Het Pareto principe

In mijn drukke leven probeer je wel eens wat uit met slechts één doel: wat productiever zijn. Meer behalen in dezelfde 24 uur die er in een dag zit. Daarbij is minder slapen natuurlijk een optie, maar op de lange termijn is dit niet de oplossing. Waar dan wel? Er zijn zoveel mogelijk dingen die je kan proberen! Vandaag een aantal manieren die helpen mijn productiviteit helpen verbeteren.

Waarom nog productiever zijn?
Tja, dat is iets wat er over het algemeen in mijn generatie speelt: Tijd tekort… Kinderen voor Kinderen had er ooit al een liedje over: “Ik wil nog dit, ik wil nog dat, ik wil ik wil van alles wat!”

Ik wil zoveel en eigenlijk wil ik wel alles doen. Keuzes maken is moeilijk, dus probeer ik toch maar alles te doen. En dat is wel eens moeilijk. Daarom probeer ik ook wat productiever te zijn, zodat ik ook echt heel veel kan doen.

Sneller presenteren
Presenteren. Voor de één een nachtmerrie, voor de ander zijn droombaan. Ik vind het erg leuk, maar hoe kan je dat nou productief houden. Ellenlange Powerpoints, uren Prezi’s voorbereidingen en ga zo maar door. Het werkt niet. Jouw luisteraars hebben over het algemeen een concentratieboog van 10 tot 15 minuten en daarom is presenteren ook een vak apart. Hou het kort en bondig is altijd mijn tip. Daarom de Pecha Kucha presentatie. Een presentatie van precies 20 afbeeldingen, waarbij een afbeelding ook slechts 20 seconden wordt getoond. Aan de hand van de afbeelding kan jij over het onderwerp wat vertellen, maar je moet het binnen 20 seconden doen, want dan komt alweer de volgende afbeelding. Dit is natuurlijk niet overal mogelijk, maar ik vind het een leuke manier om een snelle, flitsende en boeiende presentatie te geven. En daarbij: Heel productief! Na 6 minuut 40 heb jij de hele presentatie afgerond en kan je met behulp van vragen het geheel verduidelijken.

Blijf gefocust
Focussen is voor de wat jongere generatie waar ik mijzelf onder schaar nog wel eens lastig. In de studieboeken gekropen blijft toch altijd die telefoon roepen dat er berichtjes zijn, je echt nodig bent voor je spelletje en opeens zie je dat er ook nog gestofzuigd en gestreken moet worden. Ook wel SOGgen genoemd. Studie Ontwijkend Gedrag. Heel vervelend en alleen maar je telefoon wegleggen heeft geen zin. Je wilt namelijk ook een nieuw kopje thee, koekje, boterham etc.
Hier gebruik ik de Pomodoro techniek voor. Heel simpel: 25 minuten gefocust werken, 5 minuten pauze. Dit doe je 4 keer, waarna je een langere pauze hebt van 15 tot 30 minuten. In die 5 minuten pauze mag je naar de wc, een nieuw kopje thee inschenken, je Facebook checken en ga zo maar door. Maar na die vijf minuten moet je toch wel weer aan het werk! Online zijn er genoeg timers die jou erbij helpen, zoals deze.

Het Pareto principe
En dan de titel van de blog. Iets wat denk ik toch ook wel echt zo is en wat alles weer een beetje relativeert. Zeker voor mij, de onzekere persoon die best wel een beetje perfectionistisch is. Het Pareto principe, ook wel bekend als het 80 / 20 principe. 80 % van wat je bereikt, gebeurt in slechts 20% van de tijd die je aan het geheel besteed. En dat telt voor zoveel dingen. Op het werk wordt 80% van het werk gedaan in 20% van de tijd, maar alle puntjes op de i zetten en het geheel afronden kost heel lang. Mijn blog schrijven duurt even, maar het controleren, plaatje regelen, spelling checken, inplannen etcetera kost effectief meer tijd dan de hele blog schrijven. 80% van de inkomsten komt van 20% van je klanten, 80% van de klachten komt ook bij 20% van je klanten vandaan. Dit principe relativeert alles voor mij weer even. Ik kan alles perfect willen doen, maar dat lukt gewoon niet altijd. Maar ik kan het al heel goed doen, in slechts een klein deel van mijn tijd. Ook bijvoorbeeld in mijn crowdfunding. In 20% van de tijd kan ik al 80% van een project beoordeeld hebben. Ik kijk al heel simpel naar de classificaties die een platform eraan heeft gegeven. Zijn die te slecht naar mijn zin, is het al een nee. Natuurlijk kan ik het helemaal gaan lezen en bestuderen, maar de kans dat het alsnog een pareltje is, is miniem. Dus ik lees de projecten niet eens meer door en wacht op een volgend geschikt project. Simpel en heel effectief.

Altijd maar productief?
Nee, zeker niet! Af en toe kan ik ook heerlijk in slaap vallen op de bank, ontspannen tijdens een goed avondje Netflix of heerlijk wegdromen in een boek. Maar op de momenten dat het er echt even om draait vind ik bovenstaande principes toch wel een toevoeging aan mijn productiviteit en aan het perspectief. Een manier om goed en vlot te presenteren, een fijne manier om gefocust te werken en een heerlijke relativering dat de grootste stappen in de minste tijd worden behaald.
Als laatste misschien wel het grootste voorbeeld: de grootste afstand naar mijn werk (met de trein) leg ik bijvoorbeeld in een relatief veel kortere tijd af dan de twee stukjes van en naar het station. Helemaal mooi dat ik een groot deel van die tijd dan ook  nog eens dubbel kan benutten door ook nog eens m’n blog te schrijven. Lekker productief 🙂

1 gedachte over “Het Pareto principe”

  1. Een paar jaar heb ik ook zo geleefd. Tot ik dacht: beter nu meer rust in mijn leven en wat later met pensioen. Geen moment spijt gehad van minder werken, lekker veel vrije tijd en veen minder stress.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.