Missend in de begroting

Nu het nieuws toch eigenlijk alleen maar gaat over het nieuwe kabinet en de regeringsplannen, wordt de begroting uitgeplozen. Waar komt geld bij? Waar gaat geld af? Wat is er over het hoofd gezien? En bij al die begrotingsplannen moet ik eerlijk bekennen dat ik in mijn eigen begroting nog wat heb gemist. Ik ben iets vergeten!

Controlfreak
Af en toe zou ik mijzelf wel eens beschouwen als control freak. Ik heb de meeste touwtjes wel in handen, weet van het reilen en zeilen en als ik ergens mijn mening over geef, wil ik ook graag goed op de hoogte zijn waarover ik mijn mening dan geef. Meestal lukt mij dat best goed. Die 100% controle zie je snel terug in mijn begrotingen en financiële administratie. Ze kloppen 100% en echt onverwachte uitgaven zijn er niet.

Maar toch…
…heb ik wat over het hoofd gezien! Ik ben het simpelweg vergeten. Deels wist ik het wel, maar had geen idee! En dat heeft voornamelijk met mijn ervaring te maken.

Onderhoud
Ik ben namelijk vergeten het onderhoud van de ketel mee te begroten. Iets wat (twee)jaarlijks toch wel moet gebeuren. En waar doe ik dan goed aan? Jaarlijks de monteur laten komen en de rekening betalen? Een servicecontract nemen? Ik heb geen idee.

Geen ervaring
Dat gebrek aan deze kennis komt vooral omdat het allemaal nieuw voor mij is. Mijn ouders hebben altijd in een huurhuis gewoond, dus daar zat het in de prijs inbegrepen. Verder heb ik pas net mijn appartement gekocht, dus zijn dit de dingen die nog even om de hoek komen kijken. Gelukkig gaat het om een bedrag dat nog te overzien is en valt dit binnen het ‘onvoorzien’ potje. Maar volgend jaar wordt deze post natuurlijk wel meegenomen in mijn begroting.

Servicecontract of niet?
Dan rest nog de vraag of ik nu ga voor een servicecontract of niet. Dat onderhoud moet toch wel periodiek gebeuren, of ik het wil of niet. Daarbij is mijn ketel netjes jaarlijks onderhouden, dus wil ik dat wel voortzetten.
Daarbij is de ketel toch al een jaar of 7 en heb ik niet zomaar zin in een koude douche. Ik denk dus dat ik voor een servicecontract zal gaan. Dan komt er jaarlijks een monteur hem nalopen en schoonmaken en als er dan wat is, kan ik gewoon bellen. Ik denk wel zo prettig. Wat is jullie ervaring hiermee?

5 gedachten over “Missend in de begroting”

 1. ik heb een veel ouder beestje en laat iemand elke 2 jaar komen zonder contract. Ik ben wel erg zuinig. Dus daar waar buren al lang een nieuwe ketel moesten, blijft die van mij gewoon doorgaan. Ik had al uitgezocht dat mijn ketel zelf best zuinig is en dat ik om die reden geen nieuwe hoef te kopen als er niets aan mankeert.

  Beantwoorden
 2. wij hebben wel een servicecontract, ketel ongeveer even oud. Maar in ons vorige huis hebben we een keer een storing gehad en hadden we geen servicecontract. En natuurlijk midden in de winter. En toen hadden we in onze jaren 30 woning met enkel glas het best fris zullen we maar zeggen..

  Beantwoorden
 3. Wij hebben geen servicecontract bij onze ketel. Laatst een keer gebeld voor een onderhoudsbeurt, blijkt dat dat maar 1 keer in de 2 jaar nodig is (wij dachten elk jaar). De ketel moet wel een keer vervangen worden. Bij een nieuwe ketel willen we misschien wel een servicecontract afsluiten. Dat gaan we tegen die tijd uitzoeken.

  Beantwoorden
 4. Servicecontract is zonde van je geld. Elke twee jaar onderhoud is voldoende en kost niet meer dan €100 per keer (grote reparaties uitgezonderd, maar die vallen waarschijnlijk ook niet onder je servicecontract).
  Als er onverhoopt een storing is, kun je natuurlijk altijd nog een reparateur bellen, daar hoef je geen servicecontract voor te hebben.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.