Volgend jaar zijn we allemaal duurder uit!

De ING heeft berekend dat we volgend jaar gemiddeld zo’n €300 duurder uit zijn dan nu het geval is. Niet vanwege inflatie  of een bepaalde productgroep die duurder wordt, maar vanwege belastingverhogingen. En helaas gaat het hier om een belasting die we allemaal betalen: De BTW.
Van de twee tarieven die we op dit moment hebben, gaat het lage BTW tarief omhoog. We gaan er dus echt allemaal op achteruit. Want hoe goed we ook ons best doen om te consuminderen, het lage BTW tarief geldt juist voor de basisbehoeften…

BTW

Ik heb er al eens eerder een hele blog aan besteed. Wat is nou die BTW?
Iedereen heeft er mee te maken die in Nederland iets aanschaft. Het is een belasting waar de overheid heel veel geld mee verdiend en waarvan het ons allemaal raakt als ze die verhogen. We kunnen tenslotte moeilijk minder eten gaan kopen omdat de BTW wordt verhoogd. Dat ene brood kost nu €1,20, straks €1,23.
Het lage tarief gaat van 6% naar 9%. En volgens de ING gaan we dat merken ook.

€25 duurder uit

We moeten straks €25 meer besteden om het zelfde te kunnen kopen. Simpelweg omdat het lage BTW tarief wordt verhoogd met 3%. Dat gaat van voedingsmiddelen tot aan water en van het maken tot je fiets tot en met de camping. Op al die zaken wordt 3% extra BTW toegevoegd. 3% die elke Nederlander moet gaan betalen.

Volgens de economen

Economen en deskundigen willen zelfs nog een stapje verder gaan. Weg met die verschillende BTW tarieven. Hanteer één tarief voor alle producten. Volgens hen kopen consumenten door die verschillende tarieven juist meer producten van dat lage tarief, dan wanneer zij dit zouden doen bij een gelijk tarief. Zij pleiten dan ook voor een uniform tarief, waar alles met hetzelfde percentage belast wordt. Twee verschillende tarieven verstoord de economie en het zou goed zijn voor onze welvaart daar vanaf te stappen.

Ik als consument

Ik baal er gewoon weer van. Elke maand is er €25 meer nodig om de gewone dingen te kunnen betalen. Das best krom. Eigenlijk wordt mijn geld dus gewoon minder waard… En dat terwijl de overheid juist dit middel kan gebruiken om bepaalde stimulans aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan de andere tarieven en accijnzen op alcohol, tabak, brandstof en ga zo maar door. Financiële middelen om het gebruik onaantrekkelijk te maken. Die zal langzaam verdwijnen met al die BTW aanpassingen.
En toch gebeurd het. Kijk maar bijvoorbeeld naar de bijtelling voor auto’s. Waar de overheid vroeger nog minder bijtelling rekende voor zuinigere auto’s, is dit al vrijwel helemaal weg. Alleen nog de goedkopere elektrische auto’s hebben een echt voordeel. En ook dat zal langzamerhand echt verdwijnen.

De consument heeft het maar te accepteren

Dat is waar het uiteindelijk op neerkomt. De consument heeft deze verhoging maar gewoon te accepteren. Zeker als het gaat om dit lage BTW tarief kan je niet uit principe iets niet meer kopen. We moeten tenslotte allemaal eten.

En dat is best jammer. Bij veel dingen kan je uit principe nog besluiten iets wel of niet te kopen. Bijvoorbeeld de BPM verhoging die eraan komt kan je doen besluiten eerder of geen nieuwe auto te kopen. Ik verwacht echter niet dat vanaf 1 januari direct alle prijzen hoger zullen zijn. Eerder is ook al het hoge BTW tarief van 19% naar 21% verhoogd. Dat is toen vrij geleidelijk gegaan. Bedrijven nemen vaak eerst zelf de verhoogde BTW kosten op zich en verhogen vervolgens langzaam alle prijzen. Het zal dus nog wel even duren voordat we daadwerkelijk die €25 per maand extra kwijt zijn. Maar toch… Ik had het geld liever aan iets anders besteed…

2 gedachten over “Volgend jaar zijn we allemaal duurder uit!”

  1. Volgens mij is verhogen van de BTW precies dat Wat jij zegt: een financiële prikkel om consumeren minder aantrekkelijk te maken.

    Zo lang we met zijn allen nog zó veel voedsel verspillen bijvoorbeeld, moeten we niet klagen.

    En ik vind daarnaast een inkomstenafhankelijke belasting óók dikke prima. Iets van sterke schouders en zo….. ook al snijd ik mezelf daarmee misschien in de vingers: ik wil die verantwoordelijkheid best nemen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.