Crowdfunding: Ik vis steeds achter het net…

Een nieuwe blog over crowdfunding. Hoewel de titel wat negatief is, gaat het op zich nog steeds erg goed. De projecten lopen zoals ze horen te lopen en hoewel er altijd wel iets kleins is, ben ik zeker niet ontevreden. In de eerste twee maanden van dit jaar heb ik nog geen projecten af hoeven schrijven en daarmee vallen de resultaten nog steeds (erg) goed uit. En toch kan het altijd beter…

Beschikbare projecten
Op dit moment investeer ik actief op drie platformen. Funding Circle, Samen in Geld en Geld voor Elkaar. Ook in die volgorde. Waar vroeger Geld voor Elkaar nog zeker de grootste was, heeft Funding Circle op dit moment de meeste projecten beschikbaar. Hun aanpak om bedrijven actief te benaderen heeft dus effect. In aantallen projecten komt daarna Geld voor Elkaar, maar ik investeer meer bij Samen in Geld. Dat komt simpelweg omdat de projecten veel beter zijn. De rente is weliswaar lager, maar de zekerheden vele malen beter. Mocht het dus misgaan, is de kans dat ik mijn geld terugkrijg veel hoger. Daar ga ik dan liever voor dan voor de hogere rentes. En hoewel er bij Funding Circle en Geld voor Elkaar de nodige projecten beschikbaar zijn, moet ik zeggen dat ik er niet voldoende aan heb. Dit komt namelijk doordat ze niet in mijn crowdfund-strategie passen. Ze zijn te risicovol of de zekerheden zijn te laag. En dan blijft er nog maar een handjevol projecten over.

Achter het net vissen
En met dat handjevol projecten wat nog over is, komt de AFM met haar regeltjes om de hoek kijken. De AFM heeft namelijk een betuttelende werking op de wereld van crowdfunding. Gelukkig zijn ze ondertussen teruggekomen van maximaal 100 projecten per platform en is de €40.000 grens voor particulieren verhoogd naar €80.000. Maar nu hebben ze onderzocht hoe lang men de tijd neemt om een project te bekijken en analyseren. Daar kwam een minuut of 10 uit. Een van de oorzaken is dat er snel geïnvesteerd moest worden omdat men anders de boot zou missen. En dat klopt. Zo werkte het ook. Zodra een goed project online kwam, moest je er zo snel mogelijk bij zitten. Omdat de AFM deze run op projecten niet meer wilde, heeft zij de platformen opgedragen de projecten 48 uur van tevoren te publiceren. Nu weet je dus van tevoren wanneer een project open gaat voor investeringen. Er is wat meer tijd om je te oriënteren en te verdiepen in een project. Daardoor kan je dus beter geïnformeerd investeren.

De verschillen
Ik geloof natuurlijk dat er nu een verbetering is. Mensen hebben tenslotte nu 48 uur om te beslissen of ze ergens wel of niet investeren. Het verschil voor mij? Vrijwel niets. In plaats dat ik een automatische notificatie kreeg dat er een nieuw project beschikbaar was, moet ik het nu in mijn agenda zetten. “Vrijdag om half 11 komt op Funding Circle project X beschikbaar”. Ik kijk nog steeds niet langer dan 10 minuten naar een project. Vaak weet ik na 30 seconden al dat ik er niet in wil investeren. De beslissing om WEL te investeren duurt vaak iets langer.
Het grootste verschil is dat ik nu de goede projecten mis. Waar er eerst al een run was op projecten die net online waren gekomen, is de run nu 3x zo groot. Een veel grotere groep weet tenslotte al dat het project beschikbaar komt. Vaak zijn de goede projecten binnen een paar minuten al helemaal volgeschreven. En eigenlijk wordt het hiermee werkend Nederland bijna onmogelijk gemaakt om in goede projecten te investeren. Zij moeten namelijk om precies half 11 op een doordeweekse dag hun investering doen.

Ik vis dus tegenwoordig regelmatig achter het net. Dan kan ik natuurlijk wel op zoek naar nieuwe platformen, maar daar heb ik precies hetzelfde. Daarmee zijn mijn huidige drie platformen al een goede selectie. Ik heb eerder namelijk al bij AyGoDutch, NewFunding en Kapitaal op Maat geïnvesteerd. En waar AyGoDutch en Newfunding helemaal geen nieuwe projecten meer publiceren heeft Kapitaal op Maat ondertussen een naam opgebouwd van een platform waar ik voorlopig niet wil investeren. Dit beperkt voor mij de keuze dus enigsinds.

Kan het anders?
Voor mij was de eerdere implementatie prima. Zodra een project online kwam, kon ik investeren. Daarbij miste ook ik wel eens de boot, maar dat had iedereen. Ook was daar altijd de mogelijkheid om jouw investering te annuleren. Had je dus binnen 10 minuten een inschrijving gedaan, maar kreeg je na een paar uur spijt, kon je altijd terug. Eigenlijk was dat net zo optimaal als de huidige opzet: niet. Hoewel de oude manier voor mij beter uitviel, begrijp ik ook wel deels waarom het nu zo moet. Alleen het betuttelende sausje is zo vervelend. Wellicht dat het voor velen nodig is om beschermd te worden, maar naar mijn mening wordt er genoeg voor de gevaren van crowdfunding gewaarschuwd. De optimale oplossing zou natuurlijk zijn dat er nog meer projecten online komen. Minder risicovolle projecten die de bank gewoon overslaan. Dat er bewust voor een crowdfunding campagne wordt gekozen boven een lening bij de bank. Daarbij merk je dat de markt nog steeds groeiende is. Nog steeds wordt er elk jaar meer geld uitgeleend via crowdfunding. Maar ook steeds meer mensen investeren op die manier. Zowel de vraag als het aanbod stijgt dus. Het enige dat ik dus echt anders kan doen is nog actiever / meer op tijd zijn voor nieuwe projecten. Want om dat goede resultaat vol te blijven houden zal ik toch echt de krenten uit de pap moeten blijven vissen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.