Beter voorkomen dan genezen

Nog drie klusdagen te gaan! Dan zou mijn nieuwe HQ klaar moeten zijn om alle meubels te kunnen ontvangen. Inderdaad… ‘zou moeten zijn’. Ik loop volgens mijn planning achter. Ik herinner mij dat ik aan het begin van de klus bang was dat ik teveel vrij had genomen en niet wist wat ik met mijn ‘vrije’ tijd aanmoest. Dat zullen jullie als ervaren klussers wel hard weglachen. Je komt altijd weer dingen tegen die ook nog even moeten gebeuren of die tegenzitten. Maarja, ik was jong en onbezonnen.

Tegenvallers

Ik vind persoonlijk de tegenvallers eigenlijk wel meevallen. De CV raakte in storing, maar dat heb ik zelf kunnen fixen. Dat kostte mij dus niet meer dan een dagdeel aan tijd. Erachter komen dat er niet twee maar drie electra-groepen aanwezig zijn kan je als meevaller beschouwen. Echter kan ik niet bij de derde stop/schakelaar, dus valt dat stiekem wel tegen. Deze moet ik in de toekomst nog een keertje toegankelijk maken door het nodige de zagen/breken. Hij zit namelijk erg goed weggewerkt achter de betimmering. Voor nu laat ik die maar gewoon even voor wat het is.
De laatste tegenvaller was er eentje die echt niet ingecalculeerd was. De douche…

Mijn huidige woning

In mijn huidige appartement weet ik dat er tegels loszitten in de badkamer. De badkamer zit er al zo’n 25 jaar in, dus dat kan dan ook gewoon gebeuren. Hij is echt aan vervanging toe.
In mijn nieuwe HQ is de badkamer vier jaar terug vervangen. Hij ziet er strak uit, dus daar wil ik voorlopig nog van kunnen genieten. Daarbij zitten er in de douchecabine wat plateau’s. Ik wilde dus graag even controleren of deze voldoende vochtbestendig waren, want ik zag het natuurlijk al gebeuren dat er vocht naar binnen kon lopen en ik dus over een jaar met loszittende tegels zou zitten.

Stelletje beunhazen

Ik weet dat de badkamer niet door een vakman is gedaan, maar door ‘handige kennissen’. Maar wat een beunhazen zijn dat. Ik ging de kitnaden controleren en helaas. dit waren alles behalve waterdicht… Dat kwam voornamelijk omdat één hele brede naad (20 milimeter) tegen het kozijn was gekit. Omdat hier het verfwerk los was gekomen, was de naad alles behalve waterproof… Ik ben dus meer dan een halve dag bezig geweest om alle slechte kit eruit te halen. Wat een rotspul is dat. Gister heb ik dan de naad weer helemaal dichtgekit. Na al twee bussen acrylaatkit weggespoten te hebben dacht ik te kunnen kitten, maar wat een ellende is siliconenkit… Na veel mopperen is het dan toch weer gelukt: de naden zitten voorlopig weer dicht.

Investeren

Naast dat die bus kit mij bijna €10 heeft gekost, kostte dit dus ook ruim een dag die ik niet had ingepland. Maar zoals de titel al zegt: voorkomen is beter dan genezen. Ik loop nu liever een flinke dag achter op schema, dan dat ik over twee jaar zeg:”had ik maar”. Ik weet ik ieder geval dat mijn douch voorlopig op de nieuwe kitranden niet meer gaat lekken! Dat voorkomt straks loszittende tegels en dus het moeten vervangen van de hele douche. En daarnaast kan ik ondertussen wel zeggen dat ik redelijk handig aan het worden ben met kit… Dat is toch ook wel iets wat ooit nog wel een keer van pas gaat komen 🙂

Hebben jullie ook van die vaardigheden die je verplicht hebt moeten leren tijdens vervelende klusjes, maar die uiteindelijk later nog vaak van pas kwamen?

1 gedachte over “Beter voorkomen dan genezen”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.