De jeugd heeft geen idee!

Het heeft mij even gekost, maar ondertussen heb ik alles in eigen handen en regel ik alles zelf. Zorgverzekering, betaaldiensten en ga zo maar door. Maar in de afgelopen tijd sprak ik wat mensen en zag ik nog een documentaire voorbijkomen en besefte ik mij weer: De jongere generatie heeft af en toe echt geen idee!

18!
Hoera! Ik was 18! Twee dingen om te doen: Rijlessen regelen en zorgverzekering fixen. Ik moest het zelf doen. Ik kreeg te horen dat ik op dat moment bij DSW verzekerd was en moest zelf maar even regelen dat ik ook daarna verzekerd zou zijn. Bij vragen werd ik zeker geholpen, maar eerst zelf proberen.
De oplossing was vrij simpel. DSW kon mij direct doorverzekeren er was niks aan de hand. Eenmaal later (net voor 1 januari) kwamen toen nog de brochures waarom ik aanvullend verzekerd zou moeten zijn. De eerste stapjes naar dingen zelf regelen.

Studentenpakket
Ook mijn bank wilde mij graag zien. Ik had zo’n tienerrekening en ging nu studiefinanciering ontvangen. En met stufi kan je ook een jongeren rekening openen. Voor mij de eerste stappen naar eigen geld beheer. Wat kostte welke rekening (natuurlijk waren ze toen nog allemaal gratis) en waarom zou je bij een bepaalde bank gaan (lees: Welke voordelen / extraatjes kreeg je bij welke bank). Bij dit pakket hoorde ook studiefinanciering en de bekostiging van mijn opleiding. En betaal je dan in één keer of betaal je een maandelijks bedrag. Ik als bijdehante student ging natuurlijk voor de goedkoopste optie (en vreemd genoeg was dat zelfs een jaar met maandelijkse betalingen…)

Geen idee
Ik moest veel zelf ontdekken. Dat wilde ik ook graag, want ik was tenslotte bijdehand en eigenwijs. Maar als ik dan af en toe met mensen praat of een documentaire zie, dan zijn er niet zo heel veel anderen als ik. En daar schrik ik van! Natuurlijk is het makkelijk dat je meeverzekerd bent met je ouders. Of dat pa en ma alles voor je betalen. Maar zolang dat gebeurd en jouw ouders je ook geen kennis bijbrengen, leer je ook niks. Veel jongeren komen daardoor in de moeilijkheden of zelfs schulden. Dat telefoonabonnement, uitgaan, dure kleding, hangen met vrienden. Het kost vaak geld. Dat is niet erg! Maar als je geen besef hebt wat het kost of hoe je iets regelt, is er gewoon een grote kans dat het misgaat.

En als het dan misgaat
In de documentaire die ik gezien heb is het dus misgegaan. Stoppen met de studie, geen idee hebben wanneer de studieschuld terugbetaald moet worden en alle schuldeisers blijven maar komen. Voor een jongere is heel moeilijk! De eerste jaren is het belangrijk dat je leert. Maar als het misgaat kan de impact wel heel groot zijn.

Hoe te voorkomen
Ik denk dat hier een hele belangrijke rol ligt bij de ouders. Laat een kind vanaf zijn of haar 18e maar eens uitzoeken hoe iets zit. Natuurlijk mag je daar in ondersteunen. Met kennis of met een financiële bijdrage. Maar als je altijd maar alles voor de kids regelt, worden ze nooit groot. Laat hen dus zelf maar die zorgverzekering regelen en maak geld naar hun rekening over in plaats van dat jij het regelt en zij wat geld naar jou overmaken. En weet je zelf iets niet? Dat is helemaal niet erg! Ga dan samen op zoek naar het antwoord. Leer je er beide wat van 🙂

Benieuwd naar de documentaire die ik heb gezien? Bekijk hem hier:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.