Komen jouw kinderen rond van hun studentenbudget?

Help! Ze gaan nu al het huis uit… De tijd vliegt en opeens gaan de kids studeren en heb je als ouder geen grip meer op ze. Hoe gaan ze dat overleven? Zorgen ze wel goed voor zichzelf, of leven ze het luxeleven en kunnen ze aan het einde van de maand de boodschappen niet meer betalen? Allemaal zorgen die je als ouder hebt. Maar hoe bereid je de kids nu voor op die toekomst?

Eigenlijk ben je nu al te laat

Het Nibud adverteert in de periode vlak voordat alle studies beginnen. Ga jij wel rondkomen? Maar als je pas een maand voor jouw studie gaat bedenken dat je ook nog eens financieel alles rond moet krijgen, ben je eigenlijk al te laat. In een maand tijd is het nog best wel wat werk om alles voor elkaar te krijgen. Uitzoeken wat erin komt en wat eruit gaat. Op wat voor toeslagen heb je recht, wat wordt straks je budget en lukt het ook nog om wat te sparen? Allemaal vragen die je je af moet vragen voordat je echt op jezelf gaat wonen. Dat is dan nog wel redelijk uit te zoeken, maar de ervaring moet het ook nog gaan leren. Daar gaat het mis. Als je nu totaal nog niet gewend bent om met een bepaald budget te leven, wordt dat straks ook heel moeilijk.

Gewoon lekker maximaal bijlenen joh!

De oplossing van elke student. De rente die je betaald over die lening is bijna 0. Gewoon lekker maximaal lenen. Je leeft tenslotte nu. Geniet van je studententijd en ga ervoor.
Tja… Als echte bespaarder word ik hier nou niet heel gelukkig van. Maximaal bijlenen betekend dat je nu geld uit gaat geven wat je later pas gaat verdienen. Iets waar de meeste studenten nog niet bij stilstaan. Want elke maand moet er straks wel afbetaald worden. Maar hoe kan je dan het luxe leventje van nu voortzetten? Niet…
Nu leven als een koning betekend niet dat je dat straks ook weer kan als je eenmaal een baan en echt salaris hebt. Bijlenen om je studie te kunnen betalen is wat mij betreft prima, maar bijlenen om jouw levensstijl te financieren niet!

Papa en mama doen het ook

Kinderen kijken af en nemen over. Toen ik net op mijzelf ging wonen maakte ik mijn huis net zoals mijn moeder schoon. Ik gebruikte dezelfde schoonmaakmiddelen, dezelfde doekjes en zo verder. Ook koken deed ik dat van mijn ouders heb geleerd en ook mijn financiën deed ik heel bewust. Net zoals ik van mijn ouders had geleerd. De belangrijkste taak van ouders begint dus al met het goede voorbeeld geven. Zorg ervoor dat je jouw budgetten op orde hebt. Dat je niet leent en dat je spaart voordat je iets aanschaft. Kinderen zien dat je het op orde hebt en nemen het op dat moment van je over.

Papa en mama springen wel bij… NOT

Natuurlijk mag je je kinderen verwennen. Maar laat ze het ook vooral zelf doen. Spring niet zomaar bij op het moment dat ze er even niet uitkomen. Het probleem zit vaak veel verder dan even wat geld tekort. Ga daarmee aan de slag. Heel leuk als je jouw kind kan en wil ondersteunen, maar doe het wel constructief.

Het Nibud helpt wel degelijk

Hoewel ik het zeker niet altijd eens ben met het Nibud, geven ze wel geregeld handvatten waarmee je aan de slag kan. Zo ook voor studenten. Een heel simpel lijstje. Wat geef je uit en wat komt erin. Som maken en je ziet vrij eenvoudig of je genoeg hebt of tekort komt. Puur dat besef is heel belangrijk. Er gaat meer uit dan dat erin komt. Hoe moet ik dat gaan oplossen… Kijk dus ook vooral bij het Nibud wat voor handvatten ze hebben en stuur ze eventueel door naar de kinderen. Gewoon: “omdat het handig kan zijn”.

Bekijk hier de site van het Nibud met de tips om rond te komen van een studentenbudget.

3 gedachten over “Komen jouw kinderen rond van hun studentenbudget?”

 1. Toen onze zoon ging studeren heb ik bij andere ouders gevraagd hoeveel zij hun kind per maand gaven. En de uitkomst was zeer divers mag ik wel zeggen. Reacties varieerden van “ze zoeken het zelf maar uit” tot “wij betalen alles, je moet kunnen genieten van je studententijd, het is maar één keer”, en alles daar tussen in. Wij zitten een beetje in het midden. Onze zoon krijgt 250 euro per maand en wij betalen het collegegeld. De rest leent hij bij en sinds een jaar heeft hij ook een baantje in de horeca. En een beetje studieschuld hadden wij zelf ook, dat hebben we daarna terugbetaald. Dat heb ik zelf nooit als een probleem ervaren. Als je wilt studeren zul je er gewoon iets voor over moeten hebben.

  Beantwoorden
 2. Superinteressant dit. Ik heb je post gedeeld op Pinterest en Facebook. Mijn jongste dochter gaat Engels studeren in Utrecht en gaat op en neer reizen. We willen proberen of het zonder schulden maken kan lukken.

  Beantwoorden
 3. Ik ben nu 30 en ga nog anderhalf jaar verder leren op het MBO. Al vanaf mijn 18e maximaal bijgeleend. Daarmee aandelen, vastgoed en investeringen in crowdfunding mee gedaan.
  Na mijn studie Sociaal Maatschappelijk Dienstverlening ga ik nog 3 jaar parttime werken bij een bedrijf waar ik het naar mijn zin heb. Op mijn 35ste ben ik volgens mijn berekeningen financieel onafhankelijk en ga ik met vervroegd pensioen. Ik heb dan een studielening van 40k+ maar daar zitten zulke gunstige voorwaarden aan dat ik de rente met aflossing kan betalen met de ontvangen rente van een week….. ik heb dan wel zuinig geleefd en altijd alles eerst geïnvesteerd. Lenen tegen 0%, 2,9% en 3,9%. Uitlenen tegen 6%, 7,5 en 9%
  Iedereen kan zijn eigen bank zijn. In 2028 ben ik volgens planning van de hypotheekbank verlost. Ik ben dan 40 en woon dan een half jaar per jaar in een fiscaal vriendelijke landje buiten de E.U.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.