Tijd is Geld

Een erg bekend gezegde waar zeker een kern van waarheid inzit. Elk uur die je moet besteden aan zaken die geen geld opleveren, kosten je dus geld. Je had in dezelfde tijd tenslotte ook geld kunnen verdienen. Maar zijn er nou ook echt zaken die zonde zijn van je tijd? Moeten we in een maatschappij als deze wel altijd streven naar optimale tijdbesteding? En wat vind ik nou zonde van mijn tijd?
Loesje
Ik ben dol op Loesje! Ik zie haar graag op posters staan en heb ook meerdere boekjes en scheurkalenders van haar versleten. Een van de meest favoriete spreuken die ik regelmatig aanhaal is: “Je kunt alleen tijd verspillen, door te vergeten er van te genieten”. En dat is ook wel een spreuk die ik graag blijf gebruiken. Het kan namelijk voorkomen dat ik totaal niet productief ben. Dat er niks uit m’n handen komt. Ik lig dan lekker in de zon, ben verslaafd aan een nieuwe netflix serie of wil graag nog even een rondje fietsen. Voor m’n gevoel heb ik niets gedaan, maar ik heb er wel van genoten. Voor mij belangrijker dan altijd maar productief zijn.

De balans
Ik ben behoorlijk productief. Tijdens mijn reistijd naar kantoor schrijf ik deze blog, ik werk een volle 40 uur en ook ’s avonds ben ik regelmatig nog bezig met vrijwilligerswerk, sport en andere privéprojectjes. Altijd dus wel in de weer. Als ik dan een keer niets gedaan heb, is dat voor mij de balans die ik op dat moment nodig had. Je kan tenslotte niet altijd presteren en ontspanning is erg belangrijk. Vaak vinden zulke momenten plaats in extra lange weekenden. Bijvoorbeeld afgelopen Pinksterweekend. Die hele zaterdag heb ik enkel mijn kledingkast opnieuw ingericht. Verder ben ik niet achter mijn pc en Netflix geweest. Gewoon zo’n dag… En omdat ik altijd al zo bezig ben kan het voelen als een verloren dag. En juist dan is Loesje zo belangrijk voor mij.

Tijd is Geld
Maar, ondertussen is tijd nog steeds geld. Ik zit regelmatig naar filmpjes te kijken en podcasts te luisteren van mensen die al financieel vrij zijn. En regelmatig komt ook tijd aan bod. Want, wat eigenlijk iedereen doet met zijn of haar baan is tijd ruilen voor geld. In de tijd dat jij aan het werk bent, lever je tijd in. Voor al die mensen die al financieel onafhankelijk zijn, maar ook voor CEO’s en andere topbestuurders is tijd een kostbaar goed. Want als er geld van ze nodig is, kunnen ze dat lenen. Als er materiaal nodig is, kan dat gekocht worden met geleend geld. Maar tijd is een veel schaarser goed. Ieder mens heeft 24 uur per dag. Daarvan moet er een deel besteedt worden aan slapen en eten. Maar hoe efficiënter je omgaat met de tijd, hoe meer je kan produceren/doen en hoe meer geld er verdiend kan worden. Natuurlijk kan er iemand ingehuurd worden die jij geld betaald voor zijn of haar tijd. Daardoor heb jij “meer tijd”. Maar ondertussen blijf jij wel degene die nodig is om ook de ander aan te sturen. Stop jij dus met werken, dan stoppen ook je inkomstenbron.

Geld is Geld
En daarom is het in mijn weg naar financiële onafhankelijkheid ook zo belangrijk dat er meerdere inkomstenbronnen zijn. Natuurlijk ruil ook ik mijn tijd in voor een salaris. Maar ondertussen ben ik ook bezig met een tweede inkomen. Een inkomen onafhankelijk van tijd. Bijvoorbeeld door te investeren met crowdfunding. Ik investeer geld en krijg daar rente over. Het maakt niet uit of ik nu 5 minuten besteed aan de investering of dat ik elke dag een uur ga kijken of het nog wel goed gaat met dat bedrijf. Ik ontvang nog steeds hetzelfde bedrag. Ik ontvang dus geld voor geld. En voor ieder financieel onafhankelijk persoon is dat een hele belangrijke inkomstenbron. Je hoeft geen tijd meer te besteden waar je een vergoeding naar het aantal bestede uren ontvangt. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen waarin je geen vergoeding krijgt naar het aantal uur dat je eraan besteedt. Denk aan aandelen, crypto currency, investeren in bedrijven, crowdfunding, vastgoed en ga maar door.

Tijd + Geld is Geld
Nu klinkt het heel eenvoudig. Geld verdienen zonder er tijd in te stoppen. Maar dat is onjuist. Ik heb ondertussen vele uren besteed aan het verkrijgen van kennis. Hoe werkt crowdfunding, waar doe ik goed aan en wat moet ik juist niet doen. Ook het investeren op de beurs heeft mij ondertussen al de nodige uren gekost, terwijl ik er nog geen cent aan heb verdiend. Maar als je eenmaal zo ver bent en je voldoende kennis hebt, dan wordt het winstgevend. Ik kan bijvoorbeeld al vrij snel zien of ik wil investeren in een crowdfunding project. Dat kost mij enkele minuten. Vervolgens besteed ik weliswaar tijd aan mijn administratie en dus indirect aan het project. Maar effectief is dit redelijk verwaarloosbaar. Daarbij kost het mij niet meer tijd op het moment dat er een tweede, derde, tiende of honderdste project bijkomt. Het maakt dus niet uit hoeveel tijd ik eraan besteed, ik verdien precies hetzelfde. Zelfs als ik er geen tijd aan heb besteed. Zolang je maar voldoende tijd hebt geïnvesteerd in het verkrijgen van de benodigde kennis en ervaring.

Zonde van mijn tijd
Dan als laatste nog een voorbeeld wat ik wel echt zonde vond van mijn tijd. Ik heb mijn oude werktelefoon over kunnen nemen. Een iPhone 6 die ik zelf al 3 jaar had gebruikt. Er werd een nieuwe batterij ingezet en defecten werden gerepareerd. Ik kon hem voor daarbij een schappelijk prijsje overnemen. Maar aan die telefoon heb ik ondertussen al veel meer tijd besteed dan ik zou willen.
Allereerst was men vergeten de batterij te vervangen. Ik mocht mijn telefoon ongebruikt dus alweer retour sturen, zodat de batterij alsnog vervangen kon worden. Ook zouden ze hem op defecten controleren. Ik heb daarbij aangegeven dat er een daadwerkelijk defect was. Op het moment dat ik bij een band stond en daar een filmpje van maakte, was het geluid een grote ruis. Achtergrondmuziek die te hard was zorgde er dus voor dat ik totaal geen geluid meer had. Heel erg zonde van de filmpjes.
En jawel, je raadt het al. Ik ben er laatst achter gekomen dat dit defect niet verholpen was. Ik mocht mijn telefoon dus weer terugsturen. Ook moest ik nu zelf voor een reserve telefoon zorgen, extra backups maken, pakketje maken en verzenden en ga zo maar door. Al met al ben je er toch zo weer een paar uur mee bezig. En waarvoor? Voor iets wat ik had gehoopt en geprobeerd te kunnen voorkomen. Toch weer een paar uur aan iets moeten besteden waar ik niet op zat te wachten en waar ik niet van heb genoten. Zonde van mijn tijd!

3 gedachten over “Tijd is Geld”

 1. Inderdaad is het erg belangrijk je tijd goed te gebruiken en te genieten. Ook ik hoor in podcasts steeds hetzelfde. Je tijd is beperkt. Maar daarom juist is keihard werken en veel investeren zo belangrijk. Zo koop je je tijd terug door financieel onafhankelijk te worden.

  Beantwoorden
 2. idd tijd is geld.. maar iedereen is vrij om die tijd in te vullen zoals hij of zij wil 😉 dat kan met betaald werk maar uiteraard ook met vrijwilligerswerk of helaas ziek zijn of gewoon niets doen of andere onbetaalde dingen doen. 24/7 werken kan niemand 😉

  als zzper heb ik betaalde werkuren (inkomen wisselt omdat ik als gastouder per kind per uur betaald krijg en t wisselt of er 1/2/3/4 zijn 😉 ) maar ook onbetaalde werkzaamheden horen erbij.. zoals dagelijks opruimen en schoonmaken, de administratie en nu weer de avg bijvoorbeeld regelen .. dit zijn dus geen nutteloze uren maar wel onbetaald :p ach ja maak me er niet zo druk om nu t gewoon goed gaat met ons inkomen 😉 ik geniet van mn vrije dagen/momentne van ons gezin, etc en weet waarvoor we werken..

  Beantwoorden
 3. Ik denk eigenlijk dat er geen dingen bestaan die wel geld opleveren, maar helemaal geen tijd kosten.
  Vastgoed moet worden onderhouden en een aandelenportefeuille moet worden gebalanceerd.
  Nou, misschien dat het ontvangen van rente geen tijd kost, maar dat is dan weer zonde van je geld 😉

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.