Fiction Science

Ik heb al vaker eens een vak gevolgd over de toekomst. Hoe ziet de toekomst eruit? Wat kunnen we verwachten en hoe moeten we ons er op voorbereiden. Vragen die velen zouden willen weten. Vragen die techbedrijven ook erg bezig houden, want vernieuwing is tenslotte essentieel voor die branche.

Toekomst is meestal het onbekende. Waar gaan we heen, wat kunnen we verwachten en waar moeten we ons op voorbereiden. Ik had afgelopen week een presentatie waarin enkele voorbeelden gegeven werden. In de sciencefiction film Minority Report worden digitale doorzichtige schermen gebruikt. Dit was in 2002. Iets voor ver weg in de toekomst. Ondertussen 15 jaar later zijn ze op de markt beschikbaar.

In de 3e aflevering van black mirror (“the entire history of you”) heeft men een implantaat, wordt je eigen leven opgenomen en kan je dit zelf terugkijken. Toekomst muziek? De aflevering komt uit 2014 en ondertussen heeft Sony een patent aangevraagd en gekregen op een contactlens die alles automatisch op kan nemen. Nog veel geavanceerder dus dan de Google Glass. Iets wat erg veel mensen om privacy redenen al als ongewenst ervaarden.

Zomaar twee voorbeelden waar sciencefiction heeft geleid tot nieuwe technologische ontwikkelingen. En techbedrijven gaan hier verder in. Zij hebben sciencefiction schrijvers in dienst om nieuwe ideeën te bedenken om mogelijk ergens in de toekomst te gaan ontwikkelen.

Zelf aan de slag
Wij moesten zelf aan de slag met een toekomstbeeld. Hoe zien wij 2050 of de verdere toekomst voor ons? Heel moeilijk voor sommigen onder ons, maar mijn brein gaat dan glunderen. Stel je voor dat je over 100 jaar niet meer hoeft te reizen. Je reist per super capsule naar de plek waar je heen wilt en ieder huis heeft zo’n aansluiting. En stel dat hackers dat systeem dan platleggen. Iedereen opgesloten in z’n eigen huis…
Met mijn groepje kwamen we op een iets minder futuristisch idee. Maar, wel iets wat met geld te maken had.

E-burgerschap
Stel dat je in de toekomst nou een e-burger bent. Nu ben je Nederlands staatsburger. Maar wat nou als je straks zelf (digitaal) kan bepalen waar je je inschrijft. Dat kan tegenwoordig al bij Estland en ook andere landen zijn dit druk aan het ontwikkelen. Waar betaal je dan je belasting? Hoe werkt regelgeving? Mag de Nederlandse politie dan nog zomaar een inval doen als jij je hebt ingeschreven als staatsburger van Noord Korea. Heb je de rechten uit Noord Korea, of mag de politie binnen vallen omdat jouw woning in voormalig Den Haag staat?

Belasting als een parkeermeter
Om het iets meer naar nu te halen, kwamen wij met een nieuw belasting idee: Belasting als een soort parkeer meter. Je betaald belasting op basis van de locatie waar je bent. Ben je voor 90% in Nederland en 10% van de tijd in België, dan betaal je 90% van de belasting aan de Nederlandse staat en 10% aan de Belgische staat.
Vlieg je onderweg naar je vakantiebestemming over Frankrijk, betaal je daar een uurtje belasting. Net zoals bij een parkeermeter.

Ver weg in de toekomst
Natuurlijk is dit allemaal ver weg in de toekomst en komt het wellicht helemaal niet uit. Maar het kan wel triggeren. Wellicht moeten overheden het wel aantrekkelijker maken om ergens te zijn. Of krijgen ze opeens veel minder geld, omdat mensen er minder zijn. Moeten ze efficiënter geld uit gaan geven. Iets wat waarschijnlijk ook zeker kan, zonder dat de kwaliteit van voorzieningen erop achteruit gaat.
Het idee was verder in die 15 minuten ook niet volledig doordacht. Het was in ieder geval erg leuk om eens na te denken hoe de toekomst eruit zou kunnen zien.

Fiction science
Het klinkt nog steeds zo raar, maar zowel bedrijven als overheden doen aan fiction science. Fictie wetenschappen. Wat zou er in de toekomst kunnen gebeuren. Wat kunnen we gaan ontwikkelen en waar moeten we ons eventueel op voorbereiden.
Kant-en-klare antwoorden zijn er zeker niet. Maar dat dingen gaan veranderen is zeker, dus kan je maar beter open minded genoeg zijn om je erop aan te passen.

Nu al zichtbare toekomst
Nu zie je al de nodige veranderingen. Cryptocurrency zoals Bitcoin worden steeds groter. Crowdfunding neemt nog steeds toe en banken worden overgeslagen. Het bankensysteem gaat op de schop en straks duurt het geen dag meer maar vijf seconden voordat je geld van de ene rekening naar de andere rekening is overgeboekt (tussen de verschillende banken). En al deze ideeën zijn er al jaren. Het zal nog jaren duren voor ze gemeengoed zijn en tegen die tijd zijn er alweer nieuwe ideeën.

Welke ideeën zie jij als toekomst of als toekomstige flop? 

2 gedachten over “Fiction Science”

  1. Leuk, ik heb hier nog nooit zo bewust over nagedacht. Ik kijk wel heel veel science fiction films. Kan me goed voorstellen dat dat voor techbedrijven mooie inspiratie bied. Black Mirror vind ik overigens echt een gave serie met verrassende toekomstscenario’s.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.