De olympische spelen

Met een 1 miljoen kijkers heeft Arjen Lubach een groot bereik. Maar nog steeds is het slechts 1/17 van de gehele Nederlandse bevolking. En hoewel ik natuurlijk snap dat niet iedereen van zijn humor houdt, pak ik toch zijn onderwerp van vorige week zondag er nog even bij: De olympische spelen.

Want er zijn namelijk genoeg feitjes en weetjes te vertellen over de spelen die te maken hebben met financiën. Sommige erg grappig: Een bronzen medaille is wel €3,39 waard, tegenover €250 voor een zilveren en €500 voor gouden medaille. Die overigens voornamelijk van zilver is gemaakt…  (Bron: RTLZ)

Maar van sommige dingen schrik je ook wel weer een beetje. Want voor elke Olympische spelen wordt er weer een nieuw Olympisch dorp gebouwd. Elke twee jaar worden hele gebieden leeg gemaakt om daar een tweetal weken naar verschillende sportdisciplines op topniveau te kunnen bekijken. En dat is natuurlijk heel leuk allemaal, maar de kosten die ermee gepaard gaan zijn natuurlijk wel enorm hoog. Als we bijvoorbeeld kijken naar de vorige spelen in Sotsji schrik je wel (tenminste, ik vind 50 miljard toch best veel). Elk jaar worden de kosten hoger, maar deze sloegen echt alles. Zo is er een speciale weg en spoorweg naar het sportterrein aangelegd. Kosten: 9 miljard… En na twee weken intensief gebruik zie je nu dat er vier jaar later wel 6 treinen per dag gebruik maken van die spoorlijn. Alles behalve rendabel dus om zo’n spoorlijn aan te leggen…

Smijten met geld
En het verbaasd mij dan dat er elke spelen weer zo met geld gesmeten wordt. Alles moet wijken om een paar stadions neer te kunnen zetten en te laten zien aan de rest van de wereld hoe geweldig dat land wel niet is. Best vreemd als je dan bedenkt dat de meeste mensen enkel maar kijken voor de sporten en niet zozeer voor het land dat het organiseert. Zeker als je dan nog eens bedenkt dat het organiseren vooral veel geld kost, ga ik mij toch afvragen waar het hem dan in zit… Wat is nou de drijfveer om zo’n evenement elke keer weer neer te zetten?

Money
Alles draait om geld. En veel geld. Er moet een heel Olympisch dorp neergezet worden, infrastructuur moet worden aangelegd en er wordt een hele campagne opgezet om het land maar zo goed mogelijk op de kaart te zetten. En dat werkt dus nog ook. Ook al blijft iedereen verder thuis, komt het toerisme niet op gang en vervalt het Olympische dorp totdat het een spookstad is. Het levert bakken met geld op!

Waar zit de winst?
De winst zit hem in de lange termijn. De Volkskrant heeft onderzoek gedaan en wat blijkt: de olympische spelen leveren een land een exportstijging op. En niet zomaar eentje, nee een stijging van gemiddeld 20%! En niet voor één of twee jaar… Een robuuste en structurele stijging. Het gaat niet om die paar miljard die de Olympische spelen kosten. Het gaat om de miljarden die het later op gaat leveren. Nu snap ik ook wel waarom al die landen zo graag de spelen willen organiseren. Ka-tsjing!

Meer lezen?
Voor deze blog heb ik informatie gebruikt van RTLz (klik hier). Ook is het natuurlijk heerlijk om Arjen Lubach even terug te kijken. Als laatste raad ik ook zeker aan om het artikel van de Volkskrant er even bij te pakken. Leuk om te zien op welke manieren landen nu de kosten daadwerkelijk terugverdienen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.