Laten we stoppen met boetes uitdelen

Nee, geen pleidooi om de politie te overtuigen dat boetes niet de oplossing zijn. Vandaag de gedachtegang van een bedrijf. Ik las een nieuwsartikel en verbaasde mij. Één van de inkomstenbronnen van de hand doen. Waarom? Het is maatschappelijk veel verantwoordlijker en samen met mij zullen er velen zijn die het een goede beslissing vind. Wellicht dat alleen de probleemgevallen dit GEEN goede oplossing vinden. Maar juist om hen gaat het. Het gaat juist om het beschermen van die probleemgevallen.

Let op: Geld lenen kost geld

Waar hoor of zie je die slogan tegenwoordig nou niet. Ikzelf ben er redelijk immuun voor geworden. “Ja Ja, ga nou maar door…” Het is irritant geworden in plaats van een goede waarschuwing. Want, het is heel belangrijk om te waarschuwen. Let erop, als je geld leent, kost dat geld. Heel veel mensen snappen het ook wel. Natuurlijk kost het geld als je geld leent. Alleen zien ze nog niet overal in dat de kosten dan eigenlijk een vergoeding zijn voor het geleende geld.

Nog erger: geleend geld

Iets waar ik bijna allergisch voor ben. Geld lenen. De enige lening die ik heb lopen is mijn hypotheek. Verder probeer ik volledig uit de schulden te blijven. Een lening is tenslotte geld alvast gebruiken wat je in de toekomst pas gaat verdienen. Naast dus dat het geld kost om te lenen, moet je dit in de toekomst nog zien te verdienen. Een negatieve spiraal waar moeilijk uit te komen is. Want als je nu niet rond kan komen, dan kan je dat volgende maand waarschijnlijk ook niet. Maar als je nu ter aanvulling geld leent, moet je daar vanaf volgende maand op terugbetalen. Je had al een tekort en nu komen er nog eens extra kosten bij. Zien jullie ook het probleem ontstaan?

Creditcardcultuur

Daar gaan we wel steeds meer in leven. Ik heb het geld nog niet op m’n rekening, maar gelukkig heb ik m’n creditcard. Daarmee kan je de aanschaf wel altijd doen. Want, je hebt tenslotte een extra krediet!
Wat je dan ook moet realiseren, is dat dit krediet ook gewoon een lening is. Je geeft het geld alvast uit. Het vervelende bij een creditcard, is dat ze je alle ruimte geven. Alle ruimte van de wereld om geld uit te geven. Behalve…

Wij krijgen nog geld van u

Behalve op het moment dat je niet betaald. Er zijn twee soorten creditcards. De doorlopende, waar je tenminste een paar procent van het uitstaande bedrag moet betalen. En je hebt de niet doorlopende. Daar betaal je elke maand het volledig uitstaande bedrag terug. Maar beide type kaarten kennen hetzelfde principe. Betaal je de schuld niet terug, dan volgen er sancties. Dat is in de vorm van een torenhoge rente (vaak zo’n 14% op jaarbasis of meer) en een boete.

Daar stoppen we mee

ICS, één van de Nederlandse creditcard verstrekkers, stopt daar nu mee. Ze brengen straks geen boete meer in rekening met torenhoge rentes. Ze pakken het grondiger aan. Jouw creditcard wordt direct geblokkeerd. Je kan hem pas weer gebruiken op het moment dat de schuld is afbetaald. Een mooi iets. Want ik geloof dat er toch vele mensen zijn die wel eens te laat betalen. Ze zitten die maand net iets krapper en hebben de maand erop een probleem met het terugbetalen van de creditcard.

Nu kan jouw bedrijfsvoering heel simpel zijn: “wij doen alles om het geld terug te krijgen en rekenen een boete als als mensen niet op tijd betalen”. Maar je kan het ook op een andere manier doen. Zoals ICS. Simpelweg ervoor zorgen dat de schulden niet groter worden dan ze al zijn. Mensen kunnen geen geld meer gebruiken van de creditcard, dus zien waarschijnlijk ook veel sneller in dat er iets veranderd moet worden. In plaats van steeds hogere schulden krijgen, moeten ze aanpakken.

Maatschappelijk verantwoord

Iedereen die normaal aan het einde van de maand de kosten van de creditcard betaald, merkt er niets van. Deze verandering is vooral voor de probleemgevallen. Maar als er een probleem is, laat het bedrijf dat probleem in ieder geval niet groter worden. Iets waar de maatschappij baat bij heeft. Want hoe groter een probleem, hoe moeilijker het op te lossen. En vele bedrijven doen dan niet zo moeilijk: “we hebben een contract en daar heeft met zich maar aan te houden”. Maar zo werkt het niet altijd. Mensen hebben wel eens hulp nodig. Hulp bij alles op orde krijgen, maar ook hulp bij het niet verder laten groeien van de problemen. En op die manier vind ik dat ICS goed bezig is!

1 gedachte over “Laten we stoppen met boetes uitdelen”

  1. Dit vind ik ook een mooie manier om hier mee om te gaan! De problemen niet op laten stapelen door het te lang door te laten lopen en het schuldbedrag inderdaad nog flink op te hogen met rente en kosten. Hopelijk gaat ook blijken dat dit een goede oplossing is voor de gevallen die hier mee te maken krijgen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.