Blij met een dooie mus…

De decembertijd komt er weer aan en hoewel ik eerder had aangekondigd geen kerstkaarten te gaan versturen, was mijn vriendin het daar niet mee eens. Natuurlijk gaan er kerstkaarten verstuurd worden!  Bij het tellen hoeveel we gaan versturen blijkt dat de voorraad kerstzegels niet meer genoeg is (en ik was er wel bijna doorheen…) Dus, tijdens mijn doordeweekse boodschappenmomentje toch maar nieuwe postzegels meegenomen.

Bonuskaart
Heeft u een bonuskaart? Want ze zijn deze week in de aanbieding. Het verbaasde mij al. Postzegels in de aanbieding? Dat lijkt me sterk. Ja, volgens mij is het echt zo meneer. Maar…, mijn vermoeden klopte. Ze willen natuurlijk graag mijn bonuskaart zien, maar extra korting zat daar niet bij.

De keuze
En dan sta je voor de keuze. We hebben zo’n 15 kerstkaarten te versturen. Eén vel van 20 is dan ruim voldoende. MAAR! PostNL wil natuurlijk dat je meer postzegels koopt. En daar hebben ze wat slims voor bedacht. Koop je twee velletjes, dan krijg je een extraatje. Ik ben dol op gratis dingen, dus toch maar even nagevraagd. Andere jaren kreeg je bijvoorbeeld een setje krijtmarkers. Daar kon je erg leuke dingen mee doen! Dit jaar bleek het een setje te zijn waarmee je van twee wijnglazen leuke lampjes kan maken. Zag er volgens het plaatje nog best leuk uit (zie de blogafbeelding). Dan toch maar twee velletjes. Komt vast wel ergens van pas.

Teleurstelling komt alleen maar doordat je eigen verwachting te hoog is…
En dan denk je: “Leuk, met ledlampjes maken ze van wijnglazen een heel leuk lichtje!” Nou, niet dus… In de enveloppe zaten twee kartonnetjes om over je wijnglas te hangen en twee waxinelichtjes. Ja… Dat valt dan toch een beetje tegen met de verwachting die je ervan hebt. Ik weet allereerst niet of mijn wijnglazen zo’n kaarsje leuk gaan vinden… Of ik er dan vervolgens nog echt wijn uit wil gaan drinken weet ik ook nog niet. Misschien had ik toch iets beter moeten kijken voordat ik dat tweede velletje postzegels had gekocht.

Nog meer beperkingen
Ach, de kapjes waren een gratis aardigheidje. Baat het niet, schaad het niet. Maar tijdens het schrijven van deze blog zet het kopen van kerstzegels mij toch aan het denken. Ik kwam oude zegels uit 2009 tegen. Die waren (niet schrikken) €0,34 per stuk. Een echt koopje, want gewone postzegels kosten toen €0,44. Je kreeg dus een korting van €0,10 per zegel, omgerekend zo’n 23%. Dat was nog eens de moeite.
Tegenwoordig kost een kerstzegel (en nu nog steeds niet schrikken) €0,73. Dat is in nog geen 10 jaar tijd een verdubbeling (oké, ik ben pas 27, maar zelfs ik voel mij nu oud). En jawel, op deze kerstzegel krijg je daarmee een korting van €0,05! Een normale postzegel kost namelijk ook gewoon €0,78. Tegenwoordig krijg je dus slechts 6,4% korting. best wel een achteruitgang al zeg ik het zelf.

Waarom nou wel of geen kerstzegels
En ik ben mij dus echt af gaan vragen: “Waarom zou je nog kerstzegels kopen?”
Natuurlijk, ze blijven lang goed, dus op zich is er niks aan de hand. Je kan ze de komende 10 jaar (als PostNL dan nog bestaat tenminste) gebruiken. Maar toch… Kerstzegels gaan per 20. Daarbij zit een beperking dat ze alleen tussen half november en begin januari verstuurd kunnen worden. Stel je stuurt dus 20 brieven per jaar, waarvan 15 kerstkaarten, ben je het volgende kwijt:

1 vel van 20 kerstzegels €14,60
5 losse postzegels (online) €3,90.
Totaal: €18,50
(Wil je postzegels nog echt kopen als stickervel gaan ze alleen per 10 en ben je meteen €7,80 kwijt, waarmee je uitkomt op een totaal van €22,40)

Koop je echter twee velletjes van 10 normale zegels die je het hele jaar door mag versturen, heb je voldoende aan alleen die twee normale vellen van €7,80 en kost het je dus maar €15,60 om dat jaar al je post te versturen. En ja, ik weet dat je per poststuk wat meer kwijt bent, maar je hoeft daarmee ook niet een postzegel ongebruikt in de la te laten liggen…

Met deze rekensom snap ik ondertussen wel dat er steeds minder post verstuurd wordt…

Het goedkope alternatief
Sinds een aantal jaar is de postmarkt opengebroken en heeft PostNL een aantal concurrenten. Sandd bijvoorbeeld. Niet de volgende dag bezorgd (maar enkel op dinsdag en vrijdag), dus wat planning is wel nodig. Maar, bij Sandd kost een vel van 20 zegels slechts €10! Dat scheelt nog eens €0,23 vergeleken met een kerstzegel van de PostNL. En ook de gewone postzegel kost bij Sandd minder. Slechts €0,60. Best wel aantrekkelijk om dan iets minder snel je post bezorgt te krijgen. Kijk dus vooral eens hier voor meer info!

Het goedkope alternatief (2)
Ben je nou niet zo enthousiast met kerstkaarten versturen, maar wil jij ook zo’n leuke set voor over de wijnglazen? Daar heb je natuurlijk helemaal geen kerstzegels voor nodig. Deze doe het zelf handleiding is voldoende. Helemaal leuk om samen met de (klein)kinderen te gaan knutselen.

6 gedachten over “Blij met een dooie mus…”

 1. Mooi voorbeeld hoe makkelijk we met zn allen eigenlijk verleid kunnen worden met ‘leuke gratis extra’s’. Wij versturen eigenlijk geen kerstkaarten, krijgen er zelf ook maar 2 ofzo. Als we iets via de post moeten versturen laten we het los frankeren. Ik schrok laatst wel van de 78 cent voor 1 brief. Herinner me echt dat een postzegel maar 44 cent kost, maar dat zal dan dus ook wel heel lang geleden zijn haha.

  Beantwoorden
  • Ja, 2009 om precies te zijn. Tegenwoordig is het €0,78 en volgend jaar wordt het alweer €0,83.
   Wat je eventueel kan doen is nu een velletje postzegels kopen. Er staat tegenwoordig geen bedrag maar een 1 op. Die zijn de komende jaren nog wel geldig en daarmee betaal je dus de komende jaren wat minder voor je post…
   Maar, met al die prijsstijgingen heb ik ook wel het idee dat ze hun eigen graf aan het graven zijn. Als het straks eenmaal te duur is voor de ouderen om een kaartje te versturen, worden dat ook gewoon mailtjes.

   Beantwoorden
 2. De postmarkt bevindt zich helaas in een neerwaartse spiraal. De prijzen moeten omhoog, omdat steeds minder mensen post versturen. Maar doordat de prijs omhoog gaat, gaan ook weer minder mensen post versturen.

  Eigenlijk was ik dit jaar ook van plan om kerstkaarten te sturen, maar ik denk dat ik het toch niet doe. Het is veel leuker om mensen het hele jaar door te spreken dan alleen met kerst 🙂

  Beantwoorden
  • Het is inderdaad een neerwaartse spiraal waar ze in zitten. Dan kan je inderdaad beter mensen met regelmaat persoonlijk spreken. Dat is veel waardevoller.

   Beantwoorden
 3. (Kerst)kaarten stuur ik alleen nog naar ooms en tantes, alle momenteel de ultieme senioren (de jongste 84 jaar). De kerstzegels die daarvoor dit jaar aan de beurt zijn, zijn uit 2009, nog van wijlen mijn vader. 34 Cent per stuk toentertijd, voldoende voor een (kerst)kaart; nu 73 cent ofwel 2 oude zegels en ik “mag” nog 5 cent bijplakken. Hoewel de spoeling qua ooms en tantes elk jaar dunner wordt, doe ik dat met liefde. Mijn generatie is de volgende die de pijp aan Maarten mag/moet geven.
  Ben het eens met Tom dat het leuker is, het jaar door familie, vrienden etc. te ontmoeten. Dat aangaande doe ik mijn best.

  Beantwoorden
  • Als de huidige oude generatie er straks niet meer is, zal inderdaad het huidige postvolume ook snel dalen. De digitale generatie neemt het over en over 30 jaar zullen we waarschijnlijk toch wel uit moeten leggen wat de post vroeger was en dat een kaart versturen ‘slechts’ €0,78 kostte. En dat terwijl dat voor onze begrippen nu al enorm duur is…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.