Besparen en gezondheid

Zoals ik eergisteren al schreef, ik zit in de US. En er valt mij een ding op: het formaat van de mensen. Maar hoe komt dat nou? Want het lijkt niet direct een kwestie van geld te zijn…

Typisch

Het is het typische plaatje van Amerika: dikke mensen en fastfood. Natuurlijk wist ook ik dat. Maar dat het zo erg is. Mensen die jou tijdens het lopen al bijna niet bij kunnen houden. Waar het zweet al over het voorhoofd loopt, nog voordat er enige inspanning plaatsvind. Bij diezelfde persoon ligt ondertussen tijdens een hapje buiten de deur een dubbele burger en patat met kaas erover op het dienblad. Ik snap steeds beter hoe hij zo in vorm kwam.

Besparen

En waar het dan vooral vandaan komt? Besparen. Besparen met als gevolg dat vele Amerikanen gevaarlijke grootte hebben gekregen. En het is niet een besparing op geld. Nee, een besparing op inspanning en tijd. Het valt mij hier op dat je al heel snel uit eten gaat. Even snel een hapje doen. Of wat afhalen. Het is niet zozeer dat het om het geld gaat, maar vooral om het gemak.

Ze hebben het nog niet door

Wat ik laatst hoorde in een podcast: de besparing die je denkt te hebben, slaat nergens op. Het uit eten gaan of afhalen bespaart tijd. Niet dus! Je besteedt de tijd anders. Men heeft geen zin om in de keuken te staan. Ook al is het nog geen half uur van je tijd om te koken, het is makkelijker om wat af te halen. Wat ze dan vaak niet beseffen, is dat je al snel 10 minuten onderweg bent om wat te halen en dan weer 10 minuten terug moet. Effectief bespaar je dus bijna geen tijd. Zelfs al laat je het bezorgen, duurt het al snel een twintig minuten voor je eten er is. En wat doe je dan die twintig minuten? Je maakt mij niet wijs dat je dan super productief bent.

Hoe kan je beter besparen op tijd

Diezelfde podcast had wel een betere bespaartip. Want of je nu kookt of uit eten gaat, het kost ongeveer even veel tijd voordat je eten hebt. Kook je echter voor twee keer, hoef je het eten alleen maar even op te warmen. Dat is de echte tijdbesparing. Even snel je eigen eten opwarmen. Kant- en klaarmaaltijden, maar dan een stuk gezonder en goedkoper. Er zit tenslotte geen calorierijke dressing over het eten of teveel zout erdoor. Daarnaast heb jij het bereid, dus hoeft niemand anders eraan te verdienen.

Bewust worden

De wetgeving in Amerika wil alle inwoners bewuster maken. Hoeveel calorieën eet je nou daadwerkelijk. Ik als Nederlander twijfel bij het zien van de kaart. Het is namelijk verplicht om het aantal calorieën te vermelden. En dat zijn er veel! Amerikanen daarentegen kunnen het prima negeren. Het maakt ze eigenlijk gewoon niet uit. Dat is dus nog wel iets wat men zich moet gaan beseffen. Net dat stukje bewustwording om  te gaan besparen op je gezondheid. Gezond eten, niet teveel eten en vooral veel bewuster ermee omgaan. Want dat is wat er nu vooral misgaat. Men is zich er niet bewust van hoe erg het eigenlijk is.

En wat moet ik hier nou mee?

“Ik leef in Nederland en zie het nut niet in van deze blog.” Wellicht is dat nu je gedachte. Goed bezig! Want als je dat nu denkt, dan is dit geen eye opener voor jou en verwacht ik ook niet dat het voor jou een probleem is. Is dit nu wel een eye opener? Afgezien van het geld, maar vooral dat het je geen tijd bespaard als je wat haalt of uit eten gaat? Dan is het goed om vooral jouw levensstijl nog eens te bekijken. Wil je echt tijd besparen? Dan kan je beter voor meerdere keren tegelijk koken. Kijk vooral ook eens naar je gezondheid. Want afhaalmaaltijden / bezorgmaaltijden zijn lang niet zo gezond als dat ze lijken. Dan kan je toch echt beter zelf wat maken en de dag erna nog een keer opwarmen. Uiteindelijk kost het je ongeveer net zoveel tijd, maar bespaar je geld en eet je gezonder. Een gezondere levensstijl waar je later heel blij mee zal zijn!

Heb jij nog een andere besparing om gezond te kunnen eten zonder dat het veel tijd kost om te bereiden?

8 gedachten over “Besparen en gezondheid”

 1. Grappig. Ik vind juist bestellen een heel gedoe want m’n man vind ander eten lekker dan ik 😉 thuis geen enkel probleem maar bij bestellen lastig haha. En ook ivm de kosten kook ik gewoon 7 dagen per week. Heus ook wel eens makkelijk of ongezond. Maar we gaan weinig uit eten en bestellen weinig thuis is idd vaak nog sneller en zeker veel goedkoper!

  Beantwoorden
  • Koken is inderdaad het fijnst om te doen. Niet dat ik dit altijd doe, maar ik probeer wel zo vaak mogelijk iets vers bereid op tafel te zetten. Goedkoper, minimaal net zo lekker en vaak gezonder ook!

   Beantwoorden
 2. Wij koken regelmatig grote porties! Eigenlijk kan dat met de meeste gerechten wel, pasta, wok, rijst, noem maar op. De vriezer ligt dus vaak vol met 1-persoonsgerechten die we zelf vers hebben gemaakt. Op deze manier besparen we geld en tijd, want zo’n 2-3 dagen per week eten we “uit de vriezer”.

  Beantwoorden
  • Heel herkenbaar. Eigenlijk ben je dus meer tijd kwijt aan eten laten bezorgen dan het zelf te maken. Gek eigenlijk dat mensen het dan toch nog steeds doen…

   Beantwoorden
 3. Wij zijn vorige maand in NYC geweest en daar viel het toch wel mee qua formaat mensen 😉

  Toevallig zijn wij deze week begonnen met het koken van grotere porties zodat we twee dagen achter elkaar hetzelfde kunnen eten. Scheelt naast geld ook vooral een hoop tijd!

  Beantwoorden
  • Het is ook zeker niet zo dat elke Amerikaan gigantische formaten heeft, maar vergeleken met Europa zijn het er toch wel heel veel meer. En ze vallen ook gewoon enorm op.
   Slim om het inderdaad op de tweede dag nog een keer te eten. Wordt je het dan eigenlijk niet zat om altijd 2x hetzelfde te eten? Hoe zorg je voor voldoende afwisseling?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.