadsparkeren:    €2,00
Easypark:               €1,99
On The Go:            niet mogelijk

Wat voor mij erg tegenvalt is dat je bij Parkline en App-Parking alsnog per transactie moet betalen. Dan is toch het hele voordeel van een abonnement weg?

Voor welke parkeerapp moet je nou gaan?

Ik persoonlijk kijk in dit geval vooral naar de kosten. Daardoor vallen alle apps waar ik voor moet betalen om mij aan te melden al af. Ik betaal tenslotte bijna nooit om te parkeren, dus kan net zo goed gaan voor de app met de laagste kosten. Betaal je vaker parkeergeld, dan kan je ook naar andere voordelen kijken. Zo is Parkline bij bedrijven heel populair. Die bieden meerdere diensten aan en komen allen op één factuur. Wel zo fijn. Ook zijn er verschillende apps die je nog een herinnering sturen als je wegrijdt.
Al die extra functies zie je dan weer wel terug in de prijs.

Gevaren van parkeerapps

Na zo’n uitzoekwerk is het ook wel prettig om nog even de nadelen van al die parkeerapps te noemen. De grootste is het vergeten je parkeeractie te stoppen. Je betaalt per minuut, maar zolang je de parkeeractie niet stopt, zal je gewoon doorbetalen. Zeker iets om goed bij na te denken. Gelukkig bieden de meeste apps een herinnering aan.

Een ander gevaar is de verkeerde parkeerzone. Stel jij zet hem in zone 601, maar je moet eigenlijk parkeren in zone 602, dan betaal je wel, maar voor de verkeerde parkeerplaats. Je betaalt dan niet voor de parkeerplaats waar je dan op staat en kan dus alsnog een boete krijgen. Heel zonde.

Als laatste moet je ook nog even opletten hoe je gaat betalen. Automatische incasso is over het algemeen gratis. Wil je via creditcard betalen, dan komt er vaak een fee bij. Voor het bedrijf zijn creditcardbetalingen namelijk een extra kostenpost en die belasten ze in dit geval door aan jou als consument.

Welke parkeerapp vind ik de beste?

Ik ga persoonlijk voor Parkmobile. De app is niet het goedkoopste per parkeeractie. Dat is On the Go. Echter heeft Parkmobile wel de extra functionaliteit om je een waarschuwing te geven op het moment dat je wegrijdt. Die ga ik wel nodig hebben ben ik bang. Ook had ik voor Stadsparkeren kunnen gaan. Echter heeft de consumentenbond een nog uitgebreidere test gedaan van al deze apps. En raad eens! Parkmobile komt daar beter uit de test dan Stadsparkeren. Dan is voor mij de keuze snel gemaakt.

Welke parkeerapp zou jij mij aanraden?
Wellicht heb je (veel) meer ervaring dan ik met parkeerapps en raadt je Parkmobile simpelweg af. Welke app zou jij mij dan aanraden? Laat het mij hieronder even weten!

7 gedachten over “Wat is de goedkoopste parkeerapp?”

 1. Tof overzicht – had er nog niet echt over nagedacht. Heb de eerste de beste genomen, toevallig Parkmobile. Bij Parkmobile betaal je voor elke auto die je onder je parkeerbeheer hebt een euro extra (bij aanmelden). Dat vind ik niet erg, maar dat is dus niet helemaal gratis 🙂

  Beantwoorden
  • Het klopt inderdaad dat je voor een extra kenteken vaak wat extra moet betalen. Dat is bij bijna alle apps. Bij ParkMobile kan je wel het kenteken gratis wijzigen. Parkeer je dus maar af en toe met de tweede auto, kan je er ook voor kiezen om het kenteken aan te passen in plaats van toe te voegen.

   Beantwoorden
 2. bedankt voor je overzicht! me nog nooit in verdiept omdat we weinig betaald parkeren behalve bij pretparken dus verplicht t hele bedrag moeten afrekenen 😉 maar nu de kids groter worden zal t wel weer vaker voorkomen

  Beantwoorden
 3. Er is nu zelfs een app waarbij je helemaal gratis gebruik kunt maken van mobiel parkeren. Je betaald dus geen registratiekosten, geen transactiekosten en ook geen abonnementskosten. Ease2pay is echt helemaal gratis. Nou moet je tegenwoordig wel uitkijken met GRATIS. Want tegenwoordig is er niets meer gratis. Bij ease2pay betaal je dan misschien wel geen transactiekosten maar je gegeven worden wel gebruikt voor marketingdoelen.. of je dat wilt is dan nog maar de vraag.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.