Hoeveel heb je er voor over?

Het strand! Even uitwaaien aan het einde van zo’n warme dag als gister. Heerlijk! Even met je blote voeten door dat lekkere zachte zand wandelen. We liepen vervolgens over de boulevard langs de wc’s en onze logee vroeg verbaasd: “Moet je betalen om naar de wc te kunnen?”

Gemak of gratis

Daar komt het dan natuurlijk op neer. De boulevard is natuurlijk altijd een toeristische trekpleister. Daar ga je never nooit gratis kunnen plassen! Maar wat doe je dan? Moet je heel nodig, of kan je het nog ophouden en zoek je nog even verder?
Op de terugweg naar de auto kwamen we nog een wc tegen. Een kwartiertje verder dan de vorige. En natuurlijk mocht je daar gratis plassen!

Je betaald ervoor

Zo simpel is het. Je betaald voor je gemak. Wil je dichtbij kunnen parkeren? Dan betaal je de hoofdprijs! Wil je nu kunnen plassen? Wil je jouw pakje op een bepaald moment bezorgd krijgen. Allemaal zaken waar je de portemonnee trekt voor wat extra gemak. En stiekem doen we het allemaal. Want daar is de dichtstbijzijnde wc, dus daar kan ik plassen.

Je kan er dus ook op besparen!

Is het je wel eens opgevallen, dat bij gratis festivals in de stad er 1 punt is waar je makkelijk kan plassen, maar er in verschillende straten omheen ook gewoon plaskruizen zijn (vooral voor de mannen onder ons). En dat is dan vaak nog niet eens veel verder, maar wel in een wat stiller straatje.
Wil je jouw pakketje niet zomaar ergens op de dag bezorgt krijgen? Natuurlijk kan je er voor kiezen om ervoor te betalen om hem op een bepaald moment te ontvangen. Maar je kan hem ook bij de lokale supermarkt laten brengen, waar je toch dagelijks langskomt op de weg naar huis.

En de mooiste vind ik nog parkeren. Ik heb een hekel aan betaald parkeren. Ik vind het de grootste melkkoe ooit waar lokale overheden veel te veel misbruik van maken. Ik maak dan graag gebruik van prettig parkeren. Een website waar je jouw bestemming aangeeft, waarna de site precies aangeeft wanneer je er moet betalen en wat de dichtstbijzijnde parkeerplaats is waar je WEL gratis de auto neer mag zetten.
Ik heb hier al eens eerder een blog over geschreven. Die kan je hier teruglezen.

Even verder kijken

Met de zomer in volle gang is het dus belangrijk om bewust om te gaan met jouw geld. Natuurlijk is het lekker makkelijk om ergens dichtbij te kunnen parkeren! Maar we kunnen ons geld maar 1x uitgeven. En die ene keer geef ik liever uit aan een ijsje of iets wat ik graag wil hebben. Het doel van al die bedrijven is dan ook om de eerste optie te zijn, zodat je niet verder kijkt. Terwijl je met een klein beetje verder kijken al zoveel kan besparen, dat je al veel meer kan doen met hetzelfde budget.

Wat is voor jouw een gratis alternatief waarmee je al veel geld hebt bespaard?

3 gedachten over “Hoeveel heb je er voor over?”

 1. De bibliotheek! Die is op zich niet helemaal gratis, maar als je eenmaal een abonnement hebt dan bespaar je bakken met geld op boeken. Ik tenminste wel. Echt heerlijk.

  Ik baal altijd van betalen voor de wc bij de hema omdat ik daar ook koffie drink. Dan vind ik betalen eigenlijk niet helemaal terecht.

  Beantwoorden
 2. Parkeren let ik inderdaad wel regelmatig op, zo verbaasde het me dit jaar al een aantal keer dat er best gratis parkeerplekjes in Utrecht te vinden zijn!

  Toilet; ja, als ik moet, dan moet ik. Dan ben ik blij dat er eentje is, of ik daar nu voor moet betalen of niet. Wat ik persoonlijk dan bijvoorbeeld wel weer zonde vind, is plastic tasjes kopen. Die neem ik gewoon altijd mee. En vergeet ik ze, dan stop ik elke zak, hand en holte tussen schouder en oor vol om de boel alsnog mee te krijgen 😉

  Beantwoorden
 3. Ik vind betalen voor parkeren helemaal niet zo slecht. Grond is duur in de stad, als er een huis of een winkel op gebouwd wordt levert het meer op. Ik vind het prima om te betalen om dichtbij te kunnen parkeren, op een plek die netjes is en verlicht en veilig. Ik wil op mijn hoge hakken geen kilometers lopen als ik een feestje in de stad heb (en ja ik wil af en toe hoge hakken aan naar een feestje).
  Zonder parkeerplaatsen zijn er minder bezoekers in de stad en zou er dus minder winkelaanbod zijn , minder horeca, etc etc. Ik vind betaald parkeren zeker niet onterecht.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.