Een gezamelijke rekening openen

We gaan officieel samenwonen! Hoera! Naast dat het heel leuk is om zoveel samen te zijn, komt er ook het nodige bij kijken. Soms stom dat zulke dingen dan zo zakelijk afgehandeld moeten worden, maar het voorkomt ook een hoop ruzie. Waar het vroeger bijvoorbeeld nog heel normaal/standaard was om te trouwen in gemeenschap van goederen, is dat tegenwoordig niet meer zo. Sinds 1 januari 2018 (jawel, vers van de pers), trouw je standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Daarover lees je hier meer. Vandaag de eerste stap naar het samenwonen: de gezamenlijke rekening.

Waarom zou je een gezamenlijke rekening willen?
Het klinkt misschien wat overbodig. Waarom wil je nog een gezamenlijke rekening. Jij betaald af en toe hier de boodschappen, ik het etentje daar en ergens worden de rekeningen ook wel betaald. Voor je het weet is het een warboel van rekeningen, kosten en weet je niet meer wat er nou in en uitgaat. En vooral: waaraan alles opgaat. Daarom is zo’n gezamenlijke rekening zo makkelijk. De vaste lasten worden standaard van die rekening afgeschreven, waardoor er een duidelijk overzicht blijft.

Hoe te regelen
Heel simpel! Ga naar je bank of bezoek hun website en geef aan dat je een gezamenlijke rekening wilt openen. Zo gepiept. Wat vooral belangrijk is, is wat voor pakket je nou af wilt sluiten. Wil je een pakket met alle opties, zoals pinpassen, creditcard, roodstand, spaarrekeningen, afschriften en noem maar op, of is een rekening met 2 pinpassen en internetbankieren genoeg? Ik denk dat de laatste optie prima is. Het is tenslotte niet de enige rekening die je hebt. Daarnaast heb ik ook nog eens bij mijn eigen privé pakket een creditcard, dus waarom zou ik er nog een willen?

De goedkoopste optie
Dan is het dus heel simpel: zoeken naar de goedkoopste / fijnste optie. Daarbij kan dus de voorkeur liggen bij een iets duurdere bank, omdat je daar al meer rekeningen hebt. In het onderstaande overzicht heb ik gekeken naar de vier grootste banken van Nederland en ben steeds voor het goedkoopste pakket gegaan. Voorwaarde is dat ik twee pinpassen heb en internetbankieren.

Rabobank
De Rabobank biedt het Rabodirect pakket aan voor €1,30 per maand. Daar zit één pinpas bij. Omdat wij gaan voor een pakket met twee pinpassen, komt hier €1,40 per maand bij. Totaal dus €2,70 per maand of €32,40 op jaarbasis.

ING
Bij de ING ga je al snel voor het basispakket, ook wel het Oranjepakket genoemd. Deze kost €1,55 per maand en de extra pas €1 per maand. Totaal ben je hier dus €2,55 per maand of €30,60 per jaar kwijt voor de gezamenlijke rekening.

SNS
SNS bank heeft een iets andere aanpak. Daar open je een gezamenlijke rekening en krijg je direct twee passen. Daarmee is de rekening iets duurder, maar heb je geen extra kosten voor een tweede pas. Deze rekening kost €2,50 per maand of €30 op jaarbasis.

ABN
Als laatste ABN Amro. Voor het pakket BetaalGemak standaard betaal je €1,40 per maand, waar €1,58 bovenop komt voor een extra betaalpas. Dat maakt €35,76.

ING of ABN
Voor ons persoonlijk was de keuze tussen ING of ABN. Mijn vriendin heeft ING, ik ABN. Dat klinkt raar, omdat de ABN de duurste optie is. Maar, omdat ik al meerdere producten bij ABN heb, krijg ik 20% korting. Er zou dus €7,15 afgaan, wat het totaal op ‘slechts’ €28,60 brengt.
Uiteindelijk gaan we een rekening openen bij de ING. De voorkeur van mijn vriendin was de doorslag.

De keuze
Uiteindelijk ligt de keuze bij jullie om te kiezen voor welke rekening je gaat. Zo zijn er ook banken die beter zijn voor mens en milieu. Uiteindelijk verschillen de kosten niet enorm, dus zou ik vooral kiezen voor de bank waarbij jullie je prettig voelen. Wat denk ik het belangrijks is, is dat je gaat voor een pakket met de onderdelen die je nodig hebt. Een tweede of derde creditcard is echt niet nodig en ook rood kunnen staan op een dergelijke rekening is echt niet nodig. Je hebt tenslotte vaak nog een eigen rekening en dan moeten jullie gewoon wat voorschieten en maandelijks meer overmaken naar die rekening. Maak het jezelf niet te moeilijk, ga voor een bank/product dat bij jullie past en maak het vooral niet overbodig duur 🙂

7 gedachten over “Een gezamelijke rekening openen”

 1. Triodos mist in je rijtje.

  Het beste alternatief als je bereid bent om iets meer kosten te maken, maar vervolgens wel bankzaken doet bij een bank die zich ver houdt van mlieuvervuiling, kinderarbeid, moderne slavernij, wapenhandel etcetera.

  En in tegenstelling tot de grootbanken die jij noemt in je stukje, heeft deze bank voor zover ik weet ook veel minder of niet bijgedragen aan het ontstaan van de laatste crisis. In zekere zin heeft die crisis ons veel meer gekost…

  Beantwoorden
  • Ik ben inderdaad bewust niet voor alle banken in het overzicht gegaan. In Nederland heb je keuze uit tientallen banken met elk hun eigen kernwaarden.
   Triodos of ASN bank zijn hier unieke voorbeelden bij.
   Om het overzicht compleet te maken:
   Triodos kost €28,20 per persoon per jaar (€56,40 totaal dus) en ASN bank kost €1,50 per persoon per maand (€36 per jaar totaal)

   Beantwoorden
 2. Gefeliciteerd dat jullie gaan samen wonen! wat fijn!

  Grappig trouwens dat je alelen maar noemt dat je een extra rekening kan nemen.. wij hebben mijn rekening omgezet naar gezamenlijk toen we gingen samen wonen. nog een rekening vonden we niet nodig. al het salaris komt er op, vaste lasten etc gaan eraf, boodschappen enz. enorm veel overzicht omdat het maar 1 rekening is (ben een excel freak, alles staat erin) spaarrekeningen eraan gekoppeld etc. heerlijkl

  maar snap wel dat je een eigen rekening houddt. was pas 23 toen we samen gingen wonen. woonde daarvoor nog niet op mezelf zelfs.. maar bij vrienden dus echt eigen uitgaven had ik niet eens :p

  Beantwoorden
  • Dat heeft inderdaad met de situatie te maken. Ik heb een eigen appartement en werk al een aantal jaar. Mijn vriendin trekt bij mij in vanuit haar studentenkamer en is pas net klaar met de studie. Dat zijn op dit moment nog vrij grote verschillen. Wie weet dat dat in de toekomst echt helemaal samen zal smelten 🙂

   Beantwoorden
   • 3 rekeningen is ook prima toch. als er maar dat overzicht is van wat er binnen komt en uit gaat. dan is t prima (vind ik dan. genoeg mensen die t zonder overzicht redden haha )

 3. ik ben wel benieuwd hoe jullie de verdeling gaan doen. Ieder evenveel op de gezamenlijke rekening storten, of naar inkomen, ik neem aan dat als je vriendin net klaar met haar studie zij minder verdient. Gaan jullie gezamenlijk sparen of ieder voor zich? Misschien nog eens iets over schrijven?
  \

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.