De waarde van het huis

Zolang je het niet gaat verkopen, heb je er niets aan. Weten dat je huis meer waard is. In de huidige tijd waar de huizenmarkt behoorlijk idioot doet, weet je bijna wel zeker dat jouw huis wel meer waard is. Maar hoeveel meer? En wat ga je dan uiteindelijk met die kennis doen? Je raadt het wellicht al: ook mijn huis is meer waard geworden. En ik weet ongeveer hoeveel!

Oktober 2016

Oef wat was dat spannend! In oktober 2016 een bod doen op het appartement van mijn dromen. Ik was veel te laag gaan zitten en het werd ook vrijwel direct geweigerd. Nog een bod doen. Iets realistischer dan de vorige. Ik werd gebeld: “Er zijn nog meer mensen die het appartement willen. Iedereen moet een eindbod doen”. Shit, ik had geen luxepositie meer… Daarom heb ik de vraagprijs met wat andere gunstige voorwaarden geboden. Hoewel de vraagprijs iets boven het budget lag, lag het niet boven het hypotheekbedrag dat ik kon krijgen. Dat ging dus wel goedkomen.

November 2016

In november kon ik hem zetten. De handtekening voor het voorlopige koopcontract. Mijn bod was geaccepteerd op die gunstige voorwaarden, dus ik vond zelf dat ik een best goed bod had gedaan. De vraagprijs die ik ook had geboden vond ik nog steeds wat hoog. Daarbij stond het appartement ook al een half jaar te koop en was er niet van af te wijken. Maargoed, ik had het appartement en ik was er helemaal blij mee.

2017 / 2018

In onze portiek is er niet heel veel verandering geweest. Dat komt wellicht ook omdat het maar 8 appartementen zijn. Het enige voor mij belangrijke is dat ik de WOZ waarde heb aangevochten. Verder heeft het appartement beneden mij nieuwe huurders en op de bovenste etage zijn studenten komen wonen. Dat geeft toch al een soort van indicatie. Onder mij huren ze voor €999 volledig ingericht. Geen hele goede prijs, want als eigenaar heb je nog de nodige extra kosten. Heel veel winst zal er denk ik dan ook niet behaald worden, behalve dan dat er vermogensopbouw plaatsvindt. Daarnaast het studentenappartement. Die is ook volledig gemeubileerd (inclusief schoonmaker, hoewel die dan niet bij het interieur hoort…). Opgesplitst in 4 kamers met gedeelde badkamer en keuken levert die per maand €2.200 op! Die doen het dan toch wel een stuk beter!

Augustus 2018

Maar, het beste vergelijk voor een appartement is toch wel als een soortgelijk appartement te koop staat. Dan krijg je pas een goede indicatie wat je voor het jouwe kan vragen. En vorige maand heeft onze bovenbuurman besloten om zijn appartement te koop te zetten. Natuurlijk zitten er wat kleine verschillen in, maar op de keuken na zijn ze vrijwel identiek. Het enige echte verschil is dat hij een gloednieuwe keuken erin heeft zitten, terwijl die van ons al zo’n 10 / 15 jaar oud is. Hij is nog zeker functioneel en ziet er nog prima uit, maar toch is dat een verschil in de waarde van de woning.

De prijs

Het WAUW moment kwam niet bij de foto’s, maar bij de prijs van het appartement. Hoewel het er keurig uitziet (zeker op de foto’s) kende ik het al een beetje. Badkamer recent gedaan, nieuwe keuken en een ruimtelijk opgezet appartemten. De prijs was echter wel €27.000 hoger dan wat ik voor ons paleisje heb betaald! Hoewel daar natuurlijk een deel ‘nieuwe keuken’  inzit, betekend dit zeker wel een prijsstijging van ons eigen appartement. Dat geeft toch altijd weer een leuk gevoel 🙂

Wat ga ik ermee doen?

Helemaal niets! We wonen pas anderhalf jaar in dit paleisje en hebben voorlopig nog geen plannen om hier weg te gaan. Daarbij komt ook nog eens het feit dat als je het nu verkoopt, je het volgende huis duur koopt. Effectief is dat schommelen van de huizenmarkt helemaal niet zo interessant. Het gaat pas echt gelden als je voor het eerst een huis koopt, je een extra huis koopt of als je jouw huis verkoopt en gaat huren. Pas dan kan je er echt profijt of verlies mee behalen.

Wij blijven in ieder geval voorlopig gewoon lekker zitten waar we zitten. Het is goed betaalbaar, we hebben genoeg ruimte en zijn meer dan tevreden. En dat laatste is misschien wel het allerbelangrijkste van deze hele blog 🙂

 

7 gedachten over “De waarde van het huis”

 1. Dat is een mooie prijsstijging. Natuurlijk telt zo’n nieuwe keuken bij de buurman mee, maar aangezien keukens nogal smaakgebonden zijn, valt het bij verkoop reuze mee hoeveel dit extra oplevert.
  Maar zoals je al schreef, je hebt er niks aan zolang je niet van plan bent om nu te verkopen :). Ons huis heeft inmiddels ook een behoorlijke overwaarde, maar die tel ik eigenlijk nooit mee als ik onze netto-waarde bereken. Verhuizen doen we de komende tijd toch niet.

  Beantwoorden
  • Ik tel inderdaad ook zeker niets mee in mijn netto waarde of zoiets. Het is een feit dat het zo is. Daar blijft het bij 🙂
   Inderdaad goed punt dat je aangeeft dat de keuken een kwestie van smaak is. bij het verkopen van jouw huis kan het zelfs als kans gezien worden dat de keuken vervangen moet worden.

   Beantwoorden
 2. Je stelling is niet helemaal waar hoor! De waarde van je huis ten opzichte van de hoogte van de hypotheek telt voor de bank namelijk mee voor het bepalen van de risico opslag op de hypotheekrente. Dus als je veel hebt afgelost, de waarde van je woning enorm is gestegen of allebei, kan het zinvol zijn om naar die risico opslag te kijken. Banken doen dat meestal niet vanzelf.
  Wij hebben inmiddels flink afgelost en inmiddels is de hypotheek een stuk lager dan de laatste woz-waarde bepaling van onze woning. Wij hebben de bank gevraagd om de risico-opslag van de rente af te halen omdat we onder de grens van 65% kwamen (de meeste banken hebben een aantal risico-klassen). En dat is dus gebeurd. Met alleen een simpel mailtje en een kopie van de woz-beschikking besparen we vanaf nu iedere maand € 25,- aan rente .
  Kortom, de waarde van je huis kan ook van belang zijn zonder dat je het verkoopt!
  Groet, Marjorie

  Beantwoorden
  • Goed punt. Wij wonen hier nog niet zo lang en er is dus ook nog bijna niets afgelost. Daarbij zit er ook NHG op het appartement. Dat scheelt vaak meer in het rentepercentage dan wanneer je in de laagste risicoklasse terecht komt.
   Met deze twee punten in het achterhoofd gaat dit voor mij (helaas) nog niet werken. Als laatste ben ik een geluksvogel die een hypotheek rente voor 10 jaar heeft vastgezet tegen een enorm laag rentepercentage. Ik geloof dat wanneer ik nu eenzelfde hypotheek zou willen (met NHG, 10 jaar vast) ik zo’n 0,25% meer rente zou betalen.
   Verder is het zeker een goed punt en het kan inderdaad veel mensen euro’s schelen per maand. Hoe heb je dit aangepakt?

   Beantwoorden
   • De aanpak is simpel: veel aflossen en ieder jaar de hypotheekwaarde vergelijken met de WOZ waarde. Uitrekenen wat het percentage is. Het rente-overzicht bij je hypotheekbank opzoeken o internet en dan vergelijken. En als het gunstig uitpakt een mail met de WOZ waarde bepaling in de bijlage naar de bank sturen. In ieder geval ging het zo simpel bij ons.

   • Goed om te weten dat dit al op basis van de WOZ waarde kan. Ik had verwacht dat hier ook hele taxatierapporten ingeleverd zouden moeten worden. Ik hou dit zeker in gedachten!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.