7 zaken waarop je vooral niet moet besparen

Ik als 28 jarige denk wel eens bij sommige tips “Ja DUH”. Ik ben niet achterlijk. Vooral van oudere mensen die met levenslessen komen die ik al lang ken. Maar ondertussen zitten er tussen al die levenslessen ook kleine tips en tricks waar je echt wat aan hebt. Kleine zaken waarvan ik nu zeg: “meer dan logisch om het zo te doen”, maar waarvan ik niet weet of ik het op het moment van beslissen ook wel daadwerkelijk zou doen. Daarom vandaag een lijst met tips met zaken waar je juist niet op moet besparen!
Dit onderwerp kwam bij mij naar boven bij het luisteren van een interview. De geïnterviewde had zo’n 90 huizen in bezit en was zijn bezit aan het reorganiseren. Er moest dan ook een huis verkocht worden. En daar is hij behoorlijk nat gegaan. Letterlijk. Bij de inspectie van het huis door de kopende partij bleek er een vochtplek te zitten op een plek waar die niet hoorde. Shit… Men is gaan breken en kwam bij de badkamer uit. Alle leidingen waren aangetast door het vocht en ook alle loze ruimtes waren rot en vol schimmel. De oorzaak: slechte besparingen. Tussen de verschillende leidingen was een plastic verloopstukje gebruikt door de vorige eigenaren. Plastic in plaats van metaal. Waar het plastic stukje zo’n €0,50 heeft gekost, zou het metalen stukje €1,50 hebben gekost. Wel 3x zoveel! Toch weer een euro bespaard heeft met toen gedacht. Niet wetende dat er door die bezuiniging jaren later duizenden euro’s zijn gespendeerd om de schade te herstellen. Kortom: een hele slechte besparing.

7 zaken waar je niet op moet besparen

En juist om die reden vandaag een lijst met dingen waar je niet op moet besparen. Waarschijnlijk is hij nog lang niet compleet, dus vul hem vooral aan in de reacties!

 1. Bouwmateriaal
  Zoals in het voorbeeld hierboven maar blijkt: op bouwmateriaal kan je beter niet besparen. Natuurlijk heb jij in het achterhoofd dat je niet langer dan 5 jaar blijft wonen waar je nu woont. Waarom zou je dan iets kopen met een levensduur van 20 jaar in plaats van 10 jaar. Maar stel dat je jouw eigendom aanhoudt en gaat verhuren. Dan zit je over 15 jaar met een enorme schadepost. En dat terwijl je misschien een paar euro hebt bespaard. Kortom: niet doen dus!
 2. Jouw matras
  Pas vertelde iemand mij: “Ik snap niet waarom je op een matras zou besparen. Ik hoor zo vaak mensen die dan een wat goedkoper matras hebben gekocht, maar na enkele jaren toch niet zo lekker meer slapen.” En dat klopt! Je hebt matrassen van €200, €1000 en van €2000 euro (en waarschijnlijk nog wel meer ook). Vaak wordt dit toch wel een flinke aanschaf gevonden en daar kan je op besparen. Maar doe dat vooral niet teveel! Je brengt gemiddeld 1/3 van je tijd door op dat matras. Toch wel belangrijk dat je tijdens je slaap goede ondersteuning hebt, waardoor je  een betere nachtrust krijgt.
 3. Gereedschap
  Denk erom: ik zeg nu niet direct dat je maar naar de winkel moet gaan en spenden maar! Maar bedenk je bij gereedschap dat je het waarschijnlijk vaker gaat gebruiken. Bijvoorbeeld een schroevendraaier, hamer of zaag. Alle drie heb je ze waarschijnlijk bij de euroshop te koop, maar alle drie zijn ze wel binnen afzienbare tijd kapot of versleten. Bij de bouwmarkt zijn ze wat duurder, maar vervolgens kan je jaren vertrouwen op goed spul.
 4. Gezond eten
  Eten is super belangrijk, maar ook steeds prijziger. En waar verschillende fabrikanten van producten het zo goedkoop mogelijk proberen te leveren, gaan verse producten toch voor een steeds hogere prijs langs de kassa. Echter is het nog steeds belangrijk om voor de gezonde alternatieven te gaan.Ga dus niet teveel voor de ‘makkelijke’ kant en klaar maaltijden, maar spendeer vooral wat tijd en geld in verse producten!
 5. Advies
  “Ik heb nog wel een kennis die het al eens gedaan heeft…”. Tja, het bespaart je zeker wat geld om zaken via via te doen. Maar word je daar nou zo gelukkig van? Sommige mensen moet je gewoon betalen voor hun advies. Omdat ze het dubbel en dwars waard zijn! Vaak weet een boekhouder bijvoorbeeld net wat belastingtrucjes, waardoor je met boekhouder goedkoper uit bent dan zonder. Of een aan/verkoop makelaar die net de optimale prijs weet te regelen voor jouw paleisje. Zulke adviezen kosten nou eenmaal geld. Maar ondertussen leveren ze vaak weer op dan ze hebben gekost. Heb je zelf bepaalde kennis niet? Regel dan een adviseur. Niet op besparen dus!
 6. Familie en vrienden
  Ik hoor je alweer denken: “stop maar weer met al die cliche’s”. Maar toch even belangrijk om te noemen. Familie en vrienden zijn enorm belangrijk! Bespaar er dus niet op. En lukt het financieel niet helemaal, dan is wat geld besparen niet erg. Maar investeer dan wel de tijd erin. Aandacht voor elkaar en tijd aan elkaar besteden is ZO belangrijk!
 7. Jezelf!
  Leven kost ook gewoon geld. Natuurlijk kan je op een hoop zaken besparen, maar soms werkt dat averechts. Vrije tijd en jouw eigen gezondheid zijn bijvoorbeeld heel belangrijk. Dat kan in allerlei vormen. Een simpel voorbeeld is minder overuren maken. Het kost geld (dus technisch gezien bespaar je niet), omdat er minder inkomsten zijn. Maar ondertussen investeer je enorm in jezelf. Ook sport of een hobby zijn dingen waar je gewoon geld en tijd in moet stoppen. Jouw eigen welzijn is enorm belangrijk! (Hoewel dat dan niet betekend dat jouw welzijn een Porsche en een villa met schoonmaker en kok nodig heeft…)

Niet compleet

Natuurlijk is deze lijst niet compleet. Heb jij nog goede aanvullingen? Laat in jouw reactie achter waar jij NIET op bespaard!

 

3 gedachten over “7 zaken waarop je vooral niet moet besparen”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.