Mag ik meeprofiteren?

Zoals dinsdag al aangekondigd in mijn maandoverzicht, vandaag de tweede frustratieblog over een overheidsinstantie. Donderdag had ik het al over fouten in de gemeentelijke belastingen, vandaag een heel ander onderwerp. Voor beide zaken heb ik al een klacht / suggestie gedaan, maar toch wil ik graag nog even mijn frustraties met jullie delen. De blog van vandaag gaat over een geldbesparing bij de desbetreffende instantie.

Nieuwe woning
Ik heb in februari mijn appartement gekocht. Iedereen weet dit en zo ook de instantie die binnen mijn gemeente over de WOZ waarde gaat. Ik heb daar eerder al een blog over geschreven dat ik het niet eens was met de nieuwe WOZ waarde. Om deze waarde goed te kunnen bepalen, hebben zij taxateurs in dienst die de woningen taxeren. Tot zover geen nieuws. Wat voor mij wel nieuw was, was de brief die ik van hen kreeg.

Marktanalyse
Het schijnt dus gebruikelijk te zijn dat, wanneer je een woning koopt, je een brief ontvang over een marktanalyse. Daarin worden een aantal gegevens gevraagd. In de begeleidende brief het verzoek of ik dit formulier alsjeblief in zou willen vullen en retourneren. Eventueel met de gevraagde bijlagen. Belangrijk is om deze niet aan elkaar te hechten, want er is een automatisch scansysteem dat daar niet mee overweg kan. Door het opsturen van deze papieren is het vaak niet nodig om een taxateur langs te sturen. Hé! Er wordt kostenefficiënt gewerkt 🙂 Wat fijn om te zien!
Natuurlijk wil ik als brave burger best een blaadje invullen om ze te helpen.

Het formulier
Het formulier is vrij simpel. Wanneer is de koopakte ondertekent, hoe lang heeft het te koop gestaan en tegen welke vraagprijs, zijn er nog bijzondere omstandigheden en ga zo verder. Niet heel moeilijk. Vervolgens wordt er gevraagd of er een taxatie en/of bouwrapport is gemaakt. Zo ja, of ik een kopie daarvan bij wil voegen…
Dat sloeg bij mij een beetje in het verkeerde keelgat. Dat klinkt misschien heel stom. Ik hoef alleen maar een printje uit te draaien en op te sturen. Scheelt de overheid een boel geld. Maar waarom moet ik dan wel die kosten maken?

Kosten?
Zo’n formuliertje invullen is een kwartiertje en het printje maken is verwaarloosbaar. Maar door het in te vullen bewijs ik de organisatie die hiermee is belast wel een flinke dienst en maak ik het ze heel makkelijk. Zeker aangezien er een officieel en goedgekeurd taxatierapport ligt. En daarover heb ik gemaild. Ik stuur ze een kant-en-klaar taxatierapport op dat mij €300 heeft gekost en waar ik hen een hoop geld, tijd en moeite mee bespaar. Waarom mag ik dan niet meedelen in dat profijt?

Suggestie
Ik heb er een suggestie over gedaan. Natuurlijk wil ik dat formulier invullen, dingen printen en er moeite voor doen. Maar laat mij dan ook meeprofiteren van het voordeel dat jullie hebben… Stel nou dat jullie mij er €50 voor zouden geven? Dat maakt het heel erg aantrekkelijk voor mij om het te maken en op te sturen, dekt een deel van mijn kosten en voor hen is het een flinke besparing.

Brutaal
Natuurlijk is het heel brutaal om dit te vragen. Ik verwacht ook zeker niet dat ik die €50 overgemaakt krijg. Maar wellicht heb ik ze wel eens aan het denken gezet. Ik heb sowieso die kosten moeten maken voor mijn hypotheek, dus ik wordt er niet minder van. Maar ik help hen wel. En juist omdat dat taxatierapport mij €300 heeft gekost, is het best aantrekkelijk om hier een kleine compensatie tegenover te stellen, zodat dubbel werk niet nodig is. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de reactie op deze brutale vraag.

6 gedachten over “Mag ik meeprofiteren?”

  1. Haha. In 1990 vocht ik de WOZ waarde van mijn vorige appartement aan bij de gemeente en ik ging door naar de rechtbank.
    Hiervoor had ik een taxatierapport laten maken. Ik zal nooit vergeten hoe de gemeente Rotterdam, de volledige tekst kopieerde en er alleen een ander hoofd van een ander taxatiebjreau er boven en er onder zette.

    Toch gewonnen, door ook meer vraagprijzen voor vergelijkbare appartementen er aan toe te voegen. Wat was die vrouw van de gemeente Rotterdam boos. Ze had toch verloren!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.