Daar kan geen rente tegenop!

Ik werd deze week gewezen op een mooie aanbieding van de Hema. Nu heb ik mij eerder redelijk negatief uitgelaten over de spaarpunten van de Hema, maar in dit geval gaat het om een erg goede aanbieding. Actie is wel snel vereist, maar dat is het naar mijn idee ook zeker waard!

De Happy Herfst Parade

Ach ja, het beessie moet een naampie hebben. De Hema heeft momenteel een actie lopen onder deze naam. Niet iets waar ik tegenwoordig nog erg warm voor loop. Tegenwoordig hebben wij een nee-nee sticker op de brievenbus. Geen reclamefolders meer en daardoor ook geen verleidingen over wat we zouden kunnen kopen. In dit geval ben ik echter geattendeerd op de aanbieding. Eigenlijk omdat hij wel erg goed is.

Daar kan geen rente tegenop!

Het gaat in dit geval om een aanbieding van een cadeaukaart. Echter koop je in dit geval een cadeaukaart van €20, welke vervolgens €25 waard is voor een periode van 2 jaar. Dat is een directe winst van €5! De kaart kan je helaas pas vanaf de week erna gebruiken en is twee jaar geldig. Toch is dit een waarde vermeerdering van 25%. Gebruik je die kaart in het slechtste geval pas over twee jaar, komt dat alsnog neer op een rentepercentage van 12,5% op jaarbasis!

De kleine lettertjes

Natuurlijk hoort er bij een actie als deze wat kleine lettertjes. Maar eigenlijk vallen die reuze mee. De kaart is enkel geldig van 5 november 2018 tot 5 november 2020 en kan niet gebruikt worden om andere cadeaukaarten te gebruiken. Daarnaast kan je er maximaal 3 per klant aanschaffen.

Waarom niet?

Natuurlijk moet je ook altijd wat redenen vinden om deze actie niet te gebruiken. En natuurlijk zijn die er. Want effectief koop je iets wat je op dit moment niet nodig hebt. Daarnaast kan je ook nog in overweging nemen dat Hema op dit moment financieel niet het sterkste bedrijf is. Wie zegt dat ze over twee jaar nog bestaan en niet net zoals V&D opeens failliet is. Nu moet ik ook wel direct zeggen dat met de recente overname door Marcel Boekhoorns investeringsfonds Ramphastos, ik veel meer vertrouwen heb in de Hema dan daarvoor.
En nu zijn mijn redenen om het niet te doen een beetje op. Ik kom niet vaak bij de Hema, maar zeker wel af en toe. Elk jaar besteed ik er zeker wel €50. Dus ook ik ga dit weekend maar even deze kortingskaarten kopen. Gewoon omdat het een goede deal is!

Andere spaaracties

Natuurlijk zijn er ook andere spaaracties bij bedrijven. Je betaald een beetje geld en krijgt er een beetje voor terug. Waar ik direct aan moest denken zijn de koopzegels bij de AH. Je koopt voor €49 aan zegels en krijgt daar €52 voor terug. Dat is 6,1% meer! Daarvoor moet je dan wel €490 aan boodschappen hebben gedaan. Maar als ik heel eerlijk ben, is dat niet eens zo heel moeilijk. Zelfs als je maar af en toe bij de Albert Heijn komt en er gemiddeld voor €10 per week besteed, heb je in een jaar al een boekje vol. Dat komt dan toch neer op 6% rendement! Niet zo aantrekkelijk als de Hema actie op dit moment, maar zeker wel het overwegen waard.

De rente bij de bank is natuurlijk alleen maar om te huilen

De oorzaak dat deze acties nu zo aantrekkelijk zijn? De spaarrente is zo enorm laag, dat bijna elke andere spaaractie meer de moeite is dan het op de bank zetten. Natuurlijk gaat het steeds om kleine bedragen die je maximaal kan inleggen om dit voordeel te behalen. Eigenlijk is het toch best gek. Ervan uitgaande dat je voor die €490  per jaar aan boodschappen doet bij de AH. Dan ontvang je €3 aan rendement. Wil je die drie hele euro’s aan rente ontvangen op je spaarrekening, moet je bij een bank een jaar lang €10.000 neerzetten. Best schrikbarend. Dat kan je dus al realiseren met €49.  Of die €5 die je spaarkaart meer waard wordt bij de Hema. Daar is nog heel veel meer geld op de spaarrekening voor nodig om dat te evenaren.
Voor mij is deze actie een extra besparing op iets wat ik in de toekomst toch wel uit ga geven 🙂

6 gedachten over “Daar kan geen rente tegenop!”

 1. Dit soort acties hebben inderdaad procentueel goede opbrengsten, maar in euro’s vind ik dit de moeite niet waard. Ik raak die kaarten kwijt, vergeet ze te gebruiken, noem maar op. Al dat gedoe voor 5 euro winst doe ik dus niet. Tenzij ik weet dat ik iets nodig heb, dan is het slim meegenomen.

  Geldt ook voor de AH acties. Inderdaad een mooi rendement, maar gewoon niet schaalbaar. Ik doe misschien voor 250-300 euro per maand boodschappen. Een groot deel daarvan is niet bij de AH. Stel dat ik voor 150 euro per maand bij de AH kom, dat is 1.800 per jaar. Als de distributie dan optimaal is (het bonbedrag) zou me dat 110 euro opleveren. Dat is minder dan 10 euro per maand, als alles meezit.

  Beantwoorden
 2. eens met bovenstaande reacties: rente is alleen een mooie maatstaf voor passief inkomen: geld dat je wegzet en geen omkijken naar hebt.
  Bij spaaracties heb je het eigenlijk over actief inkomen: je moet moeite doen om aan die besparing/winst te komen. In zulk geval moet je niet in rendement rekenen, maar in uurloon: hoeveel moeite moet je doen om deze winst te halen? Persoonlijk verdien ik geen topsalaris, maar ik vind het niet de moeite om me met zulke acties bezig te houden.

  Beantwoorden
 3. Op zich een mooi rendement ja, ik zou willen dat de spaarrentes ook weer eens die kant op gingen, maar meer dan 0,35 zie ik nog niet.
  Maar ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst iets heb gekocht bij de HEMA, dus als ik die kaart zou nemen ga ik waarschijnlijk toch iets kopen wat ik anders nooit had gekocht, dus dan is het eigenlijk een negatief rendement.

  Beantwoorden
 4. Het is voor de consument een mooie actie als je toch al van plan was om de uitgave te doen.

  Voor de bedrijven is het vooral een mooie manier op geld aan te trekken. Het ‘spaarsaldo’ van klanten kan je gebruiken voor de bedrijfsvoering. Dat bedrag hoeft het bedrijf niet te lenen bij de bank.

  En de klant komt natuurlijk terug voor een volgende aankoop.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.