Gaat de rente dan eindelijk omhoog?

Afgelopen week kreeg ik van de NIBC dan eindelijk een mailtje met leuk nieuws: De rente gaat omhoog! Eindelijk na jaren renteverlagingen is het dan eindelijk zover: We krijgen weer meer voor ons spaargeld!

Overstappen naar een internet spaarrekening

Jaren geleden, of eigenlijk nog wel iets langer, heb ik mijn spaarrekening geopend bij de NIBC. Bij mijn huisbank, de ABN, kreeg ik toen zo’n 3% rente. 3% rente zonder dat ik er ook maar iets voor hoefde te doen. Bij ons thuis hing er toen een bespaar scheurkalender op de wc met de tip: kijk eens naar een internet spaarrekening. Dat heb ik toen maar eens uitgezocht. Wat bleek: ik kon 2,5% meer rente krijgen. Er waren alleen wel twee nadelen: 
1. Het stond bij een andere bank, dus het duurde één à twee dagen voordat je weer bij het geld kon.
2. Je kon er alleen sparen

Het was het meer dan waard!

Tja, er hingen dan wel twee nadelen aan zo’n internet spaarrekening, maar dat maakte mij niet zo heel veel uit. Of ik het geld nu bij de ene bank stil liet staan of bij de andere. Snel had ik dus een rekening aangemaakt bij de NIBC en mijn spaargeld overgemaakt. Voor elke €100 kreeg ik nu €5,50 in plaats van €3,00 op jaarbasis. Zonder dat ik er ook maar iets voor hoefde te doen.

Deposito’s

Wat toen voor mij nieuw was, waren deposito’s. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar eigenlijk is de werking heel simpel. Een deposito is een spaarrekening waar je geld voor een bepaalde tijd vastzet. Dus een 1-jarige deposito houdt in dat het geld één jaar vaststaat. En met vaststaan bedoeld men ook echt dat je er niet bij kan. Afhankelijk van de voorwaarden kan je het zelfs niet gebruiken voor de aankoop van een huis. Daar tegenover staat dan dat je een iets hogere rente krijgt. Toen kwam het niet in mij op om het te doen. Waarom zou je je geld voor lange tijd vastzetten. Dat was toen ook helemaal niet handig om te doen. Toen waren de opties om het geld ergens tussen de 3 maanden en 10 jaar vast te zetten. Het was 2009 en ik wist nog lang niet wanneer ik het geld nodig zou hebben. Ik ging het dus zeker niet voor 10 jaar vastzetten tegen 5,5% rente…

Spijt

Tja, en ondertussen ga je dan nadenken: heb ik er geen spijt van dat ik het toen niet vast heb gezet? 5,5% is op dit moment natuurlijk een gigantisch rentepercentage wat je nergens meer krijgt. Maarja, in die 10 jaar ben ik twee keer verhuisd en is er zoveel gebeurd, dat ik toch wel blij ben dat ik het toen niet heb gedaan. Natuurlijk had ik dan nu een leuk rendement nog ontvangen, maar spijt heb ik er zeker niet van.

De deposito’s gaan omhoog

En dan kwam afgelopen week de aankondiging: de deposito rente gaat omhoog. Ondertussen 10 jaar later zijn ook de deposito rentes flink gedaald. Zet je jouw geld voor een jaar vast, dan krijg je dat jaar geen 0,55% maar 0,66% rente. Zet je de jouw geld twee jaar vast, krijg je nu geen 0,65% maar zelfs 0,7%. Een minimale stijging, maar na zo’n 10 jaar dalende rentes, is zo’n stijging wel weer heel fijn. 

Zal de rest volgen?

Ik verwacht wel dat, nu de eerste deposito rentes gaan stijgen, de andere rentes ook zullen gaan stijgen. Nu de ECB stopt met het opkoopprogramma van leningen, wordt het voor banken en instanties moeilijker om aan goedkoop geld te komen. Spaargeld is echter wel één van de manieren om dat te bewerkstelligen. Banken willen dus maar al te graag dat jij jouw geld ben hen stalt. 

Een internetspaarrekening openen?

Zit jij nu nog steeds bij je huisbank en ontvang je dus slechts 0,03% rente op je spaarrekening? Dan zou ik toch zeker even gaan shoppen naar een andere spaarbank. Het enige nadeel is, is dat je een dagje langer moet wachten voordat je jouw spaargeld weer hebt. Eigenlijk geen nadeel dus. Op de website vanspaarbankveranderen.nl staat een overzicht van alle spaarrekeningen en deposito’s, inclusief hun voorwaarden.  Je kan daar dus kinderlijk eenvoudig kijken waar jij de hoogste rente kan ontvangen. Zonder veel moeite kan je jouw rentepercentage al snel vertienvoudigen! Je krijgt dus gewoon gratis extra geld 🙂

1 gedachte over “Gaat de rente dan eindelijk omhoog?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.