Hoe houd je pinkosten in het buitenland laag?

Vanaf vandaag is het zover! De eerste schoolkinderen zijn vrij (regio zuid). En dat betekend: Vakantie! Waar gaat de reis dit jaar naartoe? Zuid-Frankrijk? Spanje? Of is het dit jaar een staycation en blijf je lekker thuis?
Voor iedereen die naar het buitenland gaat dit jaar is het weer opletten geblazen. Je betaalt namelijk redelijk wat wisselkoersen en transactiekosten. Gelukkig kan je die zelf ook bewust laag houden:

3 delen

De extra (pin)kosten zijn onder te verdelen in 3 delen:

  1. Koersopslag
  2. Dynamic Currence Conversion
  3. Provisiekosten

Koersopslag

Dit is iets waar je niet onderuit komt als je naar een land buiten de eurozone gaat. Bij zowel pinnen als geld opnemen zit er altijd een koersopslag van jouw eigen bank op. Dit komt omdat het systeem nog erg traag is. Jij hebt direct betaald of het cash in handen, maar vervolgens duurt het nog 24 tot 48 uur voordat de bank ook daadwerkelijk het geld van jouw rekening heeft afgeschreven. In die tijd kan de koers van de beide valuta’s veranderen. Het is dus een soort veiligheid van de banken. Bij sommigen betaal je een percentage (vaak rond de 1,1%), bij anderen een vast bedrag (zo’n €0,15). Geld cash opnemen is vaak een kostenpost die vaak een paar euro kost.

Dynamic Currence Conversion

Wellicht is het al eens opgevallen dat je bij het pinnen kan kiezen. Wil je in de lokale valuta of in euro’s betalen. Wat handig is het dan om in euro’s te betalen! Weet je meteen hoeveel je kwijt bent.
Maar, doe dit niet!! Je raakt weliswaar de koersopslag van de eigen bank kwijt, maar de percentage’s liggen vele malen hoger. 10% tot 12% is echt geen uitzondering. En dat tegen de 1,1% koersopslag van de bank. Kies dus altijd om in de lokale valuta te betalen!

Provisiekosten

In Nederland zijn we het niet gewend, maar in Duitsland is het heel normaal. Daar betaal je geld om cash geld op te nemen als dit niet bij je eigen bank is. En dat is in heel veel eurolanden zo. Kijk dus altijd even of je geld moet betalen om cash op te nemen. Hier kunnen Nederlandse banken niets aan doen en er wordt gewoon €5 extra van je rekening afgeschreven. Dat terwijl je waarschijnlijk bij de volgende flappentap gratis het cash op mag nemen.

Creditcard gebruik

Het gebruik van je creditcard is trouwens altijd wat duurder dan je pinpas. Soms kan je niet anders, maar mocht je je pinpas kunnen gebruiken zou ik dat doen. Het opnemen van cashgeld kost met je creditcard altijd geld. Of het nou in een euroland is of niet. Ook zijn de eerder genoemde provisiekosten hoger dan met je pinpas.

Kortom

Je zal altijd geld kwijt zijn aan betalingen buiten de eurolanden. Dit kan je wel minimaliseren door in de lokale valuta te betalen met je pinpas. Neem alleen cash geld op als het echt nodig is in dat land. Bedenk daarbij dat je voor elke opname een vast bedrag betaald. Probeer dus direct voor de komende dagen het contante geld op te nemen. En wanneer het niet perse nodig is, is het vaak goedkoper om met je pinpas te betalen en je creditcard alleen te gebruiken als het niet anders kan.

Meer weten? Lees hier het artikel van de consumentenbond over dit onderwerp

2 gedachten over “Hoe houd je pinkosten in het buitenland laag?”

  1. Ik kom regelmatig in Spanje en was onaangenaam verrast toen ik bij het pinnen uit een automaat opeens € 1,80 moest bijbetalen. Mijn man en ik komen al jaren in Spanje en hoefden nooit iets extra te betalen. Bij thuiskomst heb ik mijn eigen bank, de ING, hierover gebeld maar zij kunnen hier niets aan doen. Ik neem nu een redelijk bedrag cash mee als wij weer naar Spanje gaan en betaal verder zoveel mogelijk per pinpas. Niet dat ik die € 1,80 niet kan betalen maar ik gun het de banken niet dat zij zo makkelijk aan mij verdienen.

    Beantwoorden
  2. Buiten de eurozone zijn er voor mij maar 2 middelen om mee te betalen. Grotere uitgaven met de credit card (zoals hotel). Kleinere uitgaven altijd cash. Ik neem altijd euro biljetten mee ( van 10 euro tot 50 euro). Conversion rates (muv vliegvelden soms) zijn over het algemeen heel netjes, vooral in Oost europese landen. Pinnen in het buitenland? Ik doe het al jaren niet meer.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.